search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:46
MENU CLOSE

Άντε και… σιδεροκέφαλοι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1885
08-10-2015
11.10.2015 03:00
voutsis_2-1.jpg

Το στοίχημα του νέου προέδρου της Βουλής, οι «κακοτοπιές» και τα «αγκάθια»

 

Με τη «μάχη» των προγραμματικών δηλώσεων και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση άνοιξε «περπατησιά» η νέα Βουλή που σχηματίστηκε μετά τις τελευταίες εκλογές. Μια τριήμερη διαδικασία που αποτέλεσε ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη «χαρτογράφηση» της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου μετά και την εκλογή του Νίκου Βούτση ως προέδρου της εθνικής αντιπροσωπείας. 
 
Η επιστροφή σε περισσότερο «γαλήνια νερά» της κοινοβουλευτικής ζωής, πέρα από τις γεμάτες ένταση και ηλεκτρισμένες συνεδριάσεις της προηγούμενης περιόδου, δείχνει να είναι ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο νέος πρόεδρος της Βουλής.
 
Η πρώτη εικόνα δείχνει ομαδική διάθεση, τον νέο πρόεδρο να επιθυμεί να «μοιράσει» την μπάλα και στα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου, χωρίς να «λούζεται» εκείνος με τα φώτα της Ολομέλειας, αποτελώντας το επίκεντρο και το σημείο αναφοράς κάθε συνεδρίασης. 
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν ανέβηκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο στην έδρα ο Βούτσης, ενώ εθεάθη να κάθεται στα βουλευτικά έδρανα και να παρακολουθεί τη συνεδρίαση. Η προκάτοχός του Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην αντίστοιχη κοινοβουλευτική ημέρα τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέγραψε ρεκόρ παραμονής στην έδρα προεδρεύοντας συνολικά επί 14 ώρες, χωρίς να κατέβει από τη θέση της ούτε για μια στιγμή… 
 
Χωρίς τυπολατρίες
 
Ο ορίζοντας στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο μπορεί να είναι διάπλατα ανοιχτός, ωστόσο δεν λείπουν οι «κακοτοπιές» και τα «αγκάθια» μιας Βουλής που πρέπει να λειτουργήσει ενδεδυμένη το «στενό κοστούμι» των μνημονιακών δεσμεύσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα. 
 
«Η νομοθέτηση θα ακολουθεί πιστά τις επιταγές του Κανονισμού της Βουλής μέσα από τη συναινετική δημιουργική εφαρμογή των διαδικασιών. Χωρίς τυπολατρίες αλλά και με την, κατά το δυνατόν, αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων» υπογράμμισε ο Βούτσης ελάχιστες στιγμές μετά την εκλογή του. 
 
Ωστόσο, ενδεικτικό παράδειγμα για το ασφυκτικό του χρόνου είναι ότι με έναν νόμο θα έρθουν στη Βουλή τα νέα μέτρα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου προκειμένου να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση. Η ψήφιση μάλιστα του πολυνομοσχεδίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, την ώρα που ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, για την επεξεργασία του. 
 
«Γίνεται συχνά λόγος για πλημμελή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Το γεγονός ότι η συγκυρία κατέστησε αναγκαία την αποδοχή μίας σειράς εξωγενών δεσμεύσεων έδωσε αφορμή να υψωθούν οι τόνοι για κατάλυση της δημοκρατίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Βούτσης στην ομιλία του αμέσως μετά την εκλογή του. 
 
Υποστήριξε όμως ότι «η εμμονή στην ορθή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση της πολιτειακής μας τάξης. Η δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες ούτε να άρει τις αντιφάσεις της πραγματικότητας. Μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται στο αυστηρό πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων». 
 
Δίνοντας μάλιστα το στίγμα των προθέσεών του για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι πλέον είναι απολύτως ώριμο το ζήτημα της συμπερίληψης όλων των λεγόμενων Ειδικών Κανονισμών στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού της Βουλής, καθώς και «η άρση των υπαρχουσών διακρίσεων και ιδιότυπων σχέσεων που είχαν δημιουργηθεί».
 
Για τα οικονομικά των βουλευτών υποστήριξε ότι «θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε άμεσα, δηλαδή στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Βουλής, μέτρα που και η κυβέρνηση είχε εισηγηθεί και προαναγγείλει. Δηλαδή την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες μας και μείωση επί του βασικού μισθού με πρόνοια, ώστε να μη θιγούν ενδεχομένως αποζημιώσεις, π.χ., αιρετών που συμπαρασύρονται κατά νόμο». 
 
Η συνταγματική αναθεώρηση 
 
Μπροστά της επίσης η νέα Βουλή έχει την πρόκληση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση προβάλλοντας τη δέσμευση ότι θα ανοίξει άμεσα ο σχετικός διάλογος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, λέγοντας μάλιστα ότι αυτή ίσως θα είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης. 
 
«Δεσμεύομαι σήμερα ότι άμεσα θα ανοίξει ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική και αυτή η αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος, αλλά μέσα από την πιο πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που όλο το τελευταίο διάστημα κινητοποιήθηκαν και πήραν μέρος στην πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας. 
 
Εμείς τι να πούμε; Ευχόμαστε σε όλους να είναι… σιδεροκέφαλοι, διότι αυτά που τους περιμένουν τους επόμενους μήνες δεν θα είναι ούτε απλά ούτε εύκολα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:37