search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:08
MENU CLOSE

Απαραίτητη η απαλλαγή από τις εκκλησιαστικές παρεμβάσεις

29.09.2015 10:58
Ευαγγελισμός: Νέο ανακοινωθέν για την εξέλιξη της υγείας του Ιερώνυμου - Media

Η Εκκλησία έχοντας εδραιώσει τον επεμβατικό της ρόλο έναντι της πολιτείας, δράττεται της ευκαιρίας να τραβήξει το αυτί της  τελευταίας  και να την επαναφέρει στην τάξη κάθε φορά που ενσκήπτει θέμα ελάχιστης αμφισβήτησης των εξουσιών της!  

 

Η Εκκλησία έχοντας εδραιώσει τον επεμβατικό της ρόλο έναντι της πολιτείας, δράττεται της ευκαιρίας να τραβήξει το αυτί της  τελευταίας  και να την επαναφέρει στην τάξη κάθε φορά που ενσκήπτει θέμα ελάχιστης αμφισβήτησης των εξουσιών της!  Έτσι και τώρα, με αφορμή μια δήλωση εκπροσώπου της πολιτείας  σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών επενέβη ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος -ως μη όφειλε- και με εξοργιστική προκλητικότητα, ούτε λίγο ούτε πολύ επέπληξε την αρμόδια για θέματα Παιδείας, Αναπληρώτρια Υπουργό, κα  Σία Αναγνωστοπούλου. Η απαράδεκτη αφορμή τής προκλητικής επέμβασης του ιδίου του Αρχιεπισκόπου  ήταν κάποιες δηλώσεις της υπουργού για το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Είναι προφανές ότι αυτή η τακτική της Εκκλησίας να επεμβαίνει σε διάφορα ζητήματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της πολιτείας αποτελεί σκάνδαλο για κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Αυτή η ασυγκράτητη και εν πολλοίς πραξικοπηματική πρακτική και έξη  σε βάρος της Πολιτείας και εν τέλει των συμφερόντων της,  είναι ένα ζήτημα που εκκρεμεί από συστάσεως του νεοελληνικού κρατιδίου – αν δεχτούμε ότι δεν έχει τελεσιδικήσει συντριπτικά σε βάρος της Πολιτείας…  Ωστόσο,  εδώ έχουμε ένα ακόμα ελληνικό παράδοξο, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού να τάσσεται υπέρ τού – έτσι κι αλλιώς πολύπλοκου – διαχωρισμού εκκλησίας – κράτους και ταυτόχρονα να επιθυμεί να μην θιγούν τα δικαιώματα της Εκκλησίας, προφανώς αναφερόμενος στην πατροπαράδοτη πίστη και όχι στο ρόλο του ιερατείου που την διαχειρίζεται αποβλέποντας στην εξουσία…

Ωστόσο, ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πνευματικός και καλό θα είναι να αποφεύγει τα ζητήματα του μάταιου αυτού κόσμου αφήνοντάς τα στην αρμοδιότητα της Πολιτείας και των δημοκρατικών της θεσμών. Ακόμα δε καλύτερο θα ήταν  να  ασχοληθεί με την ταπεινότητα που αρμόζει στα μεγάλα πνευματικά της καθήκοντα.

Η Εκκλησία έχει ως πρώτιστο καθήκον της να προσεύχεται και η Πολιτεία να διοικεί. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:07