search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:36
MENU CLOSE

Μια ντουζίνα υποψήφιοι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1884
30-09-2015
01.10.2015 03:00
nd_5-2.jpg

Έχουν μετατρέψει την εκλογή προέδρου στη Ν.Δ. σε φαρσοκωμωδία και κλαυσίγελω

 

Έχουν μετατρέψει την εκλογή προέδρου στη Ν.Δ. σε φαρσοκωμωδία και κλαυσίγελω

Η πασαρέλα υποψηφίων στη Ν.Δ., που δυνητικά αγγίζουν μια δωδεκάδα αντίστοιχη των καλλιστείων, αποδεικνύει και το μέγεθος της σύγχυσης, της αμηχανίας και της χρόνιας παθογένειας στη συντηρητική παράταξη. 
 
Βάζοντας για πολύ καιρό τα προβλήματα κάτω από το χαλί και με τα εσωτερικά καπετανάτα ενεργά, έχουν προβάλει πολλοί φιλόδοξοι δελφίνοι τις τελευταίες μέρες, μετατρέποντας μια ουσιαστική διαδικασία, που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανανέωση και ανασυγκρότηση του κόμματος, σε φαρσοκωμωδία. 
 
Δύο μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την κατάθεση των επίσημων υποψηφιοτήτων, έχουν ήδη βγει στην πίστα τρεις διεκδικητές της προεδρίας. 
 
Κατά σειρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στο παρασκήνιο οι φήμες επιμένουν ότι υπογραφές συλλέγει ο Βασίλης Κικίλιας και θα τις ανακοινώσει στη λήξη της προθεσμίας, ενώ σχετική έρευνα έχει κάνει και η Όλγα Κεφαλογιάννη ενώ και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει βολιδοσκοπήσει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές έστω και στο παρά πέντε – οι πληροφορίες λένε ότι πάνω από 150 μέλη στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι φήμες ότι υποψήφιος θα είναι και ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο οποίος φέρεται να έχει συγκεντρώσει τις πενήντα υπογραφές.
 
Από κοντά, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έστειλε επιστολή αναζητώντας τις απαραίτητες υπογραφές, ο Πέτρος Τατούλης επιθυμεί σφόδρα να μπει στο κάδρο, ενώ Νίκος Δένδιας και Ντόρα Μπακογιάννη μένουν στο παρασκήνιο προκειμένου να δουν αν το μπάχαλο θα τους καταστήσει απαραίτητους υποψηφίους. 
 
Έμπειρα καραμανλικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο ασκός του Αιόλου άνοιξε από την απόφαση του Μεϊμαράκη αφενός να επιταχύνει τις εξελίξεις, αφετέρου να μην κατέβει υποψήφιος, με αποτέλεσμα πολλοί να βλέπουν «φως» και να μπαίνουν στη μάχη. Τονίζουν μάλιστα πως, αν δεν υπήρχε ο «κόφτης» των απαραίτητων 50 μοναδικών υπογραφών από τα περίπου 450 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, η κατάσταση θα είχε γελοιοποιηθεί πλήρως. 
 
Ευθύνες
 
Καταλογίζουν επίσης ευθύνη στον Μεϊμαράκη ότι δεν ξεκαθάρισε τη θέση του, παρ’ ότι διαφωνεί με τη διαδικασία εκλογής από τη βάση, και επισημαίνουν ότι θα έπρεπε αμέσως να κλείσει το αν θα είναι υποψήφιος. Τονίζουν πάντως ότι είχε δίκιο όταν πρότεινε, το 2009, να υπάρχει πρόβλεψη οι υποψήφιοι να είναι βουλευτές με δύο τουλάχιστον κοινοβουλευτικές θητείες. Από την άλλη, καταλογίζουν ευθύνες και στον Αντώνη Σαμαρά για την αιφνίδια και βιαστική παραίτησή του, που διευκόλυνε την αναμόχλευση των θαμμένων παθών στη Ν.Δ. 
 
Στη συντηρητική παράταξη οι πούροι δεξιοί του Σαμαρά συγκρούονται με τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς του καραμανλισμού και τους νεοφιλελεύθερους του μητσοτακισμού. Οι τρεις επίσημοι υποψήφιοι (Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης και Μητσοτάκης) θα επιχειρήσουν στην επόμενη φάση να «στοιχίσουν» πίσω τους ιδεολογικούς εκφραστές. Ο μόνος όμως που διαθέτει σαφή στήριξη είναι ο Κυριάκος, που δήλωσε περιχαρής ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα βάλει την 50ή υπογραφή στην υποψηφιότητά του. Ο Κυριάκος όμως δεν θα έχει την Ντόρα – και όσα στελέχη επηρεάζει –, που δηλώνει ανοιχτά προτίμηση στον Μεϊμαράκη. Οι κακές γλώσσες επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος δεν κινήθηκε τυχαία τόσο γρήγορα, αφού η Ντόρα θα προτιμούσε πρόεδρο της δικής της γενιάς για να «ζεσταίνει» τη θέση για τον Κώστα Μπακογιάννη.
 
Κούρσα με σκιές
 
Ο Γεωργιάδης προσβλέπει στη στήριξη των σαμαρικών, αλλά άρχισε την προεκλογική κούρσα με τρεις σκιές:
 
♦ Δεν είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει την επίσημη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος φοβάται μήπως εμφανιστεί διχαστικός, ενώ ερώτημα παραμένει αν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Άδωνι οι βασικοί υποστηρικτές του Σαμαρά.
♦ Δεν είναι βέβαιο ότι ο παλαιός φίλος και συνοδοιπόρος του στα σοκάκια της Ακροδεξιάς Μάκης Βορίδης θα τον στηρίξει. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Βορίδης έχει ήδη ταχθεί στο πλευρό του Μητσοτάκη, ενώ και ο Άδωνις εμφανίστηκε επιφυλακτικός αν ο «κολλητός» του θα συνυπογράψει την υποψηφιότητά του.
♦ Αν τελεσφορήσει η υποψηφιότητά του, θα επισύρει την μήνιν των μετριοπαθών καραμανλικών, που τον θεωρούν ξένο σώμα στη Ν.Δ.
 
Έχει άκρες
 
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δείχνει σκληρός παίκτης: συγκρούστηκε δυναμικά με τον Σαμαρά την εποχή της παντοδυναμίας του και τον νίκησε. Δεξιός… όσο χρειάζεται, ομνύει στον καραμανλισμό, αλλά έχει «άκρες» ακόμα και στην Άκρα Δεξιά της Βόρειας Ελλάδας και ισχυρές διασυνδέσεις στους εναπομείναντες φιλοβασιλικούς. Παρουσιάζει πάντως ένα πιο σύγχρονο προφίλ. Χωρίς υπουργικό παρελθόν και μνημονιακές αβαρίες, σπρώχνει τις μεγαλύτερες γενιές στελεχών της Ν.Δ. στο περιθώριο. Προέρχεται από πολιτικό τζάκι, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό, ώστε να τον «χαρακτηρίσει».
 
Κάποιοι επισημαίνουν ότι μπορεί το εν ενεργεία πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ., οι βουλευτές κυρίως, να εναντιωθεί στο ενδεχόμενο διαρχίας στο κόμμα, δηλαδή άλλος να τους εκπροσωπεί στις κοινοβουλευτικές μάχες και άλλος στην κοινωνία, αλλά ο ίδιος επιχειρεί να μεταβάλει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα επισημαίνοντας ότι υπάρχουν το ευρωπαϊκό πρότυπο του Ματέο Ρέντσι και το εγχώριο του Αλέξη Τσίπρα, που από το 2007 έως το 2009 δεν ήταν βουλευτής. 
 
Μάλιστα οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο ίδιος μπορεί να βρει χρόνο να ανασυγκροτήσει ριζικά και συστηματικά το κόμμα, να βγάλει σκελετούς από την ντουλάπα και να χτίσει μια ουσιαστική σχέση με την κοινωνία. Τις τελευταίες μέρες συνεργάτες του Μεϊμαράκη αφήνουν να διαρρεύσει – χωρίς να κραυγάζουν – ότι στον Τζιτζικώστα οφείλεται η ροή φιλοβασιλικών ψήφων της Μακεδονίας προς τον Βασίλη Λεβέντη, θέλοντας να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι σαμποτάρισε το κόμμα για ιδιοτελείς σκοπούς. 
 
Επίσης συγκεντρώνουν τα πυρά τους κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος, ως γραμματέας του κόμματος και επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, συγκεντρώνει ανοιχτά υπογραφές για τη στήριξή του. 
 
Η Λαϊκή Δεξιά δεν μοιάζει να εκφράζεται με κανέναν από τους «μεταρρυθμιστές» υποψηφίους, ενώ η προσήλωση του Άδωνι και του Κυριάκου στο μνημόνιο καθιστούν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη… μονόδρομο.
 
Το ζήτημα είναι πάντως ότι η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου αναζωπυρώνει πάθη και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι παραινέσεις του έμπειρου Μάκη Γιακουμάτου να μην εμπλακούν οι βουλευτές στη στήριξη υποψηφίων δεν εισακούστηκαν. Αν περπατήσει η υποψηφιότητα Γεωργιάδη, η ακροδεξιά ομάδα εντός της Ν.Δ., ακόμα και σε περίπτωση ήττας, δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και ο επόμενος πρόεδρος της Ν.Δ. θα βρίσκεται ήδη σε ναρκοθετημένο πεδίο…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24