search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:47
MENU CLOSE

Σε αναμμένα κάρβουνα το ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1884
30-09-2015
03.10.2015 03:00
pasok-grafeia-570.jpg

Εκνευρισμός στη Χ. Τρικούπη από την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές

 

Ένταση, προβληματισμό και κινητοποίηση έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ και συνολικά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. 
 
Όπως επισημαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται υπό τον Αλέξη Τσίπρα, μεθοδεύει μια σταδιακή διολίσθηση προς τη σοσιαλδημοκρατία αξιοποιώντας όχι μόνο τη μετακίνηση μεγάλων κοινωνικών δυνάμεων στη χώρα, αλλά και την ανάγκη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών να αναζητήσουν μια νέα φυσιογνωμία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, που στενάζει υπό τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δεύτερη μέσα σε επτά μήνες εκλογική νίκη, αποτελεί ένα νέο πεδίο για τους «στομωμένους» σοσιαλιστές προκειμένου να αναζητήσουν συνεργασίες προς τα αριστερά τους στο πλαίσιο αναζωογόνησης του πολιτικού τους χώρου. 
 
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και την πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Τζιάνι Πιτέλα να συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής στις συνόδους του, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφέρθηκε να αποτελέσει τη γέφυρα με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας και συμπόρευσης των δύο πολιτικών ρευμάτων.
 
Αναχώματα
 
Οι κινήσεις αυτές έγιναν δεκτές με έκδηλο εκνευρισμό στο ΠΑΣΟΚ, που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στο πλαίσιο του ΕΣΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να στήσουν αναχώματα απέναντι στην επέλαση Τσίπρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ θα έλθει πολύ σύντομα αντιμέτωπη με τον ενδογενή λαϊκισμό της και την ανάγκη να λάβει σκληρές και αντιδημοφιλείς αποφάσεις.
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό αδιέξοδο να πυροδοτήσει πιέσεις από το εσωτερικό και εξωτερικό προκειμένου η Δημοκρατική Συμπαράταξη να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό επιχειρούν να στήσουν ανάχωμα. 
 
Η Φώφη Γεννηματά εμμένει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι παρακολούθημα κανενός ούτε εφεδρεία του Τσίπρα και δεν πρόκειται να ετεροπροσδιοριστεί, ενώ έχει ήδη θέσει ένα πλαίσιο για όποια σύμπλευση, που περνά μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.
 
Το ΠΑΣΟΚ εμμένει ότι το επόμενο διάστημα θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση και ήδη έχει δοθεί εντολή για λεπτομερή και αναλυτική παρακολούθηση της κυβερνητικής δράσης, ώστε οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες.
 
Η μετεξέλιξη της Συμπαράταξης
 
Κάνοντας λοιπόν την ανάγκη φιλοτιμία, επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανή την προεκλογική λογική του Τρίτου Πόλου. Η Γεννηματά, μιλώντας προχθές σε πανηγυρική εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, επέμεινε ότι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς μόλις τώρα άρχισε και ότι θα πρέπει ο διάλογος σε ισότιμη βάση να συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα. 
 
Συνεργάτες της επισημαίνουν ότι σιγά – σιγά θα αρχίσουν να λιώνουν οι πάγοι με πολιτικά στελέχη που βρέθηκαν στο ΚΙΔΗΣΟ και δεν θα αργήσει η επανασυσπείρωση του χώρου, αφού η εκλογική νίκη τής δίνει περιθώρια χειρισμών, ακόμα κι αν διαφωνεί η βενιζελική πτέρυγα, όπως η εκ νέου απόπειρα να αποκατασταθεί η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου. 
 
Η διαδικασία δεν θα είναι άμεση, αλλά μεσοπρόθεσμα θα πρέπει όλοι όσοι εξακολουθούν να έχουν πολιτική αναφορά στις αρχές του ΠΑΣΟΚ να επανενταχθούν. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με την Άννα Διαμαντοπούλου και το δραστήριο Δίκτυό της. 
 
Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο ρόλος της θα είναι διακριτός και η υποδοχή που θα της γίνει θα αντανακλά την πολιτική διαδρομή της, ενώ αντίστοιχη προεργασία έχει γίνει και για την επιστροφή του Γιάννη Ραγκούση στην ενεργό πολιτική δράση, αφού ο διάλογος έχει προχωρήσει. Αντίθετα, δεν υπάρχουν επαφές με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος αιφνιδίως ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δημιουργήσει κόμμα, αλλά έκτοτε εξαφανίστηκε. 
 
Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως την άνοιξη, προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις για μια νέα πολιτική μορφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επ’ αυτού ο Κώστας Σκανδαλίδης εμμένει ότι είναι χρυσή ευκαιρία να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ καθώς και η ΔΗΜΑΡ, και να μετασχηματιστεί ένας νέος ενιαίος κεντροαριστερός πολιτικός σχηματισμός χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος.
 
Σύμφωνα με την πρόταση αυτήν, το νέο σχήμα μπορεί να αποκτήσει άμεσα δυναμική στην κοινωνία και να δώσει την ευκαιρία και σε πολιτικές δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένες σε άλλους χώρους, όπως στο Ποτάμι, να συσπειρωθούν. Ωστόσο οι περισσότεροι σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμμένουν στη λογική των αυτόνομων χώρων και αντιπροτείνουν τη συγκρότηση ενός πολιτικού σχηματισμού τύπου ΣΥΡΙΖΑ, όπου την προεδρία θα έχει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά από κάτω θα υπάρχουν συνιστώσες με αυτόνομη δομή. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:47