search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:35
MENU CLOSE

Ψάχνοντας για σωσίβιο

11.03.2011 22:26
Ψάχνοντας για σωσίβιο - Media

Απόλυτα επιτυχές χαρακτη­ρίζουν κυβερνητικά στελέ­χη το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού από το αναμενό­μενο Bατερλό στις Βρυξέλλες.

Απόλυτα επιτυχές χαρακτη­ρίζουν κυβερνητικά στελέ­χη το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού από το αναμενό­μενο Bατερλό στις Βρυξέλλες.

Με την επιστροφή του από το Βε­ρολίνο και την κρυάδα που πήρε ο Παπανδρέου από τη Μέρκελ, καταστρώ­θηκε ένα επικοινωνιακό σχέδιο πολι­τικής διάσωσης σε ενδεχόμενο αδιε­ξόδου που οδηγεί σε αναδιάρθρωση και ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Το πρώτο μέρος ήθελε τον υπουρ­γό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση, την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν έγκλειστος στο Καστρί λόγω ίωσης. Η προσπάθεια αυτή, όμως, έπεσε στο κενό, αφού οι μεγάλοι παίκτες (Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκαν τη συνάντη­ση, ενώ οι υπόλοιποι (ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη, Κουβέλης) όρισαν εκπροσώ­πους τους. Τη στιγμή εκείνη ο πρωθυ­πουργός συνειδητοποίησε ότι χάνει την παρτίδα και αποφάσισε να αλλά­ξει τακτική ανακοινώνοντας ότι θα δε­χθεί ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς. Και αυτό γιατί οι συνεργάτες του έκριναν ότι εάν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επιχειρού­σε να θέσει θέμα εθνικής ευθύνης σε όλα τα κόμματα απέναντι στο εν­δεχόμενο ελεγχόμενης έστω χρεοκο­πίας, θα είχε τελειώσει πολιτικά. Πετώντας την «καυτή πατάτα» στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η πολιτική ευθύνη έχει «δι­αχυθεί», με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα δεν κρίνεται από τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Παπανδρέου, αλλά από το «γινά­τι» της Μέρκελ και των συμμάχων της. Όπως προαναφέραμε, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από το περιεχόμε­νο των δηλώσεων των πολιτικών αρ­χηγών, το ύφος και την ένταση των λεγομένων τους, θεωρώντας ότι συνειδητοποίησαν την κρισιμότητα των στιγμών και απέφυγαν ένα στενό κομ­ματικό παιχνίδι.

Ακόμα και οι Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας, που έχουν πιο σκλη­ρή γραμμή κατά των Ευρωπαίων αλ­λά και κατά της στάσης του Έλληνα πρωθυπουργού, φρόντισαν, σύμφω­να με τους ΠΑΣΟΚους πάντα, να είναι τρία κλικ πιο ήπιοι. Στο περιθώριο της επιχείρησης εθνικής συνεννόησης γίνεται μια προσπάθεια από το πρωθυ­πουργικό επιτελείο να απογυμνωθεί ο Αντώνης Σαμαράς από τα αντιμνημονιακά του πυρά. Βασικό όπλο, το ψήφισμα του Ευ­ρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,   που συνεδρίασε στο Ελσίνκι την περασμέ­νη εβδομάδα, ψήφισμα το οποίο κινεί­ται σε δυο κατευθύνσεις:

Από τη μια επισημαίνει ότι το μνη­μόνιο Ελλάδας – τρόικας είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να διασώσει την Ελλάδα από την κρίση. Αυτό, όπως δυο φορές είπε δημόσια ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες, έρχεται σε πλή­ρη αντίθεση με τη στάση και τη ρητο­ρική Σαμαρά και της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη υιοθετούνται πλή­ρως οι απόψεις Μέρκελ για το Σύμφω­νο Ανταγωνιστικότητας και τον μηχανι­σμό στήριξης των αδύναμων χωρών με την εμμονή στην πρόταση της Γερμανί­ας να μετέχουν και ιδιώτες στις ζημιές των ομολόγων των χωρών που βρίσκο­νται σε κρίση. Από την κυβέρνηση επι­σημαίνουν ότι καλές είναι οι συναντή­σεις και οι διαβουλεύσεις του Σαμαρά με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλ­λά στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει ού­τε ένας αστερίσκος ή υποσημείωση που να περιλαμβάνει τις γνωστές στην Ελλάδα ενστάσεις Σαμαρά.

Το γκάλοπ

Ο επικοινωνιακός στόχος της κυβέρ­νησης είναι να καταστήσει τον πρόε­δρο της Νέας Δημοκρατίας «τζάμπα μάγκα» που βρυχάται στο εσωτερικό και είναι «γιες μεν» στο εξωτερικό. Η υπονόμευση αυτή γίνεται σε μια κρίσι­μη στιγμή, όπου στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει στα όρια του στατιστικού λάθους το ΠΑΣΟΚ, κυ­ρίως λόγω της κατάρρευσής του, ενώ στο τελευταίο γκάλοπ της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» η δημοτικότητα Σαμαρά ξεπερνά οριακά αυτή του Γιώργου Πα­πανδρέου. Χτες το απόγευμα ο πρωθυ­πουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. Ρομπέι, ενώ σήμερα θα συνα­ντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, αφού σε αυτήν αναμένεται να διαφα­νεί εάν είχε αποτέλεσμα η μεσολάβη­ση του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανί­δα καγκελάριο Μέρκελ. Με δεδομένο ότι ο Σαρκοζί στηρίζει ανεπιφύλακτα το σχέδιο Μέρκελ, η όποια διαφοροποίησή του θα σημαίνει ότι ο «άξονας» Γερμανίας – Γαλλίας πήρε το μήνυμα και θα ανταποκριθεί στα κελεύσματα Ομπάμα.

Στην Αθήνα δεν θεωρούν ουρανοκατέβατη την αμερικανική παρέμβα­ση, αφού οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά δογματική, ανελαστι­κή και περίεργη η στάση του «άξονα» και διαβλέπουν τον κίνδυνο ενός νέου κύματος κρίσης στην παγκόσμια οικο­νομία με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:35