search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:37
MENU CLOSE

Ξεκαθαρίζει η λίστα με τα προαπαιτούμενα

02.10.2015 14:05
Ξεκαθαρίζει η λίστα με τα προαπαιτούμενα - Media

Αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα η λίστα με τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν στις επόμενες 40 ημέρες -μέσω τηλεδιάσκεψης- του Euroworking Group.

  

Αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα η λίστα με τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν στις επόμενες 40 ημέρες -μέσω τηλεδιάσκεψης- του Euroworking Group.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έως και τις 9 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει πείσει τους εταίρους ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα, ώστε να βαθμολογηθεί θετικά η αξιολόγηση και να προχωρήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Οι εταίροι μας έτσι και αλλιώς έχουν ήδη «ξεκόψει» στον Τσίπρα την μείωση ελληνικού χρέους, αποκλείοντας το «κούρεμα». Αφήνουν, όμως,  ανοικτό το θέμα  της ανακεφαλαιοποίησης.

Έτσι, το βασικό θέμα συζήτησης στο Eurogroup θα είναι οι ημερομηνίες κλειδιά για τους επόμενους μήνες και το τι θα πρέπει να κάνει η Αθήνα για να απελευθερώσει την εκταμίευση των κεφαλαίων. 

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για το πότε ακριβώς. 

Οι διαδικασίες, βέβαια,  πρέπει να είναι άμεσες για να προλάβουν τη νέα ρήτρα διάσωσης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου και συμπεριλαμβάνει στη διάσωση των τραπεζών και τους καταθέτες μέσω bail in.

Για την ανακεφαλοποιήση εκτιμάται ότι οι τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank θα απαιτήσουν έως και 25 δισ ευρώ. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν μετά τα  «τεστ αντοχής», ώστε να καθοριστεί επακριβώς το κεφαλαιακό έλλειμμα.

Όσο για τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους, είναι αρχικά σε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015.  Αλλά, η κυβέρνηση οφείλει και να προετοιμάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016, καθώς και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για τα έτη 2016-19.

Επίσης, οφείλει να εφαρμόσει την σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του εισοδήματος για τους αγρότες – τώρα στο 13% – με τα ποσοστά να καθορίζονται στο 20% το 2016 και 26% το 2017.

Επιπλέον, πρέπει να προσχωρήσει στην κατάργηση της επιδότησης του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.

Αλλά και να προχωρήσει στην επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες με διεθνή διαγωνισμό και τα τέλη για ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

 Σε ότι αφορά τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να νομοθετήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 για το συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η του νέου έτους, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016. Την ίδια ώρα να προχωρήσει και στη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης αλληλεγγύης στις χαμηλές συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο το 2019 και τέλος να ξεκαθαρίσει τα κριτήρια για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67.

Στα εργασιακά προβλέπεται η αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των επιχειρήσεων να κάνουν τις ομαδικές απολύσεις, και τη ρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 Βασικό στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων είναι τη  νέα χρονιά να έχουν ανοίξει και τα κλειστά επαγγέλματα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:31