search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:47
MENU CLOSE

«Καρότο και μαστίγιο» στο Eurogroup: Η Ελλάδα παρουσιάζει τα 48 προαπαιτούμενα-φωτιά

05.10.2015 13:48
«Καρότο και μαστίγιο» στο Eurogroup: Η Ελλάδα παρουσιάζει τα 48 προαπαιτούμενα-φωτιά - Media

«Σαν να μην πέρασε μια μέρα» από τα Eurogroup του καλοκαιριού, και ας μεσολάβησαν οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και ο εκ νέου σχηματισμός συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Σαν να μην πέρασε μια μέρα» από τα Eurogroup του καλοκαιριού, και ας μεσολάβησαν οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και ο εκ νέου σχηματισμός συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τo «πακέτο» των 48 προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τους δανειστές – που ζητούν ξανά “περισσότερη δουλειά”.

Πρόκειται για το πρώτο «πακέτο» των μέτρων και μεταρρυθμίσεων, ενώ μέσα στις επόμενες βδομάδες και πριν το τέλος του μήνα, θα οριστικοποιηθεί και το δεύτερο, το οποίο θα περιλαμβάνει δύσκολα θέματα, όπως η φορολογία των αγροτών και το συνταξιοδοτικό.

Η σημερινή απόφαση θα δρομολογήσει και την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης ύψους 3 δισ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό θα δοθεί τμηματικά, η πρώτη απόδοση που ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μόλις υιοθετηθούν τα μέτρα και αρχίσουν να υλοποιούνται, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα αποδεσμευθεί με το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων.

Όπως επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι και εταίροι της ευρωζώνης θα παροτρύνουν την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία υλοποίησης ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και της συμφωνίας.

“Καρότο και μαστίγιο” από τον Ντάισελμπλουμ

«Πολλή δουλειά μένει να γίνει ακόμα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Όπως σημείωσε, είναι «στο συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημένα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους». «Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά», κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Δεν βλέπει “νέο σίριαλ” με την Ελλάδα ο Μοσκοβισί

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις-προαπαιτούμενα, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα γιατί, όπως είπε, έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για να λάβει οικονομική στήριξη 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο πρόγραμμα. «Είναι κοινό μας συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση, τόσο για τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις, όσο και για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα αποφευχθεί ένα νέο δράμα, μια νέα τραγωδία, ένα νέο σίριαλ με την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, όμως, -είπε- πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να ικανοποιηθούν και ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν και να ψηφιστούν. Σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα, είπε ο Π. Μοσκοβισί, είναι η ισχυρή δημόσια διοίκηση και η ισχυρή πολιτική βούληση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε ότι το θέμα αυτό δε θα συζητηθεί στο Eurogroup. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπουν ότι υπό «εξαιρετικές συνθήκες» θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση. Η Επιτροπή εξετάζει, κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «εξαιρετική συνθήκη» για να υπάρξει ευελιξία, δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας, ότι «πρόκειται για μια νομικής και οικονομικής φύσεως δουλειά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Οι επόμενες φάσεις

Οι επόμενες φάσεις είναι η έναρξη μέσα στο μήνα ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα, στη διάρκεια της οποίας θα ξεκινήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η δανειακή σύμβαση προβλέπει για την ανακεφαλαιοποίηση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 10 δις ευρώ έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε ειδικό κωδικό του ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ενώ για τα άλλα 15 δις ευρώ υπάρχει δέσμευση αλλά όχι ακόμη οριστική απόφαση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03