search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:56
MENU CLOSE

Οι …ασθένειες του ασφαλιστικού σε διάλογο, υπό την βαριά σκιά των οδηγιών… Αλμούνια

23.11.2009 02:38
Οι ...ασθένειες του ασφαλιστικού σε διάλογο,  υπό την βαριά σκιά των οδηγιών... Αλμούνια - Media

Επί τάπητος τίθενται για μια ακόμη φορά τα προβλήματα του … ασθενούς ασφαλιστικού συστήματος, στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με κοινωνικούς εταίρους, αρχής γενομένης από την κοινή συνάντηση με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που θα γίνει το μεσημέρι. Και μπορεί στην επιστολή του προς τους κοινωνικούς φορείς ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος να επισημαίνει ότι « είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου», όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι ξεκινάει ένας διάλογος με την βαριά σκιά…των οδηγιών Αλμούνια να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη…

Επί τάπητος τίθενται για μια ακόμη φορά τα προβλήματα του … ασθενούς ασφαλιστικού συστήματος στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με κοινωνικούς εταίρους, αρχής γενομένης απο την κοινή συνάντηση με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που θα γίνει το μεσημέρι. Και μπορεί στην επιστολή του προς τους κοινωνικούς φορείς ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος να επισημαίνει ότι « είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου», όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι ξεκινάει ένας διάλογος με την βαριά σκιά…των οδηγιών Αλμούνια να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη…

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση στις συζητήσεις θα αναζητηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, έτσι ώστε να συζητηθούν και τα επιμέρους σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.

Στόχος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι να διασφαλιστούν μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο τα εξής:

  • Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι, και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.
  • Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση
  • Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα ταμεία, αλλά και η δραστική μείωση της σπατάλης των δαπανών υγείας.
  • Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010.
  • Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με βάση όλο τον εργασιακό βίο και όχι μόνο ορισμένα έτη (π.χ. τα 5 καλύτερα).
  • Οι αλλαγές στο σύστημα της διαδοχικής ασφάλισης.
  • Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ
  • Η σταδιακή αύξηση, από το 2013, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών δημοσίων υπαλλήλων.
  • Οι ποινές για πρόωρες συντάξεις και “μπόνους” γιά παραμονή στην εργασία.
  • Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και
  • Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
  • Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Επιπλέον, σε συνέντευξη του το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εργασίας είπε ότι τον Μάιο θα τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, ενώ για το θέμα του διαλόγου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να καταθέσει τις θέσεις της έτσι ώστε ο διάλογος να γίνει επί των συγκεκριμένων αυτών θέσεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι οι εξής: Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 13:30 ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ώρα 16:00 ΓΣΕΒΕΕ Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 10:00 ΣΕΒ, ώρα 13:00 ΕΣΕΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:55