search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:51
MENU CLOSE

Στο «σπίτι της αλληλεγγύης» τα παιδιά-πρόσφυγες ζωγραφίζουν τη φρίκη του πολέμου και την ομορφιά της ζωής (Photos)

10.10.2015 13:21
Στο «σπίτι της αλληλεγγύης» τα παιδιά-πρόσφυγες ζωγραφίζουν τη φρίκη του πολέμου και την ομορφιά της ζωής (Photos) - Media

Οι ζωγραφιές των παιδιών στο πρώην κτήριο του ΕΤΕΑ, που έχει μετατραπεί σε κατάληψη στέγης για πρόσφυγες και μετανάστες, αποτυπώνουν την κόλαση του πολέμου αλλά και την αισιοδοξία της ζωής.

 

Ένας ένοπλος κρατά στο χέρι του ένα κομμένο κεφάλι. Το αποκεφαλισμένο θύμα κείτεται αιμόφυρτο στο έδαφος.

Ένας λυπημένος στρατιώτης. Ένα παιδί με πατερίτσες. Μια μαμά (ή αδελφή;) στα κύματα, και ένα μικρό αγόρι στον ουρανό. Χαμογελαστοί και οι δύο.

Τα παιδιά του πολέμου και της προσφυγιάς μιλούν μέσα από τις ζωγραφιές τους, αποτυπώνοντας στο χαρτί ό,τι για εμάς αποτελεί μια ακόμη είδηση – αλλά για τα ίδια είναι βίωμα: Οι ακραίοι ισλαμιστές, οι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι που «προωθούν τη δημοκρατία» ισοπεδώνοντας τις χώρες τους, η Ευρώπη – φρούριο, το αδιάβατο Αιγαίο, το υγρό νεκροταφείο της Μεσογείου.

Έχοντας βρει ασφαλές και φιλόξενο καταφύγιο στο κτήριο των παλιών γραφείων του ΕΤΕΑ, στην οδό Νοταρά στο κέντρο της Αθήνας, που τελούν υπό κατάληψη εδώ και δύο εβδομάδες με σκοπό την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά βρήκαν την ευκαιρία, τον χώρο και το χρόνο να εκφραστούν, να παίξουν και να ζωγραφίσουν.

«Τα παιδιά έχουν όρεξη για παιχνίδι και επαφή. Ζωγραφίζουν παντού: Στους τοίχους, σε χαρτιά, στα πατώματα, παντού. Βοήθησαν στο στήσιμο και τον καθαρισμό του χώρου», ανέφερε η Διονυσία, που συμμετέχει στο εγχείρημα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της συνέλευσης της κατάληψης στέγης την Παρασκευή.

Στον πρώτο όροφο έχει στηθεί ένας αυτοσχέδιος παιδότοπος, τον οποίον πολύ γρήγορα τα παιδιά γέμισαν με κάθε είδους ζωγραφιές.

Το εγκαταλελειμμένο κτήριο της οδού Νοταρά μέσα σε πολύ λίγες μέρες, με την προσωπική δουλειά των συντελεστών του εγχειρήματος μετατράπηκε σε ένα λειτουργικό ανοιχτό ξενώνα για ολιγοήμερη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, πριν συνεχίσουν την Οδύσσειά τους προς τη δυτική Ευρώπη.

«Δίνουμε προτεραιότητα στις οικογένειες των προσφύγων καθώς και στα μικρά παιδιά. Πολλά από αυτά είναι ασυνόδευτα», σημείωσε ο Δημήτρης.

Μέσα σε 10 μέρες στον χώρο στεγάστηκαν περίπου 150 άτομα, οι περισσότεροι Αφγανοί, καθώς αφενός βρίσκονται συνήθως σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και αφετέρου δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, όπως οι Σύροι. Το κτήριο μπορεί να στεγάσει περίπου 70-100 άτομα.

«Καρδιά» του εγχειρήματος αποτελεί η συνέλευσή του, στην οποία συμμετέχουν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι, που κρατούν το κτήριο ζωντανό 24 ώρες το 24ωρο.

Μόνες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των υπολοίπων, Ελλήνων και μεταναστών, ο σεβασμός του χώρου, της γειτονιάς και του ωραρίου κοινής ησυχίας.

Η στάση των γειτόνων, σύμφωνα με τους συντελεστές του εγχειρήματος, είναι θετική αν και αρχικά ανησύχησαν και αντιμετώπισαν με καχυποψία την κατάληψη.

«Τους είπαμε ότι θα σεβαστούμε τον χώρο και την κοινή ησυχία, ενώ μπορούν να έρχονται και να εκφράζουν τον όποιο προβληματισμό τους στη συνέλευση», ανέφερε ο Γιάννης. «Γρήγορα η στάση τους άλλαξε και σταδιακά άρχισαν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ενώ συγκέντρωσαν ένα χρηματικό ποσό για ενίσχυση».

Ξέρουμε ότι δε λύνουμε το πρόβλημα αλλά δίνουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα, λένε οι αλληλέγγυοι, ξεκαθαρίζοντας ότι το προσφυγικό κύμα θα μεγαλώνει όσο εξαπλώνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, στις οποίες εμπλέκονται και χώρες της Δύσης, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κάνουν λόγο δε για αδιαφορία της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες, ενώ καταγγέλλουν το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με τον φράχτη στον Έβρο, που ωθεί τους πρόσφυγες στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα με αποτέλεσμα καθημερινές τραγωδίες με δεκάδες πνιγμούς.

Στους 5 ορόφους του κτηρίου έχουν στηθεί αυτοσχέδια υπνοδωμάτια, εστιατόριο, κουζίνα, παιδότοπος, ακόμη και ένα μικρό ιατρείο.

Στο ισόγειο και τον ημιώροφο έχουν συγκεντρωθεί ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, είδη ατομικής υγιεινής, σεντόνια, πετσέτες, είδη για μωρά, οτιδήποτε θα μπορούσε να χρειαστεί μία οικογένεια για να περάσει μερικές μέρες αξιοπρεπώς, σε ένα φιλικό και στεγασμένο χώρο και όχι στα παγκάκια και τις πλατείες.

Γίνεται προσπάθεια να δικτυωθεί το εγχείρημα με αντίστοιχες προσπάθειες στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε οι πρόσφυγες να γλυτώσουν από τα νύχια των διακινητών και μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους χωρίς να εμπλακούν στα κυκλώματα.

«Έχοντας απόλυτη επίγνωση της δυσκολίας της προσπάθειάς μας, καλούμε συλλογικότητες και άτομα όχι μόνο σε συμμετοχή και στήριξη αλλά και σε διεύρυνση και δημιουργία αντίστοιχων εγχειρημάτων», ανέφερε η Μιρέλλα στην συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. 

«Στόχος μας είναι οι συλλογικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα να συντονιστούν μαζί μας για την αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες», πρόσθεσε. 

Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά που πέρασαν από τον χώρο άφησαν πίσω τους, τουλάχιστον προσωρινά, τη φρίκη του πολέμου και τον πόνο της μετανάστευσης, και ανάμεσα στις εικόνες των συγκρούσεων και της προσφυγιάς ζωγράφισαν πρόσωπα με χαμόγελο, δέντρα και σπίτια σε όμορφες, ηλιόλουστες μέρες. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24