search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20
MENU CLOSE

Εγγυημένη η «εθνική κοινωνική σύνταξη» στα όρια της φτώχειας

16.10.2015 06:37
Συντάξεις: Οι νέες επικουρικές – Οι αυξήσεις ανά μήνα και τα αναδρομικά - Media

Τα πάνω κάτω φέρνει το  πόρισμα των σοφών για το ασφαλιστικό – από το 2016 και μετά – το οποίο παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας από την Επιτροπή Σοφών και  αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή το Νοέμβριο ως προαπαιτούμενο των δανειστών.

 

Τα πάνω κάτω φέρνει το  πόρισμα των σοφών για το ασφαλιστικό – από το 2016 και μετά – το οποίο παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας από την Επιτροπή Σοφών και  αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή το Νοέμβριο ως προαπαιτούμενο των δανειστών.

Σύμφωνα με την επιτροπή η σύνταξη πλέον θα καθορίζεται από την ασφαλιστική μερίδα του κάθε ασφαλισμένου – όσα δηλαδή πληρώνει κατά τη διάρκεια του βίου του, συν ένα επιτόκιο.

Σε αυτό θα προστίθεται η βασική σύνταξη (τώρα 360 ευρώ) που θα δίνεται σε όσους συμπληρώνουν τα 67 χρόνια. Ωστόσο αυτή, θα χορηγείται με κριτήρια και  θα εξαιρεί όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία…

Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχότερους (και όταν συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια), καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ για τους πλούσιους, μοντέλο που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει στην Αυστραλία. Αν και χθες στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος το αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή συντάξεων!!!

Όπως και να έχει τα χρήματα της βασικής σύνταξης θα προέρχονται από την θέσπιση ενισχυτικού ταμείου για το σύστημα των οποίων οι πόροι θα μαζεύονται από φορολόγηση – εκμετάλλευση του πλούτου

Η τελική  πάντως σύνταξη του εργαζόμενου θα χορηγείται αναλογικά, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό λογαριασμό του εργαζομένου στη λήξη του εργασιακού βίου. Ωστόσο σύμφωνα και με την  Επιτροπή το τελικό ποσό της σύνταξης, είναι αβέβαιο, ενώ απαιτείται μακρά μεταβατική περίοδο, για την πλήρη απόδοση του συστήματος (έως το 2050). Την ίδια ώρα με το νέο αυτό σύστημα δεν επιλύεται το ζήτημα της απασχόλησης με αποτέλεσμα να τιμωρείται  όποιος θα φλερτάρει με την ανεργία αφού θα παίρνει σύνταξη ψίχουλα

Οι μεγάλοι πάντως χαμένοι αυτής της πρότασης αναμένεται να είναι οι εν ενεργεία συνταξιούχοι, καθώς από τον επαν – υπολογισμό του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων που εισπράττουν, αρκετοί κινδυνεύουν να υποστούν σημαντική μείωση αποδοχών.  

Το ενδεχόμενο να περικοπούν το 2016 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, άλλωστε επισήμανε και ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος τόνισε ότι «κύριο μέλημα της συζήτησης για το ασφαλιστικό είναι να υπάρξει ένα συστημα βιώσιμο με εγγυημένη τη σύνταξη έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψη και τη νέα πραγματικότητα».

Ειδικότερα έως να  ωριμάσει το νέο σύστημα και να μπορεί να αποδώσει την εξοικονόμηση που απαιτείται, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 5-10 χρόνων κατά την οποία θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους ασφαλισμένους ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα του 1992, με χαμηλότερους όμως συντελεστές. Δηλαδή από 70% που είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία να συρρικνωθεί στο 55%.

Το πόρισμα επίσης προτείνει ενοποιήσεις όλων των φορέων κύριας ( δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες), επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών με το ΙΚΑ το οποίο και θα  κατέχει τον κύριο ρόλο αφού θα εξελιχθεί σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20