search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:22
MENU CLOSE

Είστε σίγουροι ότι πίνετε καπουτσίνο;

14.10.2015 08:19
Είστε σίγουροι ότι πίνετε καπουτσίνο; - Media

Είστε σίγουροι ότι το πρωί πίνετε καπουτσίνο; Μήπως o καφές που νομίζετε για καπουτσίνo, δεν είναι καπουτσίνο και είναι flat white;

 

Είστε σίγουροι ότι το πρωί πίνετε καπουτσίνο; Μήπως o καφές που νομίζετε για καπουτσίνo, δεν είναι καπουτσίνο και είναι flat white;

Μια φορά κι έναν καιρό ο καπουτσίνο ήταν εύκολα αναγνωρίσιμος. Μια δόση εσπρέσο και αφρόγαλα σαν «μαρέγκα» από πάνω. Οι ειδικοί προειδοποιούν: ο άλλοτε βασιλιάς των καφέδων αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας.

Ο καυγάς για τον καφέ είναι μεγάλος. Έχει να κάνει με το μέγεθος του ροφήματος αλλά και τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν.

«Στις ΗΠΑ (και στην Ελλάδα σε κάποια καφέ) σερβίρεται σε τρία μεγέθη: μικρός, μεσαίος και μεγάλος καπουτσίνο. Αυτό δεν υπάρχει», γράφει ο Όλιβερ Στραντ, (http://oliverstrand.tumblr.com/) δημοσιογράφος και συγγραφέας με εξειδίκευση στο φαγητό και στον καφέ.

Ο Τοντ Καρμάικλ, ιδρυτής της αλυσίδας καφέ La Colombe, λέει στην εφημερίδα New York Times ότι ο καπουτσίνο μπορεί να έχει και μεγάλο μέγεθος, διότι τα αρώματα δεν φεύγουν, απλά είναι λιγότερο έντονα. Ο ίδιος περιγράφει και τον ιδανικό καφέ, όπως τον έπινε στο φημισμένο καφέ Torrefazione Italia στο Σιάτλ. «Είχε αφρόγαλα σαν μαρέγκα, τόσο πηχτή που και μια ελιά να άφηνες πάνω δεν θα βυθιζόταν».

Άλλοι είναι της παλιάς σχολής. Θέλουν τον καπουτσίνο παραδοσιακό, α λα Ιταλικά.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ιταλικού Εσπρέσο (http://www.espressoitaliano.org/) λέει πώς ο σωστός καπουτσίνο αποτελείται από 25 ml εσπρέσο και 100 ml αφρόγαλα. Οι Ιταλοί λάτρεις του καφέ υπερασπίζονται με θέρμη την ιδέα του αυθεντικού καπουτσίνο. Ένας Ιταλός πολιτικός, ο Μάρκο Λιόν είχε προτείνει να δίνεται κρατική πιστοποίηση στα καφέ που παρασκευάζουν τα ροφήματα με τον σωστό τρόπο. Οι πολιτικές εξελίξεις απέτρεψαν την υλοποίηση της πρότασης του.

Για τον σεφ και συγγραφέα Μάριο Μπατάλι, ο σωστός καπουτσίνο είναι αυτός που σερβίρουν στην Ιταλία τα ταχυφαγεία Autogrill, η αλυσίδα που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών εστίασης σε όσους ταξιδεύουν. «Είναι ο τέλειος καπουτσίνο, χωρίς τις ‘φιοριτούρες’ των μπαρίστα και άλλες ‘παγίδες’».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:21