search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:36
MENU CLOSE

Άνοιγμα Τσίπρα στην κοινωνία και… το ΠΑΣΟΚ.

10.10.2015 10:05
Άνοιγμα Τσίπρα στην κοινωνία και… το ΠΑΣΟΚ. - Media

Το νέο μοντέλο του κόμματος στο επίκεντρο των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιγμα Τσίπρα στην κοινωνία και… το ΠΑΣΟΚ.

Το νέο μοντέλο του κόμματος στο επίκεντρο των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιγμα Τσίπρα στην κοινωνία και… το ΠΑΣΟΚ.

Ο νέος ρόλος του κόμματος στις νέες οικονομικοπολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και το ευρύ άνοιγμά του στην κοινωνία αλλά και σε άλλες «προοδευτικές» πολιτικές δυνάμεις ήταν βασικά στοιχεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο άνοιγμα των εργασιών της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο διάλογος για τον ρόλο του κόμματος θα ανοίξει στο πλαίσιο των διαδικασιών προετοιμασίας του συνεδρίου, που περιλαμβάνουν την ανασυγκρότηση των οργανώσεων και την εγγραφή νεών μελών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε το 2ο συνέδριο του κόμματος να γίνει προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές ο λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας τις δύσκολες πτυχές της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, επομένως τον δικαίωσε όσον αφορά τη δύσκολη διαπραγμάτευση που έκανε και τον εμπιστεύτηκε. Ταυτόχρονα, είπε, το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε αυτό που είχε αναδειχθεί και στις εκλογές του Ιανουαρίου ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ψήφος ταξική, καθώς πέτυχε μεγάλα ποσοστά στις λαϊκές περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας.

Αυτή η συνθήκη, είπε, αποτελεί για το κόμμα και την κυβέρνηση «δέσμευση και πυξίδα» για τις πολιτικές τους προτεραιότητες ώστε να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες και να μην προδώσουν τον κόσμο που τους εμπιστεύτηκε.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για να πετύχει τους παραπάνω πολιτικούς του στόχους, απαιτείται και αυτό να αλλάξει προκειμένου να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Nα λειτουργεί ως πραγματικό κύτταρο της κοινωνίας, ως ιδεολογικός και στρατηγικός οργανωτής της κοινωνικής συμμαχίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας δυο φορές το 2015 – στις 25 Γενάρη και στις 20 Σεπτέμβρη.

«Όχι» στο γραφειοκρατικό κόμμα αναπαραγωγής μηχανισμών

Ουσιαστικά έθεσε ως προτεραιότητα το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, τα κοινωνικά κινήματα και τη νεολαία και τη νέα γενιά, ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση οργανωτική με την εκλογική και κοινωνική του βάση

Ενώ θα έρχεται σε αντιδιαστολή με την φυσιογνωμία ενός κόμματος γραφειοκρατικού που λειτουργεί ως οργανισμός αναπαραγωγής κομματικών μηχανισμών.

«Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε.

Μάλιστα, άφησε αιχμές για την προηγούμενη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως προς την κατεύθυνση της Αριστερής Πλατφόρμας που με τη διάσπαση αποχώρησε, καθώς το άνοιγμα είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα. Κάτι που ο Τσίπρας απέδωσε «στην πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί»». Αυτό είπε,  «έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη».

Και όπως διευκρίνισε έληξε

«τόσο γιατί η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε – και μάλιστα με άδοξο τρόπο» -σαφής αιχμή προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την τάση του.

Όσο και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

Η σχέση κόμματος – κυβέρνησης. «Κόμμα εκτός κράτους»

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το μοντέλο του κόμματος ως «κόμμα εκτός κράτους», χρησιμοποιώντας τον όρο του Γκράμσι, ενός κόμματος δηλαδή που όπως είπε, βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά δεν απορροφάται από το κράτος, δεν «κρατικοποιείται» μέσω της μαζικής μεταπήδησης στελεχών του στον κρατικό μηχανισμό,  «δεν αποκόπτεται από τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπεί και δεν εκφυλίζεται σε κρατικό όργανο». Μάλιστα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι η «άγρυπνη, αριστερή συνείδηση» της κυβέρνησης ώστε να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει.

Ως εκ τούτου έθεσε ως ζητούμενο της επόμενης, προσυνεδριακής περιόδου, το διάλογο πάνω στη σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση και το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε τη διαδικασία ανασυγκρότησης των οργανώσεων του κόμματος που συνεπάγεται το άνοιγμα των οργανώσεων και την καμπάνια εγγραφής νέων μέλων.

Κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και … το ΠΑΣΟΚ

Να σημειωθεί ότι μιλώντας για τις προσυνεδριακές διαδικασίες είπε ότι αυτές θα πρέπει να είναι ανοιχτές στον κόσμο που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση, μεγάλο μέρος του οποίου όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ. «Να μην ξεχνάμε ποτέ» προέτρεψε τα μέλη της ΚΕ, «ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν άλλαζαν την επιλογή τους εμείς δε θα βρισκόμασταν στην κυβέρνηση. Είναι χρέος μας να κάνουμε τη σχέση μας μαζί τους οργανική, να μην τους αποτρέψουμε, να μην τους απογοητεύσουμε».

Το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα δεν περιορίστηκε στο κάλεσμα προς τον κόσμο που παλιότερα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ να ενταχθεί στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς την σημερινή ηγεσία του κόμματος – με τη μορφή της πίεσης να αποκολληθεί από το «άρμα» της ΝΔ και των πολιτικών της.

Αναφερόμενος στη σημασία της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδο των δυνάμεων της Αριστεράς στις πορτογαλικές εκλογές, σημείωσε πως ο πορτογαλικός λαός έδωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Το αν δε σχηματίζουν κυβέρνηση, είπε, είναι γιατί εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει ένας δυϊσμός από τη μία ο λαός του πιέζει να ξεκολλήσουν από τις συντηρητικές δυνάμεις, από την άλλη το βλέπουμε κι εδώ, οι ηγεσίες τους γίνονται ουρά σ’ αυτές τις συντηρητικές δυνάμεις.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:34