20/10/2019 02:59:26
24.9.2009

Ξαναγίναμε ρεζίλι

Δεν πέρασαν δύο μήνες από τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στο Γραμματικό, όταν τα «πανταχού παρόντα» ΜΑΤ επιτεθήκαν στους κατοίκους που συγκεντρωθήκαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν για την επικειμένη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή τους.

Τότε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα και η απάντηση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν διαφωτιστικότατη. Για να το κάνουμε πιο «λιανά», η Επιτροπή έβαλε άγριο «χέρι» στην ελληνική κυβέρνηση, που προσπάθησε με το «έτσι θέλω» να εγκαταστήσει μια παρωχημένης τεχνολογίας μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Η απόφαση-καταπέλτης βάλλει ευθέως κατά παντός υπευθύνου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να γίνει το έργο», παρά τα όσα κατά καιρούς έλεγαν οι Έλληνες αρμόδιοι. Παράλληλα τονίζεται ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της μη τήρησης των συγκεκριμένων προϋποθέσεων, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναστείλει τις πληρωμές».

Το ρεζιλίκι δεν έχει όρια για τους – κατά τα αλλά οικολογικά ευαίσθητους – γαλάζιους φωστήρες. Η Κομισιόν τους «τα χώνει» στην απάντησή της, τονίζοντας ρητά πως «η μέθοδος της υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο, στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής».

Όσον αφορά  τα πεπραγμένα στην Ανατολική Αττική, ξεκαθαρίζεται πως «η υγειονομική ταφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τρόπο αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τις ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων» και ότι «είναι αναγκαία η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων».

Η Επιτροπή δεν μας είπε κάτι πρωτόγνωρο. Αντιθέτως υπογράμμισε το... προφανές και αναγνώρισε το δίκαιο των κατοίκων του Γραμματικού που αντιταχθήκαν στη δημιουργία του ΧΥΤΑ και κατ’ επέκταση στην υποβάθμιση της περιοχής τους.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την απόφαση, «ζήτησε από όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί ότι εάν γίνει κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα των ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική από μηδενική βάση προωθώντας νέες τεχνολογίες και νέο περιφερειακό σχεδιασμό».

Δώρο άδωρο είναι η απόφαση. Το Γραμματικό μετατράπηκε σε «κρανίου τόπο» από τις πυρκαγιές...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.