search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:06
MENU CLOSE

To… φλερτ που ταράζει το ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1885
08-10-2015
10.10.2015 03:00
tsipras-gennimata-3.jpg

Κόντρες και συσκέψεις για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

 

Συσκέψεις επί συσκέψεων και πολλές συζητήσεις προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ το πολιτικό φλερτ του Τσίπρα για μια ενδεχόμενη συνεργασία, αφού το θέμα αυτό καίει εσωκομματικά. 
 
Η βενιζελική πτέρυγα είναι στα κεραμίδια και δίνει μάχη χαρακωμάτων προκειμένου να γκρεμίσει τις γέφυρες και να δυναμιτίσει την όποια προοπτική συνεργασίας, ενώ η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί στην παρούσα φάση να προωθήσει την εικόνα αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ και να ενδυναμώσει τον πολιτικό της χώρο. Σε δεύτερο επίπεδο συνεργάτες της δεν αποκλείουν να θέσει πολιτικούς όρους που θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί πριν μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για την όποια συνεργασία. Προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη γραμμή της σκληρής αντιπολίτευσης με τεκμηρίωση και συστηματικό έλεγχο της κυβερνητικής εξουσίας. 
 
Αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι για την αλλαγή πολιτικού συστήματος και κυρίως του εκλογικού νόμου και η αναθεώρηση του Συντάγματος σε φιλελεύθερη κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία, επισημαίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ βέβαια αποκλείουν κάθε συζήτηση με τους ΑΝΕΛΛ εντός της κυβέρνησης. 
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη επίσης αποκλείουν το να κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής στις συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χωρίς να συμφωνήσουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όπως δημόσια δεσμεύτηκε ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Ενδεικτικό της εσωκομματικής κατάστασης είναι ότι, ενώ οι γεννηματικοί αποφεύγουν να τοποθετούνται με ένταση στο ζήτημα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε χθες πως «ο κ. Τσίπρας αναζητεί “χρήσιμους ηλιθίους”, που όμως δεν θα τους βρει στο ΠΑΣΟΚ», ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή είπε ότι «η κυβέρνηση με την προσθήκη Καμμένου είναι από το 1974 και μετά η κυβέρνηση με τη μικρότερη εκλογική δύναμη και αυτό το σύστημα δεν αντέχει», ενώ ειρωνεύτηκε την όποια προσέγγιση του Τσίπρα με τη σοσιαλδημοκρατία. 
 
«Τζάμπα»
 
Επ’ αυτού στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ήταν κάθετος: «Τζάμπα παρακαλάτε, τζάμπα ονειρεύεστε. Μόνο ως λαθρεπιβάτες θα μπορείτε να γίνετε Σοσιαλδημοκράτες». 
 
Η έκβαση της συζήτησης για την υπερψήφιση ή όχι της υποψηφιότητας του Νίκου Βούτση για την προεδρία της Βουλής στη συνεδρίαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποδεικνύει και τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος. 
 
Ο Βενιζέλος αιφνιδίασε τη Γεννηματά και, σε μια πλήρη αντιστροφή της δικής του εισήγησης να υπερψηφιστεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον Ιανουάριο, πρότεινε να καταψηφιστεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής, παρ’ ότι η πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για εθιμική ψήφο. Τα έωλα επιχειρήματα του πρώην προέδρου του κόμματος, ότι ο Νίκος Βούτσης επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Εσωτερικών, έκαναν έξω φρενών τον Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος του θύμισε με γλαφυρότητα όσα του είχε πει η Κωνσταντοπούλου ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και, παρά τον ειρωνικό τρόπο με τον οποίο υποδέχτηκε τότε το ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητά της, αποφάσισε μαζί με τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά να δώσει θετική ψήφο. 
 
Η συζήτηση αυτή όμως δεν αφορούσε τόσο την υποψηφιότητα Βούτση όσο την εμμονική προσκόλληση του Βενιζέλου στη σκληρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δικαίωση της δική του υπουργικής παρουσίας, που καταδικάστηκε επανειλημμένα από το εκλογικό σώμα. 
 
«Σαν Ιανός»
 
Η Γεννηματά ισορροπεί απέναντι σε αντιτιθέμενες τάσεις και επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να γίνει νεροκουβαλητής του ΣΥΡΙΖΑ ούτε πολιτικό σωσίβιο, αν κάποια στιγμή συναντήσει προβλήματα με την εύθραυστη πλειοψηφία των 155 βουλευτών της κυβερνητικής συνεργασίας. 
 
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν παραλείπει να τονίζει ότι ο Τσίπρας, σαν Ιανός, επιχειρεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να βρει στηρίγματα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και στο εσωτερικό στηρίζεται σε ένα ακροδεξιό μόρφωμα. Ασκεί πολύ σκληρή – αλλά όχι ισοπεδωτική – κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να απευθυνθεί στους πολίτες που μαζικά ακολούθησαν τον Τσίπρα γυρνώντας την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ. Επενδύει στη φθορά της νέας κυβέρνησης λόγω της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, αλλά και στα μεταρρυθμιστικά αδιέξοδα που προκύπτουν από την «αλλόκοτη», όπως τη χαρακτηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, πολιτική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 
 
«Η “δεύτερη φορά” Τσίπρα – Καμμένου αναμένεται δυστυχώς ως η πιο σκληρή περίοδος λιτότητας και κοινωνικής συντριβής στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου» λέει η Χαριλάου Τρικούπη.
 
Την ώρα που εξελίσσονται όλα αυτά, η Γεννηματά εργάζεται συστηματικά για τη διεύρυνση της Συμπαράταξης επανεντάσσοντας, εκτός από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, με τους οποίους οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, και τους Φίλιππο Σαχινίδη και Γιώργο Πεταλωτή, που διατηρούν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι εντός των επόμενων δύο μηνών θα υπάρξει ουσιαστική συσπείρωση δυνάμεων και στελεχών εμπλουτίζοντας το εγχείρημα επανασύστασης του κεντροαριστερού χώρου. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:06