search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:14
MENU CLOSE

Ραντεβού στα γουναράδικα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1886
15-10-2015
15.10.2015 03:00
sk1510bj.jpg

Η σήψη, η παρακμή, η καχυποψία και η ανεξέλεγκτη δράση των καπετανάτων ήρθαν στην επιφάνεια με την έκρηξη οργής επιπέδου καφενέ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προχθές το βράδυ. Πολλά στελέχη της Ν.Δ., πα­ρατηρώντας τις εξελίξεις, επισημαίνουν ότι μάλλον άνοιξε το καπάκι της εσωστρέφειας του κόμματος μα­ζί με τα… «μπινελίκια» του υπηρεσιακού προέδρου.

 

Η σήψη, η παρακμή, η καχυποψία και η ανεξέλεγκτη δράση των καπετανάτων ήρθαν στην επιφάνεια με την έκρηξη οργής επιπέδου καφενέ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προχθές το βράδυ. Πολλά στελέχη της Ν.Δ., πα­ρατηρώντας τις εξελίξεις, επισημαίνουν ότι μάλλον άνοιξε το καπάκι της εσωστρέφειας του κόμματος μα­ζί με τα… «μπινελίκια» του υπηρεσιακού προέδρου.

Ήδη, άλλωστε, στο παρα­σκήνιο εξελίσσεται μια άγρια σύγκρουση μεταξύ Καραμανλή και Σαμαρά με φόντο την προεδρία του κόμματος, η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί ακόμη εντονότερα τις επόμενες μέρες. Άρχισαν μάλιστα να διακινούνται πλη­ροφορίες και εκτιμήσεις που μιλούν για ορατό ενδεχόμενο διάσπασης της Ν.Δ., αφού τα στρατόπεδα καραμαν- λικών και σαμαρικών, όποια και αν εί­ναι η έκβαση της μάχης για την προε­δρία, ετοιμάζονται για διάσπαση που θα προκαλέσουν… «οι άλλοι».

Ακόμα κι αν έχει δίκιο ο πρόεδρος Βαγγέλης, η κρίση που προκάλεσε, συνέβαλε περαιτέρω σε αυτό που ήθελε να καταδείξει με την έκρηξη ορ­γής του, ότι το κόμμα και η διαδικασία εκλογής εξευτελίζονται με τις διαρ­ροές για τις διαδικαστικές διαφωνίες.

Κάποιοι όμως πιο πονηρεμένοι εκτι­μούν ότι ο Μεϊμαράκης δεν ζοχαδιάζεται ποτέ τυχαία και διαφωνούν με την εκτίμηση της παρούσας στο επει­σόδιο Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου ότι «ο πρόεδρος ήταν εκτός ελέγ­χου». Το σόου Μεϊμαράκη είχε στόχο να προκαλέσει ένα σοκ μέσα στο κόμ­μα προκειμένου να στρέψει την κατά­σταση εκεί όπου ο ίδιος επιθυμεί.

Συγκάλεσε για χθες το απόγευ­μα εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα με αφορμή την τελική στάση στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αλλά το κύριο μενού ήταν η εσωκομματική διάλυση. Τελικά επελέγη να ελεγχθεί κάπως το κακό κλίμα με την κοινή δήλωση των τεσσάρων υποψηφίων περί σεβασμού του καταστατικού, δι­αφύλαξης της ενότητας και να προσ­διοριστεί ως κοινός εχθρός ο… Τσίπρας, αλλά η κατάσταση είναι – και θα παραμείνει – έκρυθμη.

Ο Μεϊμαράκης φέρεται έξαλλος επειδή θεωρεί ότι ο γραμματέας της Κ.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο γε­νικός διευθυντής του κόμματος Κώ­στας Τσιμάρας κάνουν παρασκηνιακό παιχνίδι υπέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ κατηγόρησε τον Τσιμάρα ότι θέλει να επιβάλει συ­γκεκριμένη τεχνική εταιρεία διεξα­γωγής των εκλογών. Το «λούσιμο» με κοσμητικά επίθετα έκαναν τον γενι­κό διευθυντή να απειλεί ευθέως τον υπηρεσιακό πρόεδρο με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Δυσανεξία

Το βασικότερο ζήτημα, όπως προ- έκυψε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Μεϊμαράκη, είναι η διαδικασία της ανάθεσης διεξαγωγής των εκλο­γών σε συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία χωρίς διαφάνεια και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό με ανάρτηση στο Διαδί­κτυο των τεχνικών προδιαγραφών που θέλει το κόμμα για τις εκλογές. Ο ίδιος, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους, είπε ότι, αν ο νομικός σύμβουλος του κόμματος αποφανθεί ότι η ανάρτηση των τεχνικών προδια­γραφών στο Διαδίκτυο και το άνοιγμα των κλειστών προσφορών είναι σύν­νομα, τότε το θέμα έληξε.

Οι κινήσεις όμως του Μεϊμαράκη συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση της διαδικασίας και του αποτελέσματος και αποτελούν οιονεί απειλή για την ενότητα.

Εμφανίζοντας δυσανεξία στην εκλο­γή προέδρου από τη βάση, ο Μεϊμαράκης επιχειρεί – προφανώς με τις ευλο­γίες Καραμανλή και λοιπών βαρόνων – να προβάλει ως αδήριτη ανάγκη τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα αποφασίσει για τις διαδικα­σίες εκλογής. Ακόμη δεν έχει ξεκαθα­ριστεί αν ένα έκτακτο συνέδριο μπορεί να ανατρέψει την καταστατική πρό­βλεψη του 2009 για εκλογή προέδρου του κόμματος από τη βάση, μπορεί ωστόσο να επιβάλει διαδικασίες.

Βασικός στόχος του Μεϊμαράκη, όπως διεφάνη και από τις τοποθετή­σεις του εκπροσώπου του Θ. Αμπατζόγλου στην Εφορευτική, είναι να ελεγχθεί το σώμα των ψηφοφόρων που θα εκλέξει τον πρόεδρο. Όπως αποκάλυψε και ο φανατικός υποστηρικτής του Νικήτας Κακλαμάνης μιλώ­ντας χθες στον Real FM, ο στόχος είναι η εκλογή να γίνει με κλειστούς κατα­λόγους, δηλαδή με εγγεγραμμένους στο κόμμα μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι όμως επιθυμούν μια ανοιχτή εκλογή, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να ψη­ φίζει καταβάλλοντας ένα αντίτιμο.

Το αντίτιμο παρεμπιπτόντως, παρ’ ότι συμφωνήθηκε πλειοψηφικά από την ΚΕΦΕ να είναι τρία ευρώ, δεν βρί­σκει σύμφωνους τους πάντες και ιδι­αίτερα την πλευρά Μεϊμαράκη, ενώ ενστάσεις για την καταβολή αντιτίμου έχουν και τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Σκηνικό αποχώρησης

Πολλά στελέχη της Ν.Δ. κυκλοφο­ρούν την πληροφορία ότι δεν αποκλεί­εται οι κινήσεις Μεϊμαράκη να στή­νουν ένα σκηνικό αποχώρησης από την κούρσα της διεκδίκησης αν δει ότι τα προγνωστικά δεν είναι ευνοϊκά. Ο ίδιος οργισμένος διαψεύδει αυτήν τη φημολογία επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσει.

Η ομάδα Μεϊμαράκη εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζει παρασκηνιακά την εκλογή Τζιτζικώστα και γι’ αυ­τό επιχειρεί να εμπλέξει τον Καραμανλή διεκτραγωδώντας τη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι άφησε να διαρρεύσει πρόσφατα η δήλωση του Πέτρου Μο- λυβιάτη ότι «η κατάσταση είναι τρα­γική. Κάτι πρέπει να γίνει για να μη γε­λοιοποιηθεί η παράταξη. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η ενότητα». Υπονοώντας προφανώς μια παρέμβα­ση του σιωπηλού Καραμανλή.

Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι καθό­λου δεν χρησίμευσαν οι παρεμβάσεις Καραμανλή ούτε στις εκλογές ούτε στο δημοψήφισμα, επειδή η κοινωνία «είναι αλλού» και, αν κάποιος από τους άλλους έχει ρεύμα νίκης, τίποτε δεν θα το ανακόψει. Πάντως οι μεϊμαρακικοί επισημαίνουν ότι με ανοιχτό εκλο­γικό κατάλογο ενδέχεται ψηφοφόροι άλλων κομμάτων (Χρυσής Αυγής, ΛΑΟΣ κ.ά.) να επιχειρήσουν να ψηφί­σουν μαζικά ώστε να αλλοιώσουν τη βούληση των ψηφοφόρων της Ν .Δ.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι συνασπί­στηκαν εναντίον της παρέμβασης Μεϊμαράκη κρίνοντάς την αντιδεο­ντολογική. Εκτιμούν ότι όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν δείγμα πανικού, αφού ο Μεϊμαράκης, παρ’ ότι αξιοποιεί πλήρως τις αρμοδιότητες του εν ενεργεία προέδρου, δεν έχει απευθυν­θεί στη βάση, ενώ οι ίδιοι έχουν ξεχυ­θεί στην περιφέρεια για να μιλήσουν με τους ψηφοφόρους της Ν .Δ.

Πάντως η κατάσταση είναι εύθραυ­στη, τα μαχαίρια έχουν βγει και το κόμμα ακροβατεί μεταξύ γελοιοποί­ησης και διάσπασης…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:14