search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:57
MENU CLOSE

Τρεις μεγάλοι πονοκέφαλοι…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1886
15-10-2015
16.10.2015 03:00
pod_1510_005_cmyk.jpg

…Προσφυγικό, «κόκκινα» δάνεια και ασφαλιστικό

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήλθε χτες το πολυνομοσχέδιο με την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων εν όψει της αξιολόγησης του Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης συνολικά 3 δισ. Το Μαξίμου δεν ανησυχεί για αντάρτες προς το παρόν, καθώς οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κυβερνητικών εταίρων δείχνουν συμπαγείς – ακόμη και ο Νίκος Νικολόπουλος των ΑΝΕΛΛ «μαζεύτηκε». 
 
Η προσοχή του Μαξίμου ουσιαστικά επικεντρώνεται στην επόμενη φάση, που περιλαμβάνει τεράστια αγκάθια, όπως το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και το προσφυγικό, το οποίο παρουσιάζει ήδη πολιτικές «παρενέργειες». 
 
Το προσφυγικό αναμενόταν να συζητηθεί χθες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. καθώς αποτελεί τη βασική ατζέντα. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε μια ολιγόλεπτη συνάντηση «στα πεταχτά» με την Άνγκελα Μέρκελ (τουλάχιστον αυτό άφηναν να διαρρεύσει από το Μαξίμου, ωστόσο απέφυγε προχθές να το επιβεβαιώσει η γερμανική πλευρά). Παράλληλα, προχθές το απόγευμα υπήρξε και τηλεφωνική συνομιλία με αντικείμενο τόσο το προσφυγικό όσο και την επίσημη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Τουρκία, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το οξυνόμενο ζήτημα των προσφυγικών ροών. 
 
Εν όψει της Συνόδου το θέμα συζητήθηκε σε διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να διαμορφωθεί η στάση της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο. Μια από τις ανησυχίες της κυβέρνησης είναι το θέμα της ταυτοποίησης προσφύγων, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία μετεγκατάστασης από τα hot spots στα πέντε νησιά του Αιγαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό καθώς μεγάλο ποσοστό όσων καταφθάνουν στα ελληνικά παράλια είναι Αφγανοί, οι οποίοι όμως δεν θεωρούνται πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να «κολλάνε» στα hots spots που βρίσκονται σε Χίο, Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Κω. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει επίσης την ενίσχυση της Frontex και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που καθιστά απαγορευτική την έγκαιρη αποδέσμευση κονδυλίων για τη διαχείριση του προσφυγικού.
 
Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες, αυτές ήδη εντοπίζονται στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων αφού η πίεση των Γερμανών για αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από κοινού με την Τουρκία, με κοινές θαλάσσιες περιπολίες, επαναφέρει στο προσκήνιο την προσφιλή για τη γείτονα συζήτηση περί «συνδιαχείρισης» στο Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα από τη Γερμανία, ωστόσο χθες ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ επανέφερε την πίεση για συντονισμό των δύο χωρών ώστε να υπάρχει «αποτελεσματική» φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. 
 
Την ίδια ώρα, διαφαίνεται ότι το προσφυγικό μπορεί να καταστεί μέσο πιέσεων για ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος.
 
Η θηλιά των «κόκκινων» δανείων
 
Πολύ μεγάλο ζήτημα είναι ωστόσο και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκτασή της. Προς το παρόν το θέμα είναι ανοιχτό και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, όπως αποκάλυψε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Οκτώβριο. 
 
Τόσο η κυβέρνηση – ειδικά αυτή – όσο και οι δανειστές θέλουν να προλάβουν την ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015, διότι το 2016 ενεργοποιείται το bail in.
 
Όμως το ζήτημα κάθε άλλο παρά απλό είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι η εύκολη λύση στην οποία ωθείται η Αθήνα από τους δανειστές είναι η πώληση των χαρτοφυλακίων των «κόκκινων» δανείων στα κερδοσκοπικά funds (distress funds), κάτι το οποίο στην πράξη θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες – και κατ’ επέκταση δυσαρέσκεια – στον βαθμό που με αυτόν τον τρόπο η ιδιοκτησία σπιτιών και επιχειρήσεων θ’ αλλάξει χέρια και θα περιέλθει στην κατοχή ξένων κερδοσκοπικών οργανισμών. Στη χθεσινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον Γιάννη Δραγασάκη επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
 
Στο μεταξύ, μπορεί η κατεύθυνση της κυβέρνησης να είναι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης ώς τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο υπάρχει και ο σκόπελος του ασφαλιστικού, το οποίο είναι κομμάτι του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων και αναμένεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές (επί τα χείρω) στην ασφάλιση – σύνταξη, προκειμένου το σύστημα να καταστεί «βιώσιμο». Προς το παρόν η μεγαλύτερη επιβάρυνση στις συντάξεις προέρχεται από τις ασφαλιστικές κρατήσεις που εφαρμόζονται από Σεπτέμβριο (2% στις κύριες κι 6% στις επικουρικές).
 
Ψηφοφορία χωρίς αγωνία
 
Σε ό,τι αφορά το παρόν πολυνομοσχέδιο, παρά τα όσα ακούστηκαν για «γκρίνια» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με πτυχές του νομοσχεδίου κατά την ενημέρωση που τους έγινε από τους υπουργούς τη Δευτέρα, στην πραγματικότητα υπήρξε προβληματισμός για κάποια θέματα (ΕΝΦΙΑ, φόροι και ποινές, ανείσπρακτα ενοίκια, 100 δόσεις) και απορίες που εκφράστηκαν με βροχή ερωτήσεων. Οι απορίες φαίνεται ότι λύθηκαν αισίως καθώς πολλοί βουλευτές φάνηκαν καθησυχασμένοι όσον αφορά τα μέτρα, κλίμα που εκφράστηκε δημόσια και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αρνητικές ρυθμίσεις, σημείωσε πως «δεν υπάρχει εκτίμηση ούτε για υπερφορολόγηση ούτε για πολύ σκληρά και επώδυνα μέτρα σε αυτό το νομοσχέδιο».
 
Ωστόσο το πολυνομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση όσον αφορά τις κοινωνικές αντιδράσεις και τη διαχείρισή τους. Προς το παρόν οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από διάφορες κοινωνικές κατηγορίες έχουν οδηγήσει σε προσθαφαιρέσεις στις διατάξεις. Τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παρουσίασαν αυτήν τη διαδικασία του γράψε – σβήσε ως μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης ώς την τελευταία στιγμή να υπάρξουν βελτιώσεις και έδωσαν την εικόνα ότι υπάρχουν περιθώρια για διαπραγμάτευση (των συναρμόδιων υπουργών με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών) μέχρι το παρά πέντε. Το τι θα συμβεί ωστόσο όταν αργότερα έρθουν τα πραγματικά επώδυνα μέτρα και η σφιχτή επιτροπεία δεν θα επιτρέπει υποχωρήσεις, αλλά και η εξεύρεση ισοδυνάμων αποδειχτεί όχι και τόσο εύκολη υπόθεση, θα το δούμε προσεχώς…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:57