search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Με 181 ψήφους εξελέγη ο Νίκος Βούτσης-Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής (Videos)

04.10.2015 08:30
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Βουλής για την επίθεση στο Παρίσι - Media

Με 181 θετικές ψήφους ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

 

Ο Νίκος Βούτσης εξελέγη πρόεδρος της Βουλής μετά από μυστική ψηφοφορία με 181 ψήφους. Στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 113 λευκά και 3 άκυρα. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.

Όπως είναι γνωστό, ο Νίκος Βούτσης προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που είναι ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της εκλογής του εκφράστηκαν με θετική ψήφο οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ψήφισαν κατά συνείδηση.  https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Βούτσης: Τέλος η τυπολατρία 

Εμφανώς συγκινημένος ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέβηκε στην Έδρα και περιέγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές καθώς και τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί κατά την διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του Σώματος.

Ο Νίκος Βούτσης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε συναινετική εφαρμογή όλων των διαδικασιών χωρίς τυπολατρίες, κάνοντας λόγο για γενναίο άνοιγμα της Βουλής στην κοινωνία, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο «καρφιά» για τον τρόπο με τον οποίο η προκάτοχος του Ζωή Κωνσταντοπούλου διαχειρίστηκε την Βουλή.

«Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης», υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας πως «ίσως είναι περιττό να πούμε, αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώριο για παρεξηγήσεις, ότι η Βουλή – με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τις θεματικές που μπορεί να αναπτύξει – δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς, λειτουργίες, κινηματικές και πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές και μηντιακές λειτουργίες».

Ο Νίκος Βούτσης δεσμεύθηκε για την αναβάθμιση του καναλιού της Βουλής λέγοντας ότι «πέραν της αναμετάδοσης των εργασιών της Βουλής, μπορεί να αναβαθμιστεί και να εξορθολογιστεί η λειτουργία του Καναλιού με στόχο την αμεσότητα στην προσέγγιση προβλημάτων και κοινωνικών ομάδων, την ανάδειξη θεματικών και θεωρητικών διεργασιών, την υποστήριξη πλήθους δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών».

Ακόμη, ο νέος πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για την λήψη μέτρων προς την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των βουλευτών με αυτό που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες. «Δηλαδή την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες μας και μείωση επί του βασικού μισθού με πρόνοια ώστε να μην θιγούν ενδεχομένως αποζημιώσεις π.χ αιρετών που συμπαρασύρονται κατά νόμο», είπε ο Νίκος Βούτσης.   

 

 

 

Ποιός είναι ο Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης είναι γεννημένος τον Μάρτη του 1952. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ενώ συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα.

Από το 1980 ως το 1985, ήταν ο γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, θέση την οποία παραχώρησε αργότερα στον σημερινό υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Στην διάσπαση του ΚΚΕ εσωτερικού, δεν συντάχθηκε με την ΕΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου, αλλά με το ΚΚΕ εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, του Μπανιά. Δεν αποτελεί δηλαδή ιδρυτικό στέλεχος του Συνασπισμού, στον οποίο βρέθηκε το 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία.

Ήταν υπεύθυνος Τύπου του κόμματος από το 2000 ως το 2006, ενώ από την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2004 ήταν πάντα υποψήφιος βουλευτής. Εξελέγη για πρώτη φορά τον Μάη του 2012 και επανεξελέγη τόσο τον Ιούνη του ίδιου χρόνου, όσο και τον Γενάρη του 2015, αλλά και στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

Με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση, ανέλαβε το υπερυπουργείο Εσωτερικών, ενώ πλέον αναλαμβάνει να διορθώσει το –κατά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα- λάθος της επιλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:07