search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:35
MENU CLOSE

Η Βενετία των φτωχών της Καμπότζης: Δεν έχουν γη και ζουν μέσα σε μια λίμνη (Photos)

29.09.2015 14:55
Η Βενετία των φτωχών της Καμπότζης: Δεν έχουν γη και ζουν μέσα σε μια λίμνη (Photos) - Media

Στα βαλτόνερα της λίμνης οι αφανείς κάτοικοι της Καμπότζης έφτιαξαν τη Βενετία των φτωχών: Χωρίς «παλάτσα» και «καμπανίλε», χωρίς στίφη τουριστών, χωρίς ακόμη και ρεύμα.

Όλα τα υπάρχοντα του 61χρονου Θου Γιεν Σον επιπλέουν στο νερό.

Το σπίτι του είναι μια ξύλινη πλατφόρμα, δεμένη σε μια σχεδία μπαμπού. Το εισόδημά του προέρχεται από μια βάρκα που χρησιμοποιεί για να ψαρέψει και να μεταφέρει τη ψαριά του στην τοπική αγορά.

Ο Γιεν Σον δεν έχει τίποτα άλλο, δεν είναι καν υπήκοος Καμπότζης.

Είναι ένας από τους 700.000 Βιετναμέζους που ζουν στην Καμπότζη, μια χώρα που δεν τους αναγνωρίζει ως πολίτες της αν και ζουν στα εδάφη της εδώ και γενιές.

Οι περισσότεροι Βιετναμέζοι έφτασαν στην Καμπότζη κατά τη διάρκεια της Γαλλικής κατοχής, την περίοδο 1863 – 1953, για να στελεχώσουν διοικητικές θέσεις καθώς και να εργαστούν στα χωράφια. Το 1974, που ανελίχθησαν στην εξουσία οι Ερυθροί  Χμερ, πολλοί βιετναμέζοι επαναπροωθήθηκαν στο Βιετνάμ. Εκείνα τα χρόνια πολλοί έχασαν τα νομιμοποιητικά έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ήταν πολίτες της Καμότζης. Κατά την επιστροφή τους, τη δεκαετία του 1980, θεωρήθηκαν μετανάστες και έμειναν άστεγοι.

Χωρίς χαρτιά οι Βιετναμέζοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν γη και οι περισσότεροι ζουν σε επιπλέοντα χωριά στην Τόνλε Σαπ, την μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στα βαλτόνερα της λίμνης αυτοί οι αφανείς κάτοικοι της Καμπότζης έφτιαξαν τη Βενετία των φτωχών: Χωρίς «παλάτσα» και «καμπανίλε», χωρίς στίφη τουριστών, χωρίς ακόμη και ρεύμα.

Το Al Jazeera παρουσιάζει μοναδικές φωτογραφίες της ζωής των Βιετναμέζων της Καμπότζης στη λίμνη Τόνλε Σαπ.

Τα μικρά παιδιά που ζουν στον καταυλισμό συχνά φορούν σωσίβια, για να γλιτώσουν τον πνιγμό σε περίπτωση που πέσουν στη λίμνη. Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό. 

Χωρίς “χαρτιά”, οι Βιετναμέζοι της λίμνης δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πολλοί είναι άνεργοι. 

Οι μετακινήσεις σε αυτή τη Βενετία των φτωχών γίνονται με βάρκες. Τα παιδιά συχνά χρησιμοποιούν μεγάλες λεκάνες για να μετακινηθούν από σπίτι σε σπίτι. 

Παρ’ όλ’ αυτά, περίπου 180 παιδιά παρακολουθούν το τοπικό – πλωτό – σχολείο. 

Αν και οι ντόπιοι εργάζονται πολλές ώρες – όσοι εργάζονται, συχνά τα μεσημέρια παίρνουν τη σιέστα τους. 

Ο μικρός Γιν Μι είναι μόλις δύο μηνών. Οι γονείς του δεν τον δήλωσαν στο ληξιαρχείο γιατί δεν έχουν τα χρήματα για το σχετικό παράβολο. Γεννήθηκε, και αυτός, στη λίμνη. 

Το νερό της λίμνης δεν είναι πόσιμο. Οι ντόπιοι υποφέρουν συχνά από ασθένειες. 

Κάποια νοικοκυριά είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, μέσω ενός στύλου έξω από σπίτι. Άλλα διαθέτουν μικρές μπαταρίες. 

Όσοι ντόπιοι εργάζονται είναι ψαράδες. 

Στη φτωχική Βενετία της Καμπότζης δεν υπάρχουν καταστήματα. Πλανόδιοι μικροπωλητές μετακινούνται με βάρκες ανάμεσα στα πλωτά σπίτια. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:35