search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:37
MENU CLOSE

Οπισθοχώρηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1886
15-10-2015
18.10.2015 03:00
pod_1510_024_cmyk.jpg

Πήραν πίσω τη διάταξη για την αύξηση φορολογίας στα ενοίκια

 

Έπειτα από το τσουνάμι εσωτερικών διαμαρτυριών, αλλά και την οργή των φορολογουμένων, πήρε πίσω τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης τη σχετική διάταξη από το πολυνομοσχέδιο που προέβλεπε την αύξηση και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια από 11% σε 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για εισοδήματα πέραν των 12.000 ευρώ.
 
Έτσι, λοιπόν, από τη στιγμή που αποσύρεται η διάταξη για την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια, σημαίνει πως παραμένουν σε ισχύ οι παλαιοί συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων. 
 
Ωστόσο δημιουργείται ούτως ή αλλιώς μια «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ, αφού τα έσοδα αυτά αναγράφονταν στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016. Μια λύση, σε ισοδύναμο, σύμφωνα με ορισμένους, θα ήταν η παροχή της δυνατότητας πληρωμής του φόρου κατά τον χρόνο κτήσης του εισοδήματος… Θεωρείται βέβαια πως μάλλον δύσκολα θα περάσει από τους δανειστές, αλλά είναι υπό διαπραγμάτευση.
 
Την ίδια ώρα όμως θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο. Τα τζιμάνια του Οικονομικών ψάχνουν μια λύση για το θέμα της φορολόγησής τους, ώστε να γίνει αποδεκτή από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Ωστόσο έως και αύριο Παρασκευή (οπότε και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο), δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει αργότερα σε άλλο νομοσχέδιο. Άλλωστε η όποια ρύθμιση θα αφορά ενοίκια του 2015, τα οποία θα δηλωθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση.
 
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια για το θέμα της φορολόγησης των ενοικίων, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι στα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διάταξη θα επανέλθει τροποποιημένη στο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου.
 
Μέχρι στιγμής το υπουργείο προσανατολίζεται σε δύο λύσεις:
 
Η πρώτη προβλέπει τη φορολόγηση των ενοικίων στον χρόνο κατά τον οποίο θα εισπραχθούν. Για παράδειγμα, ποσό ενοικίων που δεν εισπράχθηκε το 2015, εφόσον καταβληθεί το 2016, να φορολογηθεί ως εισόδημα που αποκτήθηκε τη συγκεκριμένη χρονιά.
 
Και η δεύτερη κινείται στη λογική της επισφάλειας (δηλαδή να αναγράφεται στη δήλωση πως υπάρχει επισφαλής απαίτηση). Ειδικά για να μη φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για τα φετινά ανείσπρακτα ενοίκια, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθεί στη νέα φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. 
 
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τη φορολόγησή τους για αυτά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33