search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:50
MENU CLOSE

Ολάντ: Με ευθύνη και αλληλεγγύη η κατανομή των προσφύγων – Μέρκελ: Παρωχημένη η Συνθήκη του Δουβλίνου

07.10.2015 15:49
Ολάντ: Με ευθύνη και αλληλεγγύη η κατανομή των προσφύγων - Μέρκελ: Παρωχημένη η Συνθήκη του Δουβλίνου - Media

Μέρκελ και Ολάντ μίλησαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παραβρέθηκαν για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την Ελλάδα και την Ιταλία με ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της, γιατί είναι στην πρώτη γραμμή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από μόνες τους.

Ολάντ: «Η Ευρώπη καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος»

Δέχθηκε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η Ευρώπη χρειάστηκε να σώσει ζωές, να καταπολεμήσει τους διακινητές, αλλά καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  μαζί με την Άγγελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

Πρέπει επίσης να προωθήσουμε, προσέθεσε, τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες, αλλά πρέπει κι εμείς να τη βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να βρουν εργασία να θρέψουν τα παιδιά τους, αν δεν το κάνουμε δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τα κέντρα υποδοχής και να το κάνουμε απαρέγκλιτα, καθώς και να κατανείμουμε στα κράτη τούς 160.000 πρόσφυγες. «Το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με σπουδή. Με ευθύνη και αλληλεγγύη», είπε.

«Κάθε κρίση ενδυναμώνει τον φόβο, ο οποίος δεν πρέπει να μας νικήσει. Δεν μπορούμε να κλειστούμε στα σύνορά μας», τόνισε.

Ταυτόχρονα μίλησε για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει προστασία στους πολίτες, αλλά να σταθεί και στο ύψος των αξιών της. «Η Γαλλία και η Γερμανία, τα τελευταία χρόνια, θελήσαμε να δράσουμε με αλληλεγγύη, ευθύνη και αποτελεσματικότητα», είπε, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που υπάρχει τρομοκρατική ενέργεια μπαίνουν στο στόχο οι αξίες της Ευρώπης», και αναφέρθηκε στην επίθεση της 11ης Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανέδειξε το πνεύμα αλληλεγγύης.

«Η ΕΕ χρειάζεται κοινή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και μια κοινή ακτοφυλακή που θα αναλάβουν τη φύλαξη του Χώρου Σένγκεν, επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Ολάντ υποστήριξε ότι η Ευρώπη “καθυστέρησε” να εκτιμήσει το εύρος των “τραγωδιών” στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι οποίες πυροδότησαν τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945.

“Η Ευρώπη ανέλαβε να σώσει ζωές, να αγωνιστεί κατά των εγκληματικών οργανώσεων” που επωφελούνται από τις μεταναστευτικές ροές όμως ταυτόχρονα “η Ευρώπη καθυστέρησε να καταλάβει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν συνέπειες” για την ίδια”, τόνισε. “Δεν βοήθησε αρκετά” στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, εξήγησε.

Ο πρόεδρος Ολάντ προειδοποίησε ότι θα έρθει “το τέλος της Ευρώπης” και “η επιστροφή στα εθνικά σύνορα” αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

“Ναι, το τέλος της Ευρώπης, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, η διάλυση των κοινοτικών πολιτικών, η εγκατάλειψη του ευρώ”, επέμεινε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν υποστήριζε ότι ο εθνικισμός είναι πόλεμος. “Η προειδοποίησή του ισχύει ακόμη”, πρόσθεσε ο Ολάντ.

Μέρκελ: Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες είναι “παρωχημένος”

Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι “παρωχημένοι” και πρέπει να αντικατασταθούν από μια “νέα διαδικασία” δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

“Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ) με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος”, είπε η καγκελάριος στην κοινή ομιλία της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. “Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας” προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, η Α. Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι οι τεράστιες προσφυγικές ροές αλλάζουν τον προσανατολισμό της Ευρώπης.

«Ως Ευρωπαίοι είμαστε ενώπιον αυτής της πρόκλησης την οποία δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, πρέπει να παρέμβουμε στις αιτίες που δημιουργούν πρόσφυγες. Απαιτείται προσπάθεια, υπομονή και επιμονή» είπε.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία «παίζει ρόλο κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης», «έχει υποδεχθεί πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες γι’ αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι μόνο η ενότητα θα βοηθήσει την Ευρώπη να προχωρήσει και εκθείασε τη συνεργασία της με τον Φρανσουά Ολάντ. «Χάρη σ’ αυτή τη συνεργασία επιτεύχθηκε η διαχείριση της κρίσης χρέους και κρατήσαμε ζωντανή την ευρωζώνη» υπογράμμισε.

«Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική πρόβα τζενεράλε της ιστορίας μας, και θα καταφέρουμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση, να εκπροσωπήσουμε ακόμα καλύτερα στο παγκόσμιο στερέωμα τα συμφέροντά μας, αλλά και τις αξίες μας» κατέληξε η Άγγελα Μέρκελ.

“Να καταπολεμήσουμε τον πόλεμο, τους πολιτικούς διωγμούς, τη φτώχεια”

«Ζούμε σε μια εποχή τεράστιων προκλήσεων, που δεν είναι παρά η “πρόβα τζενεράλε” αυτών που έρχονται» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παραβρέθηκε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

Αναφερόμενη στη συνάντηση των τότε Προέδρων Χελμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν στο ίδιο ημικύκλιο, τον Νοέμβριο του 1989, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, υπογράμμισε ότι τότε και οι δύο Πρόεδροι αναγνώρισαν ότι είχε έλθει η ώρα μιας μεγάλης αλλαγής και από κοινού έπρεπε να βρουν μια ευρωπαϊκή λύση.

«Είμαστε περήφανοι για αυτήν την ιστορική στιγμή τότε, τη χρωστάμε στην Ευρώπη, γιατί μαζί με αυτήν μεγαλώσαμε και εμείς» υπογράμμισε η καγκελάριος.

«Μάθαμε από την ιστορία μας. Διδαχθήκαμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πολυμορφία προς όφελός μας. Αυτή η πολυμορφία, μας οδηγεί στην ελευθερία, η δε ανοχή είναι το πολύτιμο αγαθό που μας οδήγησε σε όλα αυτά», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω σήμερα, είναι ότι πρέπει να συνεισφέρουμε αποφασιστικά ώστε να δοθεί λύση στις κρίσεις που βιώνουμε. Να καταπολεμήσουμε τον πόλεμο, τους πολιτικούς διωγμούς, τη φτώχεια, τις μεσαιωνικές προοπτικές».

Αναφορικά με την ουκρανική κρίση, δήλωσε ότι «η Γερμανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να συμβάλλουν ώστε να δοθεί ένα τέλος στη φρικτή διαμάχη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία», ενώ αναφερόμενη στην προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας είπε: «Ευτυχώς στην Ευρώπη αποφασίσαμε και επιβάλαμε από κοινού κυρώσεις, δηλώνοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των βασικών θεμελιωδών αρχών μας και δεν μπορούμε να δεχθούμε» είπε η Καγκελάριος.

Σε σχέση με την αναπτυξιακή πολιτική της Ευρώπης η Α. Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη ότι «θα πρέπει να προσανατολισθεί πολύ περισσότερο στην επίλυση κρίσεων, επίλυση συρράξεων και την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος».

Υποστήριξε, επίσης, ότι απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα στις αποφάσεις, διότι «η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύντομα και πολύ γρήγορα, όπως άλλαξε πριν από 25 χρόνια». Ζήτησε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ληφθεί υπόψη η πρόκληση της ψηφιοποίησης, ενώ σχετικά με την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι ευρωπαϊκές αξίες. Ζήτησε επίσης βελτίωση του ευρωπαϊκού συντονισμού «ώστε να διορθωθούν τα βασικά λάθη που έγιναν».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:49