search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:49
MENU CLOSE

Το Βερολίνο θα συμπεριλάβει την Τουρκία στον κατάλογο με τις «ασφαλείς χώρες»

14.10.2015 21:32
Το Βερολίνο θα συμπεριλάβει την Τουρκία στον κατάλογο με τις «ασφαλείς χώρες» - Media

Το Βερολίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να συμπεριλάβει την Τουρκία στον κατάλογο της ΕΕ με τις “ασφαλείς χώρες”.

 

H γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει την ευρωπαϊκή πρόταση προκειμένου να ενταχθεί η Τουρκία στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών», οι πολίτες των οποίων έχουν λίγες ελπίδες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ένας ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες αύριο για να συζητήσουν τις στρατηγικές που θα υιοθετήσουν για να αντιμετωπίσουν τις μαζικές ροές προσφύγων που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία και με άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία με στόχο να παραμείνουν τα εκατομμύρια των προσφύγων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Θα μπορούσα να φανταστώ ότι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θα είχε νόημα να ενταχθεί η Τουρκία στον κατάλογο των ασφαλών χωρών» υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πιθανόν δίνοντας μια ένδειξη μεταστροφής της στάσης του Βερολίνου.

Η Γερμανία είχε κατά το παρελθόν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση αυτή, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη μεταχείριση της κουρδικής μειονότητας από τις αρχές.

Τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλούς Κούρδους από την Τουρκία χορηγήθηκε άσυλο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η Άγκυρα είχε ζητήσει να ενταχθεί στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών».

Η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει μια απόφαση στη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στις συνομιλίες της Μέρκελ με τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:48