search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:19
MENU CLOSE

Ακούει, βλέπει και συλλογάται…

12.03.2011 22:33
Ακούει, βλέπει και συλλογάται... - Media

Ανέκφραστος και χωρίς κα­νένα σχόλιο υποδέχεται ει­σηγήσεις, παραινέσεις και συμβουλές για να πάρει μέ­τρα για την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός.

Ανέκφραστος και χωρίς κα­νένα σχόλιο υποδέχεται ει­σηγήσεις, παραινέσεις και συμβουλές για να πάρει μέ­τρα για την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι ότι μόλις 6 μήνες με­τά τον τελευταίο ανασχηματισμό, το κυβερνητικό σχήμα μοιάζει να έχει… «κάτσει» πολύ άσχημα και η φθορά είναι τόσο μεγάλη που ακουμπάει όσο ποτέ τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα χρειάζε­ται αντιμετώπιση, αν και είναι προφα­νές ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να πάρει απόφαση πριν από την 25η Μαρτίου ή, σε ενδεχόμενο παράτασης των ευρωπαϊκών εξελίξεων για τη Σύ­νοδο Κορυφής του Ιουνίου, πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Συνεργάτες του ωστόσο επισημαίνουν ότι, αν η ει­κόνα που αποτυπώνεται στις δημοσκο­πήσεις συνεχιστεί και η κυβέρνηση δεν ανακόψει την πορεία φθοράς, ο ανασχηματισμός αποτελεί το έσχατο – πλην των εκλογών – όπλο του πρωθυ­πουργού, που πρέπει όμως να το χρη­σιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή.

Το ζήτημα είναι ότι το «παραφου­σκωμένο» πολυμελές κυβερνητικό σχήμα, που θεωρήθηκε απαραίτητο λόγω συγκυρίας προκειμένου η κυ­βέρνηση να δουλέψει σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές της Ολυμπιάδας, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμε­να, αλλά έχει ατονήσει πλήρως. Πολ­λοί είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση δεν τσουλάει:

Η εύθραυστη κατάσταση που επι­κρατεί σε σχέση με την οικονομική κρίση της χώρας, που μπορεί να οδη­γήσει σε εκλογές ανά πάσα στιγμή, δη­μιουργεί στάση αναμονής.

Οι οριζόντιες και σκληρές περι­κοπές στα κονδύλια των υπουργείων δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες άσκησης πολιτικής ή εκπόνησης και­νοτόμων σχεδίων.

Η προώθηση θεμάτων έχει κολλή­σει στα γρανάζια της δημόσιας διοίκη­σης από απρόθυμους – λόγω του νέου ενιαίου μισθολογίου – υπαλλήλους.

Ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρ­νησης όπου όλα σχεδιάζονται και κα­τευθύνονται από το πρωθυπουργικό γραφείο, δημιουργώντας έτσι στοίβες κυβερνητικών πρωτοβουλιών στα συρ­τάρια των συμβούλων…

Ο μεγαλύτερος ασθενής της κυβερ­νητικής μηχανής μοιάζει να είναι το υπουργείο Οικονομικών, όπου τα έσο­δα, που αποτελούν και τον κρίσιμο πα­ράγοντα υλοποίησης του μνημονίου, εμφανίζουν σοβαρή υστέρηση και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί εικόνα χά­ους.

Ο ανασχηματισμός όμως, λένε έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να περάσει από δύο βασικούς πυλώνες της κυβέρνησης και απόλυτα προσωπικές επιλογές του Γιώργου Πα­πανδρέου. Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός επιθυμεί μια νέα αρχή, θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μπας και ο νέος υπουργός Οικονομικών δώσει μια νότα αισιοδοξί­ας εντός και εκτός χώρας για τις προο­πτικές της οικονομίας και αναστήσει το νεκρό κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο όμως θα σηματοδοτούσε ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής του ίδιου του πρωθυπουρ­γού, γι’ αυτό και επισημαίνεται ότι εν­δεχόμενη μετακίνηση Παπακωνσταντίνου θα σημάνει προσωπική ήττα του Γ. Παπανδρέου, που πάσχισε σκληρά να τον επιβάλει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Τα σενάρια

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση του Γιάννη Ραγκούση, που τα σενάρια ηγετικών φιλοδοξιών του έχουν προκαλέσει την μήνιν των συνα­δέλφων του, που τον είδαν να εκτοξεύ­εται στην πολιτική επετηρίδα του κόμ­ματος. Ο ίδιος, που δέχτηκε σφοδρή εσωκυβερνητική επίθεση και υπονό­μευση μετά την αναγγελία συγκρότη­σης επιτροπής διαχείρισης κρίσης και πολιτικού σχεδιασμού, έχει κάνει μερι­κά βήματα πίσω προκειμένου να προ­φυλαχτεί και να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Φροντίζει να μην προκαλεί με την καθημερινή παρουσία του στα Μέσα Ενημέρωσης, αν και η έντονη σύγκρουσή του με τον Βαγγέλη Βενι­ζέλο έδωσε τροφή για πολλά σενάρια γύρω από τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ψηλώνεις πολιτικά μέσα από συγκρούσεις και όχι με… προωθήσεις, όσο δυνατές κι αν είναι. Το θέμα είναι αν οι μνημονιακές συνθήκες αφήνουν περιθώρια για νικηφόρο πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί πολλοί εκτιμούν ότι την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ θα διασω­θούν πολιτικά λίγοι και κυρίως οι αρνητές του μνημονίου και της τρόικας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:11