search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:36
MENU CLOSE

DW: Αβεβαιότητα μετά το σκάνδαλο της Volkswagen

08.10.2015 08:22
DW: Αβεβαιότητα μετά το σκάνδαλο της Volkswagen - Media

Στην πόλη Τσατανούγκα του Τενεσί λειτουργεί το μοναδικό εργοστάσιο της VW. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές ρύπων οι κάτοικοι είναι μουδιασμένοι αλλά αισιοδοξούν.

 

Στην πόλη Τσατανούγκα του Τενεσί λειτουργεί το μοναδικό εργοστάσιο της VW. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές ρύπων οι κάτοικοι είναι μουδιασμένοι, αλλά αισιοδοξούν.

Το μεγάλο σκάνδαλο της VW ξεκίνησε στις ΗΠΑ, όταν η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος αποκάλυψε την παραποίηση στις τιμές ρύπων σε ντιζελοκίνητα οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ορισμένα από τα επίμαχα αυτοκίνητα κατασκευάζονται στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής στις ΗΠΑ, στην πόλη Τσατανούγκα της πολιτείας του Τενεσί.

Ο Τζιμ Κόπινγκερ είναι δήμαρχος στην περιοχή Χάμιλτον Κάουντι, στην οποία ανήκει και η πόλη Τσατανούγκα. Τα τελευταία επτά χρόνια η VW διατηρεί το μοναδικό της εργοστάσιο κοντά στο Νάσβιλ. Η γερμανική εταιρεία είναι σημαντικός οικονομικός παράγοντας στην περιοχή. Ο δήμαρχος πάντως προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους αναφορικά με το σκάνδαλο.

«Τότε είχαν υποσχεθεί 2.000 θέσεις εργασίας. Σε ορισμένες περιόδους ήταν μέχρι και 3.000. Εάν πάτε στο εργοστάσιο, θα δείτε ότι όλα προετοιμάζονται για την παραγωγή του νέου Passat και του τζιπ, που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο τέλος της χρονιάς. Τίποτα δεν έχει αλλάξει», αναφέρει.

Μπροστά από το κτήριο του εργοστασίου πάντως κανείς από τους εργαζόμενους δεν θέλει να μιλήσει στο μικρόφωνο. Το σκάνδαλο δεν αποτελεί θέμα για τους ίδιους, λένε, και δεν ανησυχούν για τις δουλειές τους.

Στο μεταξύ σε 37 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κατατεθεί αγωγές απογοητευμένων πελατών στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μάικλ Άντερσον, ο οποίος έχει καταθέσει ομαδική αγωγή πελατών του, το σκάνδαλο πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ακριβά της ιστορίας γιατί αφορά πολλές ομάδες. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν αγωγές εμπόρων αυτοκινήτων, εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά και ανθρώπων που θα μπορούν να αποδείξουν ότι επιβαρύνθηκε η υγεία τους.

«Γνωρίζουμε τι λέει η ίδια η εταιρεία και τι λένε οι έρευνες της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος: η ποσότητα οξειδίου του αζώτου στο οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ασθματικούς. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αγωγές που θα αφορούν θέματα υγείας», αναφέρει ο Άντερσον.

Για την πόλη η VW είναι ένας μεγάλος εργοδότης αλλά όχι ο μεγαλύτερος, επισημάνει ο Γούιλιαμ Κιλμπράιντ από το εμπορικό επιμελητήριο και εξηγεί ότι αν κάποιοι εργαζόμενοι δεν είναι απαραίτητοι για την VW για ορισμένο διάστημα, τότε υπάρχουν αρκετοί άλλοι τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να απορροφηθούν. «Η Βόρεια Αμερική είναι μια μεγάλη αγορά. Τώρα, χωρίς να γνωρίζω πολλά για το επιχειρηματικό σχέδιο, για τη Βόρεια Αμερική και ακόμη και για μερικές περιοχές στο Μεξικό αυτό είναι το εργοστάσιο της περιοχής. Είναι ένας πολύ δυνατός όμιλος και αυτό θα είναι σίγουρα επώδυνο. Αλλά θα τα καταφέρουν».

Η ατμόσφαιρα στην Τσατανούγκα είναι τεταμένη, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν ψύχραιμοι. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει επενδύσει πολλά σε αυτή την εταιρεία, που δεν παύει να είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την περιοχή.

 

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15