search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:54
MENU CLOSE

O Περισσός «αναλύει» τις κάλπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1884
30-09-2015
04.10.2015 03:00
kke-43.jpg

Στις οργανώσεις οι πρώτες εκτιμήσεις της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την αποτίμηση των εκλογών

 

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου αντανακλά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΚΚΕ, και το επίπεδο του κινήματος, το οποίο, σύμφωνα με το ίδιο, υποχωρεί την ώρα που εκφράζεται ο συμβιβασμός απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου. Γι’ αυτό, πριν ακόμη συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τις κάλπες, έχουν ήδη διοργανωθεί δύο κινητοποιήσεις. Μια μαζική για το προσφυγικό και μια παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην «επιτροπή σοφών» που συνεδρίαζε για το ασφαλιστικό.
 
Το κείμενο των πρώτων εκτιμήσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις εκλογές έχει πάει λοιπόν στις οργανώσεις, οι οποίες θα συνεδριάσουν σύντομα ώστε να καταλήξουν στο τελικό κείμενο, το οποίο θα πρέπει να απαντά και σε μια σειρά ζητήματα που προέκυψαν σε αυτές τις εκλογές.
 
«Σε αυτές τις εκλογές ένα μεγάλο μέρος του λαού επέλεξε την αποχή, που έφτασε στο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων. Αν και σε μεγάλο βαθμό εκφράζει δυσαρέσκεια προς το αστικό πολιτικό σύστημα, αίσθημα αγανάκτησης ή και απογοήτευσης σε τμήματα εργαζομένων και νεολαίας, δεν αποτελεί ενεργητική στάση αμφισβήτησης και αντίθεσης στη σημερινή κατάσταση και στα αίτια που τη γεννούν» εκτιμά η Κ.Ε. στην ανακοίνωσή της.
 
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτή η αποχή επηρέασε αρνητικά και το ΚΚΕ, την ώρα που η εκλογική μάχη του Ιανουαρίου ήταν σαφώς πιο δύσκολη για το ίδιο από την πρόσφατη. Τότε άλλωστε υπήρχε ακόμα ένας ΣΥΡΙΖΑ – πόλος έλξης: άφθαρτος, χωρίς να έχει κυβερνήσει και με τον κόσμο να ελπίζει ακόμα σε «καλύτερες μέρες» από την εκλογική επικράτηση Τσίπρα. 
 
«Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει σταθεροποίηση της αναδίπλωσης, της παθητικής αναμονής και συντηρητικοποίησης ενός μεγάλου τμήματος του λαού» εκτιμούν ακόμα στον Περισσό, καθώς το 94,4% της νέας Βουλής αποτελείται είτε από κόμματα που συναινούν στην υλοποίηση του σκληρού προγράμματος που συνομολογήθηκε με τις Βρυξέλλες είτε από… νεοναζιστικές οργανώσεις.
 
Δίχως να χάσει χρόνο, λοιπόν, το ΚΚΕ «έριξε» τις δυνάμεις του στη μάχη. Με μια μαζική διαδήλωση και συμβολική επίθεση με μπογιές στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και με κινητοποίηση του μηχανισμού του ΠΑΜΕ, που καθημερινά παραδίδει από τρόφιμα μέχρι είδη προσωπικής υγιεινής στον κόσμο που στοιβάζεται πότε στο κέντρο της Αθήνας και πότε στο Ταε Κβον Ντο, δείχνει την αλληλεγγύη του στους βασανισμένους πρόσφυγες. 
 
Την περασμένη Δευτέρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρήκε τους πρώτους διαδηλωτές στο υπουργείο Εργασίας, οι οποίοι ήταν και αυτοί από το ΠΑΜΕ και τα σωματεία και ομοσπονδίες που συσπειρώνονται σε αυτό. Διαμαρτύρονταν για τη συνεδρίαση της «επιτροπής των σοφών» σχετικά με το ασφαλιστικό, τα συμπεράσματα της οποίας είναι – ως γνωστόν – προδιαγεγραμμένα. 
 
«Το κίνημα πρέπει με την παρέμβασή του να δυσκολεύει τη λήψη μέτρων και στην εξέλιξη της ταξικής πάλης να μπορεί να δυσκολεύει τη “σταθερότητα” του αστικού πολιτικού συστήματος» κατέληγε στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και αυτό ακριβώς μοιάζει να προωθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας κυβέρνησης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48