search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:46
MENU CLOSE

Η… κιτς συλλογή του Γιάννη Μπουτάρη (Photos)

19.10.2015 09:13
Με τον Μέγα Σταυρό της Γερμανίας παρασημοφορήθηκε ο Γ. Μπουτάρης - Media

Μια συλλογή με κιτς αντικείμενα διαθέτει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Η συλλογή μάλιστα «εκτίθεται» στο κτήμα του , στο Γιαννακοχώρι της εύφορης Ημαθίας.

 

Μια συλλογή με κιτς αντικείμενα διαθέτει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Η συλλογή μάλιστα «εκτίθεται» στο κτήμα του κυρ-Γιάννη, στο Γιαννακοχώρι της Ημαθίας.

“Ήταν εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν άρχισα τις εξαγωγές με τα κρασιά, ταξίδευα συνεχώς, περνούσα μεγάλο μέρος του χρόνου μου στα αεροδρόμια.

Χάζευα στα duty free και στα καταστήματα με τα ενθύμια. Το σύνολο σχεδόν των αντικειμένων ήταν ιδιαίτερα κακόγουστα –ακόμα και τα δήθεν αρχαία αντικείμενα είναι προχειροφτιαγμένα (δεν είναι ακριβή αντίγραφα).

Να σκεφτείς υπάρχουν μπάλες (ξέρεις αυτές που…χιονίζει, όταν τις κουνάς) με ένα λευκό σπιτάκι με μπλε παράθυρα μέσα, χιόνι, και στη βάση γράφουν … “Ι love Mykonos”. Μα, χιονίζει στη Μύκονο;” αναρωτιέται ο δήμαρχος.

Η συλλογή …κιτς του Γιάννη Μπουτάρη “μετρά” περί τα 2000 αντικείμενα και πλέον.

Κι είναι …τα πάντα, όλα. Μπουκάλια από την Αρμενία σε σχήμα σπαθιού και περιεχόμενο κονιάκ …20 αστέρων(!), σε σχήμα παπουτσιού, γυναικείου κορμιού, αναπτήρες–γόβες και αναπτήρες-τσαρούχια και γυμνές γυναίκες, διακοσμητικά ρολόγια τοίχου σε σχήμα ήλιου, ωρολόγια που …συγκρατούν τον χρόνο ανάμεσα στους καλλίγραμους μηρούς γυναικών, ογκώδη αγάλματα απ΄τις Φιλιππίνες, φτερά, πούπουλα, παγώνια -πουλιά γενικώς- κουκλάκια διακοσμητικά με τις μορφές παπάδων, που παίζουν τάβλι, αγορασμένα από την …Τήνο (“έμαθα ότι ο μητροπολίτης διέταξε να αποσυρθούν από την αγορά του νησιού, ίσα που τα πρόλαβα” λέει και γελάει ο δήμαρχος).

“Η εμμονή με τις συλλογές ξεκινάει από τότε που ήμουν παιδί. Με τα αμερικάνικα τσίγκινα παιγνίδια και τα στρατιωτάκια …που έβρισκα έκτοτε στο ζαχαροπλαστείο του ‘Μουρούζη’… Είχα μαζέψει δεκάδες…Τα χάρισα πλέον…

Αυτό με τα κιτς έγινε εμμονή. Είχε πέσει στα χέρια μου εκείνη η έκδοση του ‘Αντί’ με τίτλο ‘Κάτι το ωραίον’ -θυμάσαι; Και σιγά σιγά άρχισε να μ’ αρέσει η ασχήμια. Συμφιλιώθηκα μαζί της.

Όχι μόνο δεν την απορρίπτω, τη χαϊδεύω κιόλας… Ε, από τότε μάζευα μανικά σχεδόν ό,τι κακάσχημο έβρισκα. Με πήραν χαμπάρι και οι φίλοι μου και μου έφερναν δώρα απ’ όλο τον κόσμο… Γέμισα κούτες, βιτρίνες, δεν χωρούσαν πουθενά. Τώρα μαζεύτηκαν όλα εκεί, στο Γιαννακοχώρι, στην αίθουσα του πωλητηρίου -στο οινοποιείο… Ίσως κάποτε τα κάνουμε μια έκθεση. Να τα δούμε όλοι κι ύστερα να τα μαζέψουμε σε κούτες…”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:46