search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:07
MENU CLOSE

Βερολίνο: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο Ασάντ από την εξεύρεση λύσης στη Συρία

28.09.2015 07:53
Βερολίνο: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο Ασάντ από την εξεύρεση λύσης στη Συρία - Media

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία, ενώ δεν εξαίρεσε ούτε τον τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

 

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία, ενώ δεν εξαίρεσε ούτε τον τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε σημερινή συνέντευξή της στην Berliner Morgenpost η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο Άσαντ «δεν μπορεί να είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης λύσης» στην κρίση στη Συρία.

Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε σε αυτή την κατάσταση να περιορίσουμε και να τερματίσουμε τον εμφύλιο στο Ιράκ και κυρίως στη Συρία, πρέπει η διεθνής κοινότητα να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με όλες τις διαφορετικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν ή να περιορίσουν από το εσωτερικό ή το εξωτερικό τον πόλεμο».

Στις συζητήσεις για την επίλυση της συριακής κρίσης θα πρέπει να συμμετάσχουν «όλες οι δυνάμεις που έχουν επιρροή στην περιοχή», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός.

«Μεταξύ αυτών είναι σίγουρα η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, αλλά επίσης η Ρωσία και το Ιράν. Αυτές οι χώρες έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα. Αυτό που τις ενώνει είναι η επιθυμία να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος», εξήγησε.

Προκειμένου να προχωρήσει η επίλυση της κρίσης «θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια ελάχιστη συμφωνία μεταξύ αυτών των κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σχετικά με το ποιον θέλουμε να υποστηρίξουμε και ποιον θέλουμε να πολεμήσουμε».

Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η Ρωσία γνωρίζει ότι μόνο η υποστήριξη στον Άσαντ δεν θα φέρει τη λύση. «Αν η Ρωσία θέλει να συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, αυτό θα το θεωρήσω θετικό. Χρειαζόμαστε όλους όσοι μπορούν να ξαναφέρουν την ειρήνη στην περιοχή», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον ρόλο της Γερμανίας, η φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι αρχικά θέλει να στηρίξει τις κουρδικές δυνάμεις, τους πεσμεργκά, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση του βόρειου Ιράκ.

Παρόλα αυτά η Γερμανίδα υπουργός επεσήμανε ότι το σημαντικότερο παραμένει να βρεθεί μια διπλωματική λύση.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αναγνωρίζει το βάρος που έχει επωμιστεί η Άγκυρα υποδεχόμενη περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την Άγκυρα να προχωρήσει με μέτρο στην καταπολέμηση του PKK. Ακόμη και στην Τουρκία αυξάνεται η αίσθηση ότι μεγαλύτερος εχθρός της είναι το Ισλαμικό Κράτος».

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Άγκυρας και του PKK, καθώς «ο μοναδικός που μπορεί να κερδίσει από τη σύγκρουση αυτή είναι το ΙΚ. Η Τουρκία παίζει ρόλο κλειδί στην περιοχή. Είναι σημαντικό να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης».

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:02