search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:02
MENU CLOSE

Γνωρίστε τους υγιείς, λειτουργικούς ανθρώπους που επιβίωσαν σχεδόν χωρίς εγκέφαλο (!!!)

08.10.2015 18:33
Ξέχασαν τα μικρόφωνα ανοιχτά - Η φράση του Κουβαρά και το σχόλιο του Παπαδημούλη (Video) - Media

Όταν μιλάμε για τον εγκέφαλό μας, είναι το μέγεθος ουσιώδες θέμα; Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι το «όσο μεγαλύτερος τόσο καλύτερα».

 

Όταν μιλάμε για τον εγκέφαλό μας, είναι το μέγεθος ουσιώδες θέμα; Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι το «όσο μεγαλύτερος τόσο καλύτερα». Τι γίνεται όμως με εκείνους που βρίσκονται στο άλλο άκρο; Πόσος εγκέφαλος μας χρειάζεται στην πραγματικότητα για να επιβιώσουμε; Κοιτώντας τα ιατρικά αρχεία υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων με μικροσκοπικούς εγκεφάλους, ή εγκεφάλους από τους οποίους λείπουν (!) τεράστια κομμάτια, ο οποίος αψηφά όλες τις πιθανότητες.

Σε μια μελέτη στο Lancet το 2007, οι γιατροί περιγράφουν ένα απίστευτο ιατρικό παράδοξο –έναν 44χρονο δημόσιο υπάλληλο είχε ζήσει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, παρά το γεγονός πως είχε έναν πραγματικά μικροσκοπικό εγκέφαλο. Ο Γάλλος, πήγε στο νοσοκομείο νιώθοντας αδύναμο το αριστερό του πόδι για δύο βδομάδες. Οι γιατροί εξεπλάγησαν όταν έλαβαν τις σαρώσεις του εγκεφάλου όπου και βρήκαν ένα τεράστιο τμήμα του γεμάτο με υγρό!

Οι σαρώσεις έδειξαν πως στον εγκέφαλο του εν λόγω κυρίου, συνέβαινε το εξής: Ενώ το υγρό κανονικά κυκλοφορεί στον εγκέφαλο, κάποια στιγμή κανονικά αποστραγγίζεται. Αντί όμως το υγρό να αποστραγγιστείς στο κυκλοφορικό του σύστημα, αυτό συσσωρευόταν. Τελικώς η συσσώρευση του υγρού οδήγησε στην μείωση του πραγματικού υλικού εγκεφάλου, στο ελάχιστο.

Το ιατρικό ιστορικό του, έδειξε πως ο εν λόγω ασθενής είχε υποβληθεί ως βρέφος σε μια θεραπεία κατά την οποία μια «διακλάδωση» εισάγεται στο κεφάλι για να απαλλάξει τον εγκέφαλο από την συσσώρευση υγρού ώστε να αποφευχθεί ο «υδροκεφαλισμός».  Η «διακλάδωση» αφαιρέθηκε από τον ασθενή στα 14 του χρόνια, όταν παραπονέθηκε για αδυναμία στο αριστερό του πόδι και αστάθεια. Ο άνδρας κατάφερε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και παντρεύτηκε κάνοντας δύο παιδιά. Τα τεστ έδειξαν πως το IQ του έφτανε το 75, το οποίο αν και κάτω από το 100, δεν θεωρείται διανοητική αναπηρία.

Νωρίτερα το περασμένο έτος, αναφέρθηκε από το IFLScience η 9η γνωστή περίπτωση ανθρώπου που ζει χωρίς παρεγκεφαλίδα. Πρόκειται για το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που ελέγχει μια σειρά σημαντικών λειτουργιών, όπως η ισορροπία και η κινητική μάθηση. Μια 24χρονη Κινέζα πήγε στο νοσοκομείο διαμαρτυρόμενη για ναυτίες και ίλιγγο, με τους γιατρούς να ανακαλύπτουν ότι έπασχε από μια σπάνια πάθηση γνωστή ως παρεγκεφαλιδική αγενεσία.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας 12χρονος σόκαρε τους γιατρούς αφού επιβίωσε –για όσο τα κατάφερε- μονάχο με τον «έσχατο εγκέφαλο» (myelencephalon). O 12χρονος απεβίωσε έχοντας ζήσει όλη του την ζωή, χωρίς εγκέφαλο! Υπέφερε από μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται «hydranencephaly» κατά την οποία τα εγκεφαλικά ημισφαίρια αντικαθίστανται από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι άνθρωποι με «hydranencephaly» συνήθως επιβιώνουν για διάστημα έως 12 εβδομάδων και αυτό είναι και το εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ο νεαρός έζησε για 12 χρόνια, ανέπνεε χωρίς μηχανική βοήθεια και αντιδρούσε στα ερεθίσματα, όμως ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει.

Πηγή: iflscience.com

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:01