search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:36
MENU CLOSE

Αλλάζει ρότα ο Θεοδωράκης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1886
15-10-2015
18.10.2015 03:00
pod_1510_010_cmyk.jpg

Εγκαταλείπει την περιφρονητική ρητορική κατά του ΠΑΣΟΚ

 

Αλλαγή πορείας 180 μοιρών από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου. Παρ’ ότι είπε ότι μιλάει για έναν διάλογο πολιτών στο φως και όχι στα κομματικά υπόγεια με ανταλλαγή μηχανισμών, είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του Ποταμιού εγκαταλείπει τη ρητορική «παλιού και νέου πολιτικού συστήματος» και των περιφρονητικών δηλώσεων για το ΠΑΣΟΚ. 
 
Οι γενικόλογες αναφορές του Θεοδωράκη δεν σημαίνουν ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή έδαφος για έναν ισότιμο διάλογο μεταξύ των δύο χώρων, αλλά ότι υπάρχει μια μετακίνησή του στο ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, σχολιάστηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. 
 
Οι αναφορές Θεοδωράκη έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου και το think tank FEPS (Foundation for European Progressive Studies) του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάσιμο ντ’ Αλέμα με θέμα: «Greeve Forward: προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο», στο οποίο συμμετείχε με ομιλία της και η Φώφη Γεννηματά. 
 
Η αποδοχή της πρόσκλησης και από τον Σταύρο Θεοδωράκη δείχνει ότι επιχειρεί να πλησιάσει τη σοσιαλδημοκρατία, παρ’ ότι εσχάτως ιδεολογικά έτεινε προς τον φιλελεύθερο χώρο, όπου κυριαρχεί ως πολιτική λογική η δύναμη της αγοράς. 
 
Το εκλογικό σοκ 
 
Στο Ποτάμι, άλλωστε, προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, όπως διαφάνηκε και από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, το Ποτάμι ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να στηρίξει τα υφεσιακά μέτρα που προωθούν οι υπουργοί της κυβέρνησης.
 
Στελέχη του Ποταμιού εκτιμούν ότι οι πολίτες μπορεί να μη «διόρθωσαν» την ψήφο τους, αλλά τώρα θα αρχίσουν να λαμβάνουν τον λογαριασμό σε φόρους και περικοπές. Τονίζουν ακόμα ότι το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν δίνει λύσεις, αλλά περιπλέκει τα προβλήματα, ενώ επισημαίνουν ότι, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, το Ποτάμι θα ζητήσει αυστηρές ποινές για τη φοροδιαφυγή και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. 
 
«Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή στηλίτευσε την ολιγωρία του κ. Τσίπρα και τους ερασιτεχνισμούς στη διαπραγμάτευση που φούσκωσαν υπέρογκα τον λογαριασμό» λένε και συμπληρώνουν ότι «οι παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα τον οδηγούν σήμερα στο να παίρνει πίσω ακόμη και ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τους προηγούμενους εφτά μήνες. Η ρύθμιση των 100 δόσεων και η εκχώρηση ενοικίων στην εφορία είναι τα τελευταία θύματα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ».
 
«Προσγείωση»
 
Στο ΠΑΣΟΚ, τώρα, φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρις εσχάτων τον πόλεμο φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη χείρα φιλίας που απλώνει σταθερά ο Αλέξης Τσίπρας. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ως πρώτος εφαρμοστικός νόμος του τρίτου μνημονίου, προσγειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ελληνική κοινωνία στη σκληρή πραγματικότητα. 
 
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με συνεργάτες της προέδρου του κόμματος, αναγκάζεται όχι μόνο να πάρει σκληρά μέτρα και να αποδομήσει ακόμα και τις όποιες θετικές παρεμβάσεις της στο πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησής της, αλλά και να αποδεχτεί πλήρως το ασφυκτικό πλαίσιο των δανειστών που μέχρι πρότινος απέρριπτε. 
 
Στις αναλύσεις που κάνουν στο ΠΑΣΟΚ – και αυτό αναμένεται να αναδείξουν όλες τις επόμενες μέρες – είναι ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, με την ανορθόδοξη και αλλοπρόσαλλη τακτική τους το πρώτο επτάμηνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, προκάλεσαν τεράστια βλάβη στην ελληνική οικονομία πηγαίνοντας τη χώρα τρία χρόνια πίσω, ενώ την παρέλαβαν σε μια φάση που, αν είχε κλείσει η συμφωνία τον Φεβρουάριο, θα είχε αποφευχθεί το οδυνηρό τρίτο πακέτο.
 
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για φθορά του ΣΥΡΙΖΑ έχει βασική αφετηρία την ανάγκη να μπουν αναχώματα στην προέλασή του προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Όπως επισημαίνουν, «αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική σχέση ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τη Σοσιαλδημοκρατία ούτε με τις πολιτικές παραδόσεις της μεγάλης, ιστορικής δημοκρατικής παράταξης της χώρας». 
 
Στις ενημερώσεις του κόμματος επισημαίνουν ότι, με τα δείγματα γραφής της ίδιας της κυβέρνησης και τα επόμενα πολιτικά της βήματα, θα διαφανεί αν έχει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ψήγματα προοδευτικότητας. Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να είναι οι πρόθυμοι χειροκροτητές της κυβέρνησης για συγκεκριμένους λόγους:
 
♦ Απέρριψε με εκκωφαντική σιωπή την πρόταση για τη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για την εξειδίκευση των μέτρων και της συμφωνίας. 
♦ Δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συνεργασία στη χάραξη ενός οδικού χάρτη για τη σταθεροποίηση της χώρας και τις δράσεις μέχρι την πρώτη αξιολόγηση. 
 
Πλήρης άρνηση
 
Η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στον Real FM προχθές αιτιολόγησε ως εξής την πλήρη άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο:
 
«Είχε 220 βουλευτές που στήριζαν την κυβέρνηση και πέντε κόμματα και επέλεξε ο κ. Τσίπρας προσωπικά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, τις τέταρτες εκλογές, και, εάν βάλει κανείς και το δημοψήφισμα, πέντε, με σκοπό αφ’ ενός να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, αφ’ ετέρου να προλάβει να μη φτάσει ο λογαριασμός στον Έλληνα πολίτη και να μη γίνει κατανοητό τι ακριβώς έχει συμφωνήσει και τι έχει φέρει. Και οδήγησε σε μια συμφωνία και μια κυβέρνηση 155 βουλευτών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μια αδύναμη κυβέρνηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελληνική κοινωνία».
 
Στην επίσημη ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή για τις διατάξεις του νομοσχεδίου και δηλώνει ότι θα καταψηφίσει όλα τα φορολογικά μέτρα και τις ασφαλιστικές διατάξεις που περιλαμβάνουν νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.
 
«Θα καταψηφίσουμε τις διατάξεις ντροπής, με τις οποίες η κυβέρνηση παίρνει πίσω ευνοϊκές για ασφαλισμένους και οφειλέτες δικές της ρυθμίσεις, κατόπιν εντολής της τρόικας (νυν κουαρτέτου). Ρυθμίσεις τις οποίες η ελληνική Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία πριν από λίγο χρονικό διάστημα. Φυσικά θα στηρίξουμε διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής παρεμβαίνοντας με βελτιωτικές προτάσεις» επισημαίνει στην ανακοίνωση «υποδοχής» του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:35