search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:01
MENU CLOSE

Independent: Γιατί πρέπει να ανησυχούμε που το Playboy σταματά να δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες

14.10.2015 07:33
Πρώην κουνελάκι του Playboy: Όλη η αλήθεια για τον Χιου Χέφνερ και τα σεξουαλικά πάρτι (Photos | Videos) - Media

Ο θρίαμβος της βιομηχανίας του πορνό πάνω στις ποιοτικές αισθησιακές εικόνες. 

Πολλοί ένοιωσαν να χάνουν για πάντα ένα κομμάτι του νεανικού τους εαυτού. Άλλοι βιάστηκαν να κάνουν λόγο για «θρίαμβο της ηθικής».

Στην πραγματικότητα όμως, υποστηρίζει Max Benwell στον βρετανικό Independent, η απόφαση του Playboy να σταματήσει να δημοσιεύει γυμνές γυναικείες φωτογραφίες θα έπρεπε να μας προκαλεί ανησυχία.

Γράφει ο Max Benwell στον Independent:

Αν είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στο Playboy είναι ότι ξέρει να συμβαδίζει με τις εποχές.

Μετά από 62 χρόνια που δημοσίευε φωτογραφίες γυμνών γυναικών, έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί – πού πάμε;

Το περιοδικό ανακοίνωσε ότι σταματά να δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες στην έντυπή του έκδοση. Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση και για το site του.

Η απόφαση αυτή ίσως μοιάζει ενθαρρυντική για τον καθένα που διαμαρτύρεται για την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος από τα media. Κανείς όμως δεν πρέπει να υποκρίνεται ότι πρόκειται για κάποιου είδους νίκη της ηθικής.

Το Playboy, λειτουργώντας ως επιχείρηση, σταμάτησε να δημοσιεύει γυμνό γιατί δεν υπάρχει πλέον ζήτηση. Η ελεύθερη αγορά, που υποστήριξε την ανάπτυξή του, υπογράφει την καταδίκη του.

Όχι όμως λόγω κάποιας νίκης του φεμινιστικού κινήματος, αλλά γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν δωρεάν πορνό στο διαδίκτυο, αντί να αγοράσουν το περιοδικό. «Πλέον βρισκόμαστε μόνο ένα κλικ μακριά από οποιαδήποτε σκηνή πορνό», λέει ο CEO του Playboy.

Είτε μπορεί να θεωρηθεί ως νίκη των φεμινιστριών είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι πρόκειται για μια υπενθύμιση της δύναμης του κυρίαρχου πορνό. Και ίσως νομίζετε ότι το Playboy είναι κακό, όμως δεν μπορεί να υπάρξει καν σύγκριση με το online πορνό.

Έχουμε την τάση να αποφεύγουμε με ντροπή τις συζητήσεις για το πορνό, ίσως επειδή δεν θέλουμε οι άνθρωποι να νομίζουν βλέπουμε ή ότι το σκεφτόμαστε. Είναι επίσης κάτι που ανταποκρίνεται στις πιο προσωπικές και κρυφές μας επιθυμίες. Όμως είναι ακριβώς αυτή η νευρικότητα που επιτρέπει στην κυρίαρχη βιομηχανία του πορνό να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Όμως το να βλέπει κανείς πορνό δεν είναι κάτι κακό ή κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται. Το να υποστηρίζεις την κυρίαρχη βιομηχανία όμως είναι.

Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ με τίτλο «ζητούνται καυτά κορίτσια» παρουσιάζονται οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πορνοστάρ. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί διαφορετικές γυναίκες καθώς προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στη «επαγγελματική-ερασιτεχνική» βιομηχανία του πορνό.

Στην αρχή είναι όλα συνηθισμένα. Αλλά σιγά σιγά οι γυναίκες πληρώνονται για να συμμετάσχουν σε ολοένα και πιο βίαιες σκηνές, που τις κάνει να αισθάνονται ολοένα και πιο άσχημα. Οι περισσότερες γυναίκες παραιτούνται μετά από τρεις μήνες.

Το 2010 ένας πρώην σκηνοθέτης πορνό περιέγραφε ως εξής τη δουλειά του:

«Η πραγματική μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω ότι αυτά τα κορίτσια τιμωρούνται. Οι γυναίκες δέχονται προσβολές και πολλές φορές εξευτελίζονται σωματικά. Τίποτα από αυτά βέβαια δεν προβλεπόταν στο συμβόλαιό μου. Απλά επικρατούσε η λογική «όλοι το κάνουν, οπότε γιατί όχι και εμείς».

Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος παραμένει προσηλωμένος στο κυρίαρχο πορνό. Το pornhub είχε 18.35 δισεκατομμύρια επισκέψεις το 2014. Οι επισκέπτες του παρακολούθησαν 78.9 δισεκατομμύρια βίντεο, που αντιστοιχούν σε 11 για κάθε άνθρωπο στη γη.

Από την μία πλευρά υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι κάθε είδους πορνογραφία είναι επιβλαβής.

Ένας από αυτούς είναι ο Gary Wilson, συγγραφέας του βιβλίου «ο εγκέφαλος σου στο πορνό». Θεωρεί ότι τα ατελείωτα βίντεο με ανθρώπους να κάνουν σεξ είναι κάτι διαφορετικό από τα περιοδικά όπως το Playboy. Επικαλείται έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η παρακολούθηση πορνό συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία, μικρότερη ερωτική διάθεση και εθισμό. Κάποια έρευνα παρουσιάζει ότι το 60% των μαθητών που βλέπουν πορνό το κάνουν για να ενημερωθούν για το σεξ, ενώ το 75% από αυτούς σχηματίζει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την ερωτική συνεύρεση.

Από την άλλη, υπάρχουν ακτιβιστές αλλά και πορνογράφοι που απεχθάνονται το κυρίαρχο πορνό, αλλά υποστηρίζουν ένα καλύτερο, πιο ασφαλές αλλά και εκπαιδευτικό πορνό.

Η παραγωγός Έρικα Λαστ συμπεριφέρεται καλά στις πρωταγωνίστριες της, που επίσης πληρώνονται όλες το ίδιο. Προσπαθώντας να διασφαλίσει την συγκατάθεση των πρωταγωνιστριών, τις περνάει από συνέντευξη πριν προχωρήσουν στο casting, ψάχνοντας για κάποιο σημάδι αβεβαιότητας. Όλες έχουν κλείσει τα 23.

Υπάρχει ωστόσο μια άβολη αλήθεια: Όσο καλή δουλειά και αν κάνουν άνθρωποι σαν την Έρικα, ένας 14χρονος θα ορμήσει απευθείας στο youporn. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ελλείψεις στην σεξουαλική εκπαίδευση, αλλά και γιατί υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην παραγωγή ποιοτικού πορνό. ΟΙ παραδοσιακοί τρόποι χρηματοδότησης – η διαφήμιση, δεν επαρκεί, και τεχνικές όπως το PayPall δεν «πιάνουν».

Γι΄ αυτό πρόσφατα άνθρωποι που ασχολούνται με τον χώρο ζήτησαν από τον Ντέιβιντ Κάμερον η βρετανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ποιοτικού πορνό, όπως γίνεται και με άλλες τέχνες.

Δεν υποστηρίζω ότι η απόφαση του PlayBoy να σταματήσει να δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες είναι κάτι που θα προκαλέσει ένα μεγάλο κίνημα ενάντια στο πορνό. Αλλά είναι άλλο ένα σημάδι της τεράστιας δύναμης της βιομηχανίας του πορνό – κάτι που πολλοί από εμάς κάνουμε πως αγνοούμε.

Αναμφισβήτητα δεν είναι θέμα γούστου. Αλλά απαιτείται οι πορνοστάρ να έχουν καλή αντιμετώπιση, και οι άνθρωποι που θέλουν να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη εκδοχή του πορνό και να προβάλλουν υγιέστερες εικόνες να μπορούν να το κάνουν.

Ίσως έχετε αποδεχτεί τα ζητήματα που προκύπτουν από το να βλέπετε πορνό όπως τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία το κάπνισμα.

Αλλά απ’ τη στιγμή που το κάνετε, δεν θα ήταν πιο ωραίο να έχετε καθαρή τη συνείδησή σας;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43