search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:58
MENU CLOSE

Τα κράτη χάνουν 240 δισ. το χρόνο από την φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών

08.10.2015 06:07
ΟΟΣΑ: Η απώλεια δεξιοτήτων λόγω κορωνοϊού θα πλήξει την παραγωγή - Media

Προκαλούν οι αποκαλύψεις του ΟΟΣΑ για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις για να γλυτώνουν φόρους.

 

Προκαλούν οι αποκαλύψεις του ΟΟΣΑ για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις για να γλυτώνουν φόρους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ οι μεγάλες πολυεθνικές  όπως είναι η McDonald’s, η Starbucks και η Google, οι οποίες έχουν αναγάγει τη φοροδιαφυγή σε επιστήμη με αποτέλεσμα να χάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις από 100 ως 240 δισ. δολάρια ετησίως. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το 4% και στη χειρότερη το 10% του συνόλου των φορολογικών εσόδων παγκοσμίως.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 15 «δράσεις» που πρέπει να αναληφθούν σε παγκόσμια κλίμακα και με διεθνή συνεργασία προκειμένου να εξαναγκαστούν οι μεγάλες υπερεθνικές επιχειρήσεις να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους επί των κερδών που αποκομίζουν σε κάθε χώρα και να πάψει το φαινόμενο της λογιστικής μεταφοράς κερδών από χώρα σε χώρα με μεθόδους στις παρυφές (αν όχι εκτός) της νομιμότητας, ώστε να καταλήξουν εν τέλει να φορολογηθούν με συντελεστές απολύτως… παραμυθένιους.

Οι δράσεις αυτές πρόκειται να τεθούν επί τάπητος την εβδομάδα αυτή από τους υπουργούς Οικονομικών της ομάδας των 20 κρατών με το μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκοσμίως. Θα συζητηθούν και εφόσον εγκριθούν θα σταλούν για την τελική επικύρωση σε επίπεδο αρχηγών κρατών στη σύνοδο κορυφής του G20 που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Υπεραισιόδοξα» μέτρα

Οι προτεινόμενες δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών γιγάντων με διεθνή παρουσία περιλαμβάνουν μέτρα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «υπεραισιόδοξα» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους, όπως είναι οι διακυβερνητικές συνεργασίες για τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών, δηλαδή των φορολογικών κινήτρων που δίνουν πολλές κυβερνήσεις σε πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν σε μια συγκεκριμένη χώρα και όχι στη γειτονική. Είναι προφανές πως όταν η ευρωζώνη αδυνατεί να πετύχει τη φορολογική ενοποίηση είναι μάλλον ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο η διεθνής κοινότητα.

Περιλαμβάνουν όμως οι δράσεις και πιο εφικτούς στόχους, όπως είναι η υποχρέωση από τις επιχειρήσεις να ανακοινώνουν επακριβώς τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη τους σε κάθε χώρα στην οποία έχουν παρουσία και επίσης η υποχρέωση από τις φορολογικές αρχές της κάθε χώρας να δημοσιοποιούν τα σχετικά στοιχεία. Οι ανεπτυγμένες χώρες – είναι αυτές άλλωστε που μετέχουν στον ΟΟΣΑ – θα αναπτύξουν ένα σύστημα αμοιβαίου ελέγχου και εποπτείας (η καθεμία θα έχει δικαίωμα δηλαδή να πληροφορείται και να ελέγχει για τις δραστηριότητες μιας εταιρείας σε κάποια άλλη χώρα). Και συν τω χρόνω θα ασκήσουν πιέσεις προς τις αναπτυσσόμενες χώρες να πράξουν και αυτές το ίδιο.

Την απογοήτευσή τους για τη σχεδιαζόμενη πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ εκφράζουν πάντως διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες εκτιμούν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις δείχνουν να μην κατάλαβαν τίποτε από τα αναρίθμητα επιχειρηματικά σκάνδαλα που συνταράσσουν όλο και συχνότερα την υφήλιο. Η Μανόν Ομπρί της Oxfam και η Λουσί Βατρινέ της CCFD-Terre Solidaire μιλώντας στον «Figaro» κάνουν λόγο για «θολές ρυθμίσεις», για «περίπλοκους και έωλους κανόνες», που αφορούν μόνο το 10%-15% των υπερεθνικών επιχειρήσεων.

Σε θυγατρικές τα κέρδη

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του ΟΟΣΑ και των ΜΚΟ που ακολούθησαν, έρευνα των αμερικανικών οργανώσεων Citizens for Tax Justice US Public Interest Research Group Education Fund ανακοίνωσαν ότι οι 500 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεις των ΗΠΑ διατηρούν εκτός αμερικανικής επικράτειας κέρδη άνω των 2,1 τρισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να χάνει φόρους ύψους… 620 δισ. δολαρίων!

Είναι σαφές ότι η εκτίμηση αυτή ξεπερνά κατά πολύ εκείνη του ΟΟΣΑ. Αλλά πέρα από τα νούμερα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι ιλιγγιώδη, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών οργανώσεων τρεις στις τέσσερις εταιρείες της λίστας F-500 του περιοδικού «Fortune» ιδρύουν θυγατρικές σε χώρες όπως η Βερμούδα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία για να μεταφέρουν εκεί κέρδη που αποκομίζουν από άλλες χώρες και να φορολογηθούν με χαμηλούς συντελεστές. Και καλά η Βερμούδα. Η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία μετέχουν και στον ΟΟΣΑ (ως ανεξάρτητα κράτη) και στο G20 (ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

 

Πηγή: tovima.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:57