search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:56
MENU CLOSE

Άνοιγμα στην κοινωνία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1885
08-10-2015
09.10.2015 03:00
pod_0810_005_cmyk.jpg

Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμμή του κόμματος στη νέα εποχή

 

Σε φάση ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία και νέο γραμματέα της Κ.Ε., ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του κόμματος μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας και κυρίως να αποτυπωθεί η κυριαρχία Τσίπρα.
 
Να σημειωθεί ότι, εκτός από τη διάσπαση, κενά στη δομή και λειτουργία του κόμματος έχει προκαλέσει και η στελέχωση της κυβέρνησης και του κράτους, εξαιτίας της οποίας η Κουμουνδούρου έχει κυριολεκτικά αδειάσει.
 
Η Κεντρική Επιτροπή θα χαράξει παράλληλα και τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα στη νέα εποχή, που ορίζεται από τις νέες εσωκομματικές συνθήκες μετά τη διάσπαση και την ιδεολογικοπολιτική επανατοποθέτηση που επιβάλλει η νέα περίοδος διακυβέρνησης και υλοποίησης των επώδυνων προαπαιτούμενων της συμφωνίας.
 
Ωστόσο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι «μεταβατικό» και τα όργανα που θα προκύψουν από την Κ.Ε. του Σαββατοκύριακου θα είναι αυτά που θα τρέξουν τις διαδικασίες έως το συνέδριο. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αυτό θα γίνει στις αρχές του έτους (τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου) προκειμένου να αποτυπωθεί η νέα φυσιογνωμία του κόμματος και να καταγραφούν οι συσχετισμοί όπως αυτοί διαμορφώνονται μετά τη διάσπαση, η οποία, κατά τα φαινόμενα, ενίσχυσε την κυριαρχία του Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας.
 
Η εισήγηση που προετοιμάζει ο Παναγιώτης Ρήγας, μέλος της Π.Γ. και επί μακρόν οργανωτικό στέλεχος του κόμματος, θα περιλαμβάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, θα θέτει το ζήτημα του ανοίγματος στην κοινωνία και της αντιστοίχισης του κόμματος με το εκλογικό αποτέλεσμα (το επόμενο διάστημα ξεκινά και σχετική καμπάνια), ενώ παράλληλα θα αναφέρεται στην ανασυγκρότηση του κόμματος και το άνοιγμα των διαδικασιών του συνεδρίου (πιθανόν να ανακοινωθούν και ακριβείς ημερομηνίες). 
 
Εκλογή γραμματέα
 
Ο Παναγιώτης Ρήγας, προερχόμενος από την τάση Πλατφόρμα 2010 (η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στους προεδρικούς της Ενωτικής Κίνησης), είναι προς το παρόν ο βασικός υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε., καθώς άλλα πρόσωπα δεν φαίνεται να έχουν συζητηθεί σοβαρά. Ουσιαστικά, τα ζητήματα που αφορούν το κόμμα θα συζητηθούν σε ανώτατο ηγετικό επίπεδο από σήμερα, καθώς το πολυήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και οι προγραμματικές δηλώσεις δεν επέτρεψαν να γίνει εκτεταμένη συζήτηση στα όργανα τις προηγούμενες μέρες.
 
Ενδεικτική υποψηφιότητα ενδεχομένως να κατατεθεί και από την πλευρά της ομάδας των «53», η οποία πάντως σε αυτήν τη φάση δεν διεκδικεί θέσεις ευθύνης στο κόμμα. Ειδικότερα, η τάση αυτή βρίσκεται σε περίοδο εσωτερικής ανασυγκρότησης και κινείται «ανιχνευτικά», αναμένοντας να δει πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο τους επόμενους μήνες και επομένως ποια είναι τα περιθώρια παρέμβασης, αλλά και ποιοι θα είναι οι νέοι συσχετισμοί που θα καταγραφούν στο συνέδριο. Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν ότι θα ασκούν αριστερή αντιπολίτευση, αλλά δεν σκοπεύουν να λειτουργούν ως «κόμμα μέσα στο κόμμα».
 
Σχέση κόμματος – κυβέρνησης
 
Αρχής γενομένης από την προσεχή Κεντρική Επιτροπή, τα θέματα που ανοίγουν στην εσωκομματική συζήτηση με σκοπό να λήξουν στο συνέδριο, είτε τεθούν ρητά τώρα είτε όχι, αφορούν τη σχέση κόμματος – κυβέρνησης, τη σχέση κόμματος – κοινωνίας και τον ρόλο των τάσεων εντός του κόμματος και το πώς επηρεάζουν τη σχέση με την κοινωνία, αλλά και το μοντέλο του κόμματος γενικότερα στις νέες συνθήκες.
 
Τα ζητήματα αυτά απασχολούν την ηγεσία, η οποία στην πορεία συγκρότησης ενός κόμματος εξουσίας θέλει ένα πιο ομοιογενές κόμμα, χωρίς πολλά περιθώρια για ομαδοποιήσεις, το οποίο μεταξύ άλλων θα μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικότερα.
 
Απασχολούν όμως και τη βασική πλέον εσωκομματική αριστερή αντιπολίτευση, τους λεγόμενους «53» (οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα κατέγραψαν αποχωρήσεις, ενώ πρώην βασικά στελέχη δείχνουν να αποστασιοποιούνται ή να έχουν αδρανοποιηθεί).
 
Για παράδειγμα, η εν λόγω τάση δεν βλέπει με καλό μάτι, στη συζήτηση που έχει ανοίξει εν όψει της ανάδειξης νέας Πολιτικής Γραμματείας το Σαββατοκύριακο, να μετέχουν ως μέλη – πέραν του προέδρου του κόμματος – και στελέχη της κυβέρνησης και του Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι οι ρόλοι κόμματος – κυβέρνησης πρέπει να είναι διακριτοί και πως δεν πρέπει να υπάρξει μια «κυβερνοποίηση» ή ακόμη και «κρατικοποίηση» του κόμματος.
 
Σε αυτήν την προοπτική «θα είμαστε αντίθετοι» δηλώνουν πρόσωπα που εκπροσωπούν την τάση, προσθέτοντας πώς είναι «άλλο το κόμμα, άλλο η κυβέρνηση».
 
Από την άλλη, όσοι εκφράζουν την ηγεσία πιστεύουν πως δεν μπορεί να μην εκπροσωπείται η κυβέρνηση στο πολιτικό όργανο του κόμματος, αντίθετα είναι απαραίτητο για την ισχυροποίησή του.
 

Πώς μοιράστηκαν οι θέσεις – κλειδιά στη Βουλή

Η ηγεσία τις προηγούμενες μέρες έδειξε προς το παρόν να τηρεί τις ισορροπίες στο μοίρασμα των… οφιτσίων, αλλά ταυτόχρονα έστειλε και τα μηνύματά της. Έτσι, ο προηγούμενος γραμματέας της Κ.Ο. Χρήστος Μαντάς, τον οποίο πρότειναν πάλι οι «53», απομακρύνθηκε καθώς συνάντησε την εναντίωση των προεδρικών, που προωθούσαν στη θέση αυτήν τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλο.

Σε αυτήν τη διελκυστίνδα, προκειμένου να αποφευχθεί το στήσιμο κάλπης εκ νέου (ψηφοφορίες είχαν γίνει την προηγούμενη μέρα για την εκλογή αντιπροέδρων της Βουλής), παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας τη λύση με ένα τρίτο πρόσωπο – έκπληξη, τη βουλευτή Κεφαλλονιάς (μονοεδρική) Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αξιοποιώντας τους άλλους δύο ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων συμπληρώνει η βουλευτής Κερκύρας Φωτεινή Βάκη.

Με ψηφοφορία αναδείχθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. το Σάββατο οι τρεις αντιπρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου (η οποία προέρχεται από τους «53» και δεν υπουργοποιήθηκε λόγω των χειρισμών της στο μεταναστευτικό το προηγούμενο διάστημα) και Γιώργος Βαρεμένος. Οι τρεις αποτελούν την πρόταση του ίδιου του Τσίπρα, ενώ υποψήφιοι ήταν επίσης οι Μουσταφά Μουσταφά (πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου), Χαρά Καφαντάρη, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Γάκης και Εύη Καρακώστα.

Στους «53» ανήκει και ο νέος γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, ο οποίος μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του διευθυντή της Κ.Ο., θέση για την οποία τώρα ακούγεται το όνομα του 30χρονου Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος προέρχεται από την τάση του Γιάννη Μπαλάφα (Πλατφόρμα 2010).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:56