search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:44
MENU CLOSE

Φώφη Γεννηματά: Να κάνουμε το pasokification παρελθόν…

14.10.2015 15:12
Φώφη Γεννηματά: Να κάνουμε το pasokification παρελθόν... - Media

Στον νεολογισμό pasokification που έχει επιβληθεί στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο και σημαίνει ότι ένα κόμμα υφίσταται τρομακτική συμπίεση λόγω της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο διεθνές συνέδριο “Greece forward, προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο». 

 

Στον νεολογισμό pasokification που έχει επιβληθεί στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο και σημαίνει ότι ένα κόμμα υφίσταται τρομακτική συμπίεση λόγω της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο διεθνές συνέδριο “Greece forward, προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο».  Το συνέδριο διοργάνωσαν την Τετάρτη στην Αθήνα το «Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» της Άννας Διαμαντοπούλου και τοthin tank του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα Foundation for European Progressive Studies (FEPS).

Για το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική συμπαράταξη ο στόχος της επόμενης περιόδου είναι διπλός, είπε η Φώφη Γεννηματά, εξηγώντας:  «Αφενός να τελειώνουμε τη συζήτηση περί grexit,  αφετέρου σε ότι μας αφορά να κάνουμε το pasokification παρελθόν: Μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης, επανένωσης, ανανέωσης και αναγέννησης ενός προοδευτικού τρίτου δρόμου, μέσα από μια διαδρομή αξιόπιστου πολιτικού λόγου ενάντια στον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό από όπου και αν προέρχεται. Μέσα από μια νέα αρχή. Και σε αυτήν την προσπάθεια κάναμε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, και κινήσεις πολιτών,με χιλιάδες στελέχη, φίλους και φίλες, εθελοντές και εθελόντριες, ένα πρώτο βήμα: Θέτουμε λοιπόν τέρμα στην διαρκή αποδυνάμωση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, ενώνουμε την κατακερματισμένη κεντροαριστερά χωρίς κόμπλεξ, χωρίς λαϊκισμούς, αλλά με συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης.»

Στην μακροσκελή της ομιλία η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, την απουσία διεθνούς σχεδίου εξόδου από την κρίση, ενώ το κατηγόρησε ότι τορπίλισε την διαδικασία εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια το φθινόπωρο του 2014.   «Δημιούργησε ελπίδες, είπε χαρακτηριστικά, που διαψεύδονται καθημερινά. Ξανά στα Μνημόνια, στην τρόικα, στα «προαπαιτούμενα», στις επιβαρύνσεις των πολιτών, στην ύφεση και την ανεργία».

«Δεν είναι αριστερή πολιτική η διαχείριση της απελπισίας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Ποντάρει σε μια λογική που λέει δεν έχω τίποτα να χάσω. Όμως χάνουν καθημερινά. Στις συντάξεις, στα επιδόματα, στο ΕΚΑΣ, στις παροχές, στις εισφορές, στους φόρους, στα ταμεία» τόνισε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ στην ελληνική οικονομία, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη προόδου της διαδικασίας Πολιτικής Ένωσης της Ε.Ε.»

Η Φώφη Γεννηματά επέρριψε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για καλλιέργεια ενός εθνικού διχασμού σημειώνοντας:  «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση, την αριστερά και τη δεξιά ήταν εμφανείς. Στη συνέχεια όλα καλύφθηκαν  από το πλαστό δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Πολλοί επένδυσαν σε αυτό. Άλλοι με δήθεν αριστερή, αλλά στην πράξη λαϊκιστική πολιτική. Άλλοι με ακροδεξιά και συνομωσιολογική ρητορική. Άλλοι με νεοφασιστικές αντιλήψεις και τραμπούκικες πρακτικές. Εμείς το ΠΑΣΟΚ χαράξαμε και στηρίξαμε τη μόνη εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση που διασφαλίζει  την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού φέραμε αποτελέσματα, που το Δεκέμβριο του 2014, μπορούσαν να δώσουν οριστική λύση. Φθάσαμε στην πηγή, αλλά δεν ήπιαμε νερό. Εμείς παρά τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ποτέ δεν πιστέψαμε ότι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση , ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά ανήκουν στο παρελθόν. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης. Το πλαστό και διχαστικό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» κατέρρευσε, ανήκει στο παρελθόν. Οι πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές επιστρέφουν.

Και κατέληξε αναφερόμενη στον ρόλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: « Θέλουμε να είμαστε ο καταλύτης σε ένα μεγάλο ρεύμα πλειοψηφίας, που εκφράζει τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κέντρο, όλη την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Ένα ρεύμα με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αποφασιστικό ρόλο. Που δεν θα είναι άλλοθι και δεκανίκι, είτε στους νεοφιλελεύθερους και συντηρητικούς της Ν.Δ., είτε στις λαϊκίστικες, θολές, δήθεν αριστερές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η Προοδευτική Σύγχρονη Πρόταση, δεν είναι μια αφηρημένη έκθεση ιδεών. Για αυτό εμείς, πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ για να ξαναφέρει  την ελπίδα που ενταφίασε ο κ. Τσίπρας, μαζί με το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφύγει η χώρα. Και σε αυτήν την νέα αρχή, η ελληνική κοινωνία, φαίνεται να δείχνει ξανά ενδιαφέρον.»

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:41