search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:03
MENU CLOSE

Φώφη Γεννηματά: Επιστρέψαμε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο

28.09.2015 16:46
Φώφη Γεννηματά: Επιστρέψαμε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο - Media

Τι είπε για τις φήμες περί κυβερνητικής συνεργασίας, τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ευρωπαίων σοσιαλιστών, το παλιό και το νέο στην πολιτική, αλλά και την αντιπολιτευτική τακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Τι είπε για τις φήμες περί κυβερνητικής συνεργασίας, τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ευρωπαίων σοσιαλιστών, το παλιό και το νέο στην πολιτική, αλλά και την αντιπολιτευτική τακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δυναμική επιστροφή της Κεντροαριστεράς στο πολιτικό προσκήνιο χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά  το εκλογικό αποτέλεσμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Με την ομιλία της, η Γεννηματά επιχείρησε να διαλύσει την φημολογία του πολιτικού παρακολουθήματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα βάλει πλάτη όποτε και αν χρειαστεί καταθέτοντας ένα ξεχωριστό πλαίσιο στρατηγικής, που προδιαγράφει και τους όρους μιας ενδεχόμενης, αν παραστεί εθνική ανάγκη όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, κυβερνητικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα επανέλαβε την ανοιχτή πρόσκληση «προς όλα τα Κόμματα, τις Κινήσεις, τις προσωπικότητες του χώρου μας, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας» τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και  πρόσθεσε: «Ο Τρίτος Εναλλακτικός Πόλος είναι εδώ. Είμαστε ξανά δυνατοί, είμαστε μια δύναμη κρίσιμη, χρήσιμη, Ευρωπαϊκή. Οι δυνάμεις, τα πολιτικά κόμματα και οι κινήσεις που αποτελούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Σεβόμαστε απόλυτα αυτό που συμβολίζει και εκπροσωπεί ο κάθε φορέας, την ιστορία και την προσφορά του.Προχωράμε όλοι με οδηγό τους  κοινούς μας στόχους.Αυτή η προσπάθεια θα συνεχισθεί  Με την Κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέσα στην Βουλή και το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Συμπαράταξης με αναλογική εκπροσώπηση. Με την δημιουργία Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων στις 13 Περιφέρειες, με την συμμετοχή και αναλογική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και κινήσεων για την πολιτική μας δράση μέσα στην Κοινωνία»

Αναφερόμενη έμμεσα στις υπόγειες προτάσεις συνεργασίας από το περιβάλλον του πρωθυπουργού η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε:  «Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε εφεδρεία σας κ. Τσίπρα. Είμαστε δύναμη μάχης. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο χώρος μας δεν θα γίνει ποτέ άλλοθι και δεκανίκι, είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς, είτε σε λαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες δήθεν αριστερές πολιτικές», προσέθεσε, θέτοντας ως όρους για συνεργασία τον διάλογο, την εθνική συνεννόηση, και την προγραμματική συνεργασία. «Αλλά θα διαψευστεί απόλυτα όποιος, θεωρήσει ότι αυτό σημαίνει ιδεολογική ταύτιση ή πολιτικό αφοπλισμό», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Δημοκρατική  Συμπαράταξη θα εναντιωθεί και μέσα στη Βουλή  σε πέντε υφεσιακά και άδικα σημεία του 3ου Μνημονίου: Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τόνισε η Γεννήματα και κάλεσε την κυβέρνηση να βελτιώσει αυτούς τους όρους, με σκληρή διαπραγμάτευση και προτάσεις με τα σχετικά ισοδύναμα, αφου σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραδόθηκε άνευ όρων στους δανειστές. « Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οφείλει να βελτιώσει αυτούς τους όρους. Με σκληρή διαπραγμάτευση και προτάσεις με τα σχετικά ισοδύναμα. Όπως  οφείλει και να επαναδιαπραγματευτεί σωστά την εξειδίκευση των ανοιχτών θεμάτων του Μνημονίου, στους εφαρμοστικούς Νόμους» σχολίασε.

Σκιαγραφώντας την αντιπολίτευση που θα ακολουθήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε  ότι « θα είναι δυναμική και εφ’ όλης της ύλης, αξιόπιστη, τεκμηριωμένη και προγραμματική με καθημερινό έλεγχο της κυβέρνησης, με συγκεκριμένες θέσεις και θετικές προτάσεις».

Η Φώφη Γεννηματά προσδιόρισε τις 15 τολμηρές τομές που προωθεί το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ως πλαίσιο συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και στην προώθηση ενός Εθνικού Κοινωνικού Συμφώνου. Οι προτάσεις αυτές θα αναλυθούν το επόμενο διάστημα, αλλά σε τίτλους είναι:

•           Αξιοκρατία στο Δημόσιο. Αξιολόγηση των  Δημοσίων Υπαλλήλων  συνδεδεμένη με κίνητρα για την εξέλιξη και την βελτίωση των αρμοδιοτήτων τους.

•           Γενικοί Γραμματείς στα Υπουργεία με προκήρυξη και θητεία. Όχι πολιτικές τοποθετήσεις προσώπων στην Διοίκηση.

•           Κατάργηση κάθε Διοικητικού εμποδίου που στρεβλώνει την αγορά και νοθεύει τον Ανταγωνισμό.

•           Αξιόπιστο περιουσιολόγιο για πάταξη φοροδιαφυγής και ορθολογική κατανομή των βαρών.

•           Κίνητρα για επέκταση των συναλλαγών μέσω καρτών.

•           Είσοδο νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή με δωρεάν γη και κίνητρα από το κράτος.

•           Σύνδεση του Τουρισμού με την Πρωτογενή Παραγωγή (ελληνικό πρωινό), περιβάλλον, Πολιτισμό. Κοινά τουριστικά πακέτα με όμορες χώρες.

•           Κίνητρα για αλλαγή παραγωγικού αντικειμένου, ώστε να διασώζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις, που μείωσαν τον κύκλο εργασιών τους, αλλά διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

•           ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ Κοινωνικό Εισόδημα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

•           Ρήτρα Απασχόλησης σε όλες τις πολιτικές και τα δημόσια έργα.

•           Η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, με δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων και δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, διασφαλίζοντας την ποιότητα των σπουδών και την πρόσβαση σε αυτά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

•           Ένα νέο και ξανά αποτελεσματικό ΕΣΥ. Άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Βάρος στα επείγοντα περιστατικά, την πρόληψη, τις Χρόνιες παθήσεις.

•           Πάγιο εκλογικό  σύστημα στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς bonus εδρών που διχάζουν και πολώνουν.

•           Εκλογή ΠτΔ από την Βουλή χωρίς διάλυσή της.

•           Πόθεν έσχες ουσιαστικό για όλους όσους συγκεντρώνουν εξουσία στα χέρια τους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει την τελική ευθύνη του ελέγχου.

Η Φώφη Γεννηματά έμμεσα σχολίασε και το άνοιγμα Τσίπρα προς τους ευρωπαίους σοσιαλιστές τονίζοντας την πολιτική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία:  «Αναβαθμίζουμε την διαχρονική σχέση μας με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών κι Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχουμε διαχρονικούς δεσμούς και κοινή πορεία με τα αντίστοιχα Σοσιαλιστικά, και Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όλων των χωρών της Ευρώπης και με τις θεσμικές τους εκφράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχισθεί. Κοινός μας στόχος είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα στηρίζεται στην λιτότητα και στο «δίκαιο των  ισχυρών».  Μια Ευρωπαϊκή Ένωση με αλληλεγγύη, με ενεργές πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση, με εμβάθυνση του δημοκρατικού θεσμικού της πλαισίου, με κοινή φωνή σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, επιχείρησε να αποδομήσει την ρητορική Τσίπρα περί νέου και παλιού στην πολιτική τονίζοντας: «Το «νέο», σημαίνει νέες και φρέσκιες ιδέες , νέες τολμηρές προτάσεις, νέες σε πολιτικό περιεχόμενο πρωτοβουλίες σε όλα τα μείζονα αλλά και τα μικρότερα πολιτικά μέτωπα. Το «νέο» δεν προκύπτει από παρθενογένεση, δεν προέρχεται από  άγνωστες «πηγές», γιατί τότε δεν έχει αναφορά, δεν έχει ρίζες, δεν έχει βάσεις για να αντλήσει τις ζωογόνες δυνάμεις. Το «νέο» υπερβαίνει αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος, που επανήλθαν στο προσκήνιο, δηλαδή το ρουσφέτι, τον διορισμό, τους «ημέτερους», τις πελατειακές σχέσεις. Το «νέο» πάνω από όλα δεν ταυτίζεται με την μίζερη προσπάθεια μοιράσματος αξιωμάτων, αναζήτησης ρόλων και φιλοδοξιών, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας.  Το «νέο» δεν εκφυλίζεται  σε διαμάχες και διαγκωνισμούς προσώπων, χωρίς πολιτική βάση και ορατές διαφορές. Το “νέο” έχει σχέση με την κατάκτηση του δικαιώματος στο όνειρο και όχι με την ελπιδοκαπηλία.  Το “νέο” δεν είναι η ταμπέλα που αναρτά, ή η ετικέτα που κολλά ο καθένας στον εαυτό του.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη  εκφράζει το νέο:

•           Μέσα από τις προτάσεις και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της

•           Με τις ολοκληρωμένες και τολμηρές λύσεις που θα παρουσιάσει για τα προβλήματα του Ελληνικού λαού.

•           Με την έμπρακτη υπέρβαση και όχι μόνο το ανάθεμα ή τον φραστικό αφορισμό  κάθε παλαιάς πρακτικής στο κράτος και την οικονομία.

•           Με νέες δομές, λειτουργίες, πρόσωπα

 Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η κεντροαριστερά των Λύσεων που φέρνουν το νέο στην πραγματικότητα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:02