search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:10
MENU CLOSE

Ακούει «Χουριέτ» και βγάζει αφρούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1885
08-10-2015
13.10.2015 03:00
sp0810erntogan.jpg

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου στην Τουρκία τόσο αυξάνονται και οι επιθέσεις στον Τύπο. Το τελευταίο κρούσμα αφορούσε επίθεση σε δημοσιογράφο της «Χουριέτ», όμως πρόκειται μόνο για την άκρη του νήματος.

 

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου στην Τουρκία τόσο αυξάνονται και οι επιθέσεις στον Τύπο. Το τελευταίο κρούσμα αφορούσε επίθεση σε δημοσιογράφο της «Χουριέτ», όμως πρόκειται μόνο για την άκρη του νήματος.
 
Όποιος ξετυλίξει το κουβάρι θα βρεθεί έκπληκτος μπροστά σε ένα παρασκηνιακό παζλ από πιέσεις, σκληρές δηλώσεις, απειλές, ξυλοδαρμούς και μπίζνες, που φτάνουν να ναρκοθετούν ακόμα και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις! 
 
Ο Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε έναν αυταρχικό σουλτάνο, που αντί για μεταρρυθμιστής, όπως υποσχόταν στη Δύση το 2003, όταν και πήρε την εξουσία, βρίσκεται πια σε αγαστή συνεργασία με την κάστα των στρατιωτικών που του προσφέρουν στήριξη, εξασφαλίζοντας την επιβίωση στην ισχύουσα τάξη πραγμάτων στην Τουρκία. 
 
Λάδι στη φωτιά
 
Όπως φάνηκε από τα πριονισμένα ποσοστά του Ερντογάν στις τελευταίες εκλογές, δυσαρέσκεια υπάρχει πια και μέσα στη χώρα. Εν μέσω, λοιπόν, προεμφυλιακής κατάστασης, προσφυγικού και οικονομικής καθίζησης, ο νευρικός σουλτάνος φροντίζει σε όλη την προεκλογική περίοδο να ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά, στοχοποιώντας αντιπάλους του και ΜΜΕ. Βούτυρο στο ψωμί των πιο θερμοκέφαλων, που δεν θέλουν και πολύ για να παρεκτραπούν.
 
Την 1η Οκτωβρίου δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη ο δημοσιογράφος της «Χουριέτ» και παρουσιαστής του CNN Turk Αχμέτ Χακάν. Νωρίτερα είχε δεχθεί απειλές από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και είχε ζητήσει σωματοφύλακες. Ο Χακάν ξυλοκοπήθηκε άγρια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη και πλευρά. Ο διευθυντής της «Χουριέτ» Σεντάτ Εργκίν έκανε λόγο «για οργανωμένη, σχεδιασμένη επίθεση» και κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας στον Τύπο επί Ερντογάν. 
 
Στις 6 και 8 Σεπτεμβρίου τα γραφεία της «Χουριέτ» πολιορκήθηκαν και βανδαλίστηκαν από εξαγριωμένο φιλοκυβερνητικό πλήθος, που απέδιδε στην εφημερίδα παραποίηση δηλώσεων του Ερντογάν και φιλοκουρδική στάση. 
 
Ο όμιλος Dogan
 
Υπάρχουν, όμως, ακόμα βαθύτερες αιτίες για το μένος του Ερντογάν κατά της «Χουριέτ», οι οποίες ξεπερνάνε τα τουρκικά σύνορα και φτάνουν μέχρι τη Γερμανία! Με τον σουλτάνο να έχει αποφασίσει να κάνει πατίνι τη ζωή στον μιντιακό όμιλο που εκδίδει την εφημερίδα. Μόνο τυχαία, δηλαδή, δεν είναι όσα γίνονται. 
 
Η «Χουριέτ» ανήκει στον τουρκικό κολοσσό Dogan Yayin Holding, που δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ και ουσιαστικά ελέγχει τα μισά Μέσα της χώρας. Οι ρίζες της κόντρας Ερντογάν – Dogan βρίσκονται πίσω στο 2008 και, μάλιστα, με γερμανικό φόντο. 
 
Τον Νοέμβριο του 2008 ο γερμανικός μιντιακός όμιλος Axel Springer, που εκτός των άλλων εκδίδει την «Bild», ανακοινώνει ότι θα αποκτήσει το 9,1% του τουρκικού ομίλου Dogan Yayin Holding, ενώ κατείχε ήδη το 25% της Dogan TV.
 
Εξ αρχής ο Ερντογάν δεν είδε με καλό μάτι το «ντιλ» και τον Φεβρουάριο του 2009 οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν πρόστιμο για τον όμιλο Dogan ύψους 900 εκατ. τουρκικών λιρών, σχετιζόμενο με φορολογικές εκκρεμότητες από την πώληση του 25% στον όμιλο Axel Springer.
 
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009, η κυβέρνηση ρίχνει και δεύτερη καμπάνα στον Dogan Yayin, ένα κολοσσιαίο πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. δολ., ποσό ίσο τότε με το 75% της εμπορικής αξίας του ομίλου. Η μετοχή του Dogan καταποντίζεται αμέσως κατά 20%.
 
Δημοσιογράφοι, αλλά και δυτικοί εκπρόσωποι ινστιτούτων για την ελευθερία του Τύπου παρεμβαίνουν δηλώνοντας ευθέως ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο δημιουργεί απορίες αλλά και ανησυχίες για τη γενικότερη ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
 
Ο όμιλος Dogan καταγγέλλει ότι τιμωρείται με αυτά τα άνευ προηγουμένου πρόστιμα λόγω της κριτικής στάσης που τηρεί για την κυβέρνηση Ερντογάν και για τη δημοσιογραφική ανάδειξη σκανδάλων διαφθοράς. Ο Ερντογάν απαντά με προτροπή στους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τον Dogan και να μην αγοράζουν τις εφημερίδες του.
 
Τον Νοέμβριο του 2009 ο Axel Springer ανακοινώνει ότι θέλει να αποκτήσει το 29% του Dogan Yayin, αλλά και πάλι βρίσκει εμπόδια από την τουρκική κυβέρνηση. Η εξαγορά ναυαγεί. 
 
Ο Dogan είναι όμιλος μεγαθήριο στην Τουρκία, που δραστηριοποιείται σε μίντια, ενέργεια, βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμό, κατασκευές. Ο Dogan Yayin, το μιντιακό κομμάτι του Dogan, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στην Τουρκία («Χουριέτ», «Ράντικαλ», αθλητική «Φανατίκ», 24 περιοδικά, CNN Turk σε συνιδιοκτησία με το αμερικανικό μιντιακό μεγαθήριο Time Warner Inc κ.ά.). 
 
Η λαϊκίστικη και συχνά προκλητική «Bild», που έχει παίξει πρωταγωνιστικό και φιλομερκελικό ρόλο στα χρόνια της κρίσης, ανήκει στον πανίσχυρο όμιλο Axel Springer. Εκεί ανήκουν κι άλλα τεράστια brands, όπως η «Die Welt», η γερμανική έκδοση του «Rolling Stone», το «Auto Bild» κ.ά. Συνολικά εργάζονται 12.000 άτομα. 
 
Η διαμάχη 
 
Την κόντρα Ερντογάν – Dogan/Axel Springer ακολούθησε μια ύφεση, που, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Τον Μάιο του 2014 ξεσπά νέος πόλεμος με αφορμή την τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα, όπου βρήκαν φριχτό θάνατο 301 ανθρακωρύχοι, με τον Ερντογάν να κάνει εξοργιστικές δηλώσεις: «Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα. Τα δυστυχήματα είναι στη μοίρα των ανθρακωρύχων».
 
Τον ίδιο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία. Η «Bild», ο διευθυντής της οποίας είναι μέλος στο Δ.Σ. της «Χουριέτ», κυκλοφορεί με ανοιχτή πρωτοσέλιδη επιστολή, γραμμένη στα τουρκικά, με τίτλο «Ερντογάν, δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ». Κάνει λόγο για αυταρχισμό, διαφθορά, για τους θανάτους στο ορυχείο και για μεσαιωνική φίμωση κατά των δημοσιογράφων και των social media.
 
Τον Μάιο του 2015 η διαμάχη φτάνει σε κορύφωση. Η τουρκική κυβέρνηση αποκλείει τον Dogan από τους διαγωνισμούς για δημόσια έργα σε όλους τους τομείς, με τον Ερντογάν να κατηγορεί δημοσίως τον επικεφαλής του ομίλου Αϊντίν Ντογάν ως «θιασώτη πραξικοπημάτων» και τους αρθρογράφους του ως «τσαρλατάνους».
 
Στις 19.5 ο όμιλος απαντά με ανοιχτή επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο με πρωτοσέλιδο στη «Χουριέτ»: «Τι θέλεις από εμάς; Θα μας εξορίσεις;». Εκείνο το διάστημα ο Ερντογάν επιτίθεται, μεταξύ άλλων, και στη Μέρκελ για τη γερμανική θέση στη γενοκτονία των Αρμενίων. Η «Bild» εξαπολύει νέα πυρά.
 
Στις 15.9.15 Τούρκοι εισαγγελείς, κι ενώ οι υποστηρικτές του Ερντογάν είχαν βάλει ήδη στο στόχαστρο τη «Χουριέτ», ξεκίνησαν έρευνα στον Dogan για «τρομοκρατική προπαγάνδα». 
 
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) καταδίκασε τις επιθέσεις στη «Χουριέτ» ως «ανατριχιαστικό μήνυμα κατά της δημοκρατίας». Το ίδιο και η Κομισιόν, που έκανε λόγο για εκφοβισμό δημοσιογράφων, ενώ μετά το τελευταίο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα Μάρτιν Έρντμαν ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ότι είναι «τρομοκρατημένος από την επίθεση στον δημοσιογράφο»…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02