search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:24
MENU CLOSE

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διατροφή των παιδιών

18.10.2015 08:14
Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διατροφή των παιδιών - Media

Η εκπαίδευση σε θέματα διατροφής πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, καθώς αποτελεί τη βάση για την υπόλοιπη ζωή.

 

Η εκπαίδευση σε θέματα διατροφής πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, καθώς αποτελεί τη βάση για την υπόλοιπη ζωή.

Αν το παιδί σας μάθει να τρώει σωστά από μικρό, το πιθανότερο είναι να υιοθετήσει αυτή τη στάση και στην ενήλικη ζωή του. Αποφεύγοντας τα παρακάτω λάθη που πολλοί γονείς κάνουν άθελά τους, θα το βοηθήσετε να έχει μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Μην τα πιέζετε να φάνε
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά όταν οι γονείς τους πιέζουν να φάνε κάτι, ακόμη και αν τους προσφέρουν ανταμοιβή. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να φάνε λαχανικά και να πιουν γάλα, προσφέροντάς τους ως ανταμοιβή αυτοκόλλητα και επιπλέον χρόνο τηλεόρασης. Αργότερα στην ίδια μελέτη, τα παιδιά εξέφρασαν απέχθεια για τα τρόφιμα με τα οποία είχαν ανταμειφθεί. Μπορεί λοιπόν εκείνη τη στιγμή να το κάνουν, μακροπρόθεσμα όμως είναι πολύ πιθανό να τα αποκλείσουν από το διατροφολόγιό τους.

Μη χρησιμοποιείτε το γλυκό ως επιβράβευση
Πρόκειται για τακτική που περνάει λάθος μηνύματα στα παιδιά, καθώς εκπαιδεύονται στο να θεωρούν ότι κάποιες τροφές, όπως το μπρόκολο, είναι υποχρέωση, ενώ η πάστα βραβείο είναι ανταμοιβή. Αν θέλετε να ανταμείψετε το παιδί σας για την καλή συμπεριφορά του, χρησιμοποιείστε μια βόλτα ή μια ταινία στο σινεμά.

Μην λέτε στα παιδιά ότι κάνετε δίαιτα
Τα παιδιά αντιγράφουν τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους. Είναι λοιπόν πιθανό αν δουν ότι οι γονείς στερούνται την τροφή, να πράξουν το ίδιο. Έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers διαπίστωσε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να δοκιμάζουν ή να απορρίπτουν τα ίδια φρούτα και λαχανικά που αρέσουν ή δεν αρέσουν στους γονείς τους.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πειραματίζονται με τη μαγερική
Μελέτες δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία φαγητού είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να δοκιμάσουν νέα φαγητά. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο της Nestle στη Λοζάνη, συνέκρινε τις διατροφικές επιλογές παιδιών που συμμετείχαν στην προετοιμασία του γεύματός τους με εκείνες παιδιών τα οποία δεν είχαν κάποια συμμετοχή στη διαδικασία.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που ήταν στην κουζίνα και μαγείρευαν μαζί με τον γονιό τους έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα από το φαγητό τους και μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά.

Πηγή: onmed 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:24