search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:38
MENU CLOSE

Γιατί χαμογελούν οι κερδοσκόποι;

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1886
15-10-2015
17.10.2015 03:00
pod_1510_025_cmyk.jpg

Μια παγκόσμια συμφωνία για το εμπόριο με πάρα πολλά σκοτεινά σημεία

 

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον για να διαμαρτυρηθούν όχι κατά της λιτότητας και της αδιέξοδης οικονομικής κρίσης αλλά για μία άγνωστη στον πολύ κόσμο εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.
 
Εδώ και χρόνια, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, γίνονται συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και των έντεκα χωρών του Ειρηνικού και της Ε.Ε. Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου επρόκειτο να συναφθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και έντεκα χώρες του Ειρηνικού, τις Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδά, Μεξικό, Μπρουνέι, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Περού, Ν. Ζηλανδία, Χιλή και Βιετνάμ.
 
Εκ πρώτης όψεως είναι απορίας άξιο γιατί μία απλή εμπορική συμφωνία έκανε τόσα χρόνια για να συναφθεί, γιατί η κοινή συνέντευξη Τύπου άργησε 17 ώρες και γιατί προκάλεσε διαδηλώσεις εν όψει και της ανάλογης συμφωνίας που επίκειται μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.
 
Η συμφωνία αυτή δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνει, όπως επισημαίνει ο γνωστός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί ανάμεσα σε τόσες χώρες – γνωστή και ως TPP, από τα αρχικά της επωνυμίας της TransPacific Partneship – δεν είναι αυτό που φαίνεται. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία συμφωνία βάσει της οποίας οι πολυεθνικές εταιρείες θα διαχειρίζονται τις εμπορικές συναλλαγές για λογαριασμό των χωρών όπου εκπροσωπούνται τα πιο δυνατά επιχειρηματικά λόμπι».
 
Για να καταλάβουμε τον βαθμό στον οποίο οι πολυεθνικές αποκτούν διευρυμένες εξουσίες απέναντι στα κράτη, με στόχο την αποκλειστική υπεράσπιση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, ο Στίγκλιτς δίνει το εξής παράδειγμα: 
 
«Η Διατλαντική Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσα από φαινομενικά ανώδυνες αλλαγές, όπως τα “διπλώματα ευρεσιτεχνίας”, τα “αποκλειστικά δεδομένα” ή τα “βιολογικά προϊόντα”, να παρατείνουν επ’ αόριστον τα μονοπώλιά τους, να κρατούν τα γενόσημα εκτός αγοράς και να μπλοκάρουν την εισαγωγή των βιοϊσοδυνάμων των ανταγωνιστών τους για χρόνια!».
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποια εταιρεία, ή όμιλος εταιρειών, νιώθει ότι απειλούνται τα επιχειρηματικά της συμφέροντα μπορεί να μηνύει την κυβέρνηση του κράτους και να ζητεί αποζημίωση.
 
Καπνοβιομηχανίες
 
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι με αυτήν τη συμφωνία οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες παίρνουν την εκδίκησή τους για την αρνητική διαφήμιση που γίνεται τόσα χρόνια στα πακέτα των τσιγάρων με εικόνες από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
 
Σύμφωνα πάντα με τις νέες διατάξεις, οι καπνοβιομηχανίες έχουν το δικαίωμα πλέον να μηνύσουν τις εθνικές κυβερνήσεις εάν θεωρήσουν ότι πλήττονται τα οικονομικά τους συμφέροντα από τις αποκαρδιωτικές εικόνες ασθενών με καρκίνο στα πακέτα των τσιγάρων.
 
Οι ΗΠΑ επιζητούν να εφαρμόσουν τον ίδιο μηχανισμό της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Επενδύσεων και Εμπορίου και με την Ε.Ε. Αυτή η συμφωνία θα ονομάζεται TTIP από τα αρχικά Transatlantic Trade and Investment Partnership.
 
Τα μυστικά έγγραφα λένε ότι δικαίωμα προσφυγής έχουν μόνο οι ξένες εταιρείες εις βάρος κυβερνήσεων και όχι το αντίστροφο, ότι οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές για τα κράτη και δεν υπάρχει έφεση!
 
Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι, εάν δεν έχουν βγάλει το αναμενόμενο κέρδος λόγω κάποιου κανονισμού ή νόμου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τότε η Συμφωνία επιτρέπει να παρακάμψουν τα εθνικά δικαστήρια και να πάνε την υπόθεση σε διεθνή εταιρικά δικαστήρια.
 
Ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπογραφές για να μην υπογραφεί η Συμφωνία με την Ε.Ε. μέσα στον επόμενο μήνα και να μην επικυρωθεί η Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά.
 
Άραγε η μυστικότητα των διαπραγματεύσεων, που κράτησαν περισσότερα από δέκα χρόνια, δημιούργησε έναν μύθο γύρω από τη Συμφωνία ή θα δούμε το ελεύθερο εμπόριο να γίνεται πιόνι στα χέρια επιτήδειων μονοπωλιακών κερδοσκόπων;
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:37