search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:29
MENU CLOSE

Διαπολιτισμικό λύκειο – κονσέρβα για… εξοικονόμηση καθηγητών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1886
15-10-2015
16.10.2015 03:00
school-1.jpg

Την ώρα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισκέπτεται την Ελλάδα για να προτείνει λύσεις και να συνδράμει στο τεράστιο ζήτημα των προσφύγων…

 
Την ώρα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισκέπτεται την Ελλάδα για να προτείνει λύσεις και να συνδράμει στο τεράστιο ζήτημα των προσφύγων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας προτείνει στο υπουργείο Παιδείας συμπτύξεις τμημάτων για το μοναδικό Διαπολιτισμικό Λύκειο που λειτουργεί στην Αττική (2ο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού), στο οποίο προσπαθούν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους ανήλικοι πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές (Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν, Ιράκ κ.λπ.), οι οποίοι φιλοξενούνται από αντίστοιχες δομές (Αρχιεπισκοπή, Πράξις, Μέριμνα, Μέλλον κ.λπ.), καθώς και παιδιά μεταναστών και ομογενών. 
 
Λόγω των πολέμων και των έκρυθμων καταστάσεων από τις οποίες προέρχονται, πολλοί έφηβοι άρχισαν τώρα τη φοίτηση, και αυτό συνεπάγεται πως γίνονται ξεχωριστά τμήματα για τους μαθητές αυτούς, αφού δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια συνεργασίας με κοινωνικούς και κρατικούς φορείς για την ένταξή τους, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές κουβαλούν όλες τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του πολέμου, της ορφάνιας και της εγκατάλειψης.
 
Η νομοθεσία, αν και ασαφής (Ν. 2413/96), προβλέπει δυνατότητα λειτουργίας τέτοιων τάξεων εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Εντούτοις, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας, ενδεχομένως προσπαθώντας να εξοικονομήσει καθηγητές, φέρεται αποφασισμένη να πλήξει το συγκεκριμένο σχολείο, παρά τις διαβεβαιώσεις του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, όταν, στη συνάντησή του με όλες τις ΕΛΜΕ Αθήνας, διαβεβαίωσε πως για την ώρα, μέχρι να συζητηθούν τα θέματα αυτά στο υπουργείο Παιδείας, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.
 
Πρακτικά η σύμπτυξη τμημάτων στο συγκεκριμένο σχολείο σημαίνει πως στην τάξη θα βρίσκονται μαθητές που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα μαζί με αυτούς που τη μιλούν και τη γράφουν. Σε κάθε περίπτωση, ζημιωμένοι θα είναι όλοι οι μαθητές, αφού θα είναι αδύνατον να προχωρήσουν τη διδακτέα ύλη όπως οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους. 
 
Ακόμη περισσότερο, δεν θα υπάρχει δυνατότητα οι ταλαίπωροι εκπαιδευτικοί του σχολείου να μεριμνήσουν για τα καθημερινά ζητήματα που υπάρχουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών. Σημειωτέον πως στο σχολείο λειτουργεί εδώ και χρόνια κοινωνικό φροντιστήριο και λαμβάνουν χώρα – βραβευμένες από το υπουργείο και άλλους φορείς – καλές πρακτικές για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Όλα τα επιπρόσθετα βεβαίως γίνονται εθελοντικά εκ μέρους των καθηγητών, συνεπώς δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε στο Δημόσιο. 
 
Κατόπιν αυτών, είναι απορίας άξιον το γιατί επιχειρείται να χαλάσει αυτή η προσπάθεια. Εκτός αν, όπως υποθέσαμε παραπάνω, είναι τόσο ισχυρή η άνωθεν – κοινώς μνημονιακή – πίεση για εξοικονόμηση καθηγητών, οπότε όντως υπάρχει μια εξήγηση. Μόνο που δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την εκπαιδευτικά απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπων που βγαίνουν από πόλεμο και προσφυγιά.
 
Το σχολείο τώρα έχει περί τους 185 μαθητές, με αυξητική τάση, καθώς ο νόμος προβλέπει πως οι εγγραφές σε ελληνικό σχολείο για άτομα που έρχονται από το εξωτερικό μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
 
Ας ελπίσουμε ότι η νέα ηγεσία θα δει με προσοχή αυτό το ζήτημα, όπως άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν μειονεκτούσες και ειδικές ομάδες στον χώρο ευθύνης της…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:24