search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:57
MENU CLOSE

Κυβερνητικός αγώνας δρόμου – Ανοιχτά όλα τα θέματα στο τραπέζι

20.10.2015 08:54
Κυβερνητικός αγώνας δρόμου – Ανοιχτά όλα τα θέματα στο τραπέζι - Media

Δύσκολη και πολυδαίδαλη η κυβερνητική ατζέντα, καθώς όλα τα κρίσιμα θέματα είναι ανοιχτά στο τραπέζι. 

 

Δύσκολη και πολυδαίδαλη η κυβερνητική ατζέντα, καθώς όλα τα κρίσιμα θέματα είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται στο Μαξίμου διευρυμένη υπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου και ειδικότερα συνεδριάζουν υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και το αντίστοιχο όργανο για την κοινωνική πολιτική (ΚΥΣΚΟΙΠ) προκειμένου να εξεταστούν θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και «η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα». Εκτιμάται ότι τη σύσκεψη θα απασχολήσει και το φλέγον θέμα του ασφαλιστικού για το οποίο άνοιξε χτες τα χαρτιά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου.

Η προετοιμασία του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων ξεκινά λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου στη Βουλή ενώ σήμερα καταφθάνουν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) προκειμένου να ελέγξουν αφενός το ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο και αφετέρου τα χρονοδιαγράμματα της πρώτης φάσης υλοποίησης του προγράμματος. Αναμένονται πιέσεις ώστε να τηρηθούν και να «τρέξει» η κατάρτιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, το οποίο εκτός από το ασφαλιστικό αναμένεται να περιλαμβάνει και βαριά φορολογικά μέτρα. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να εξευρεθούν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και για τη μη αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι αν δείξει «καλή διαγωγή» ως προς τα προαπαιτούμενα θα πετύχει να μην συνδεθεί το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την αξιολόγηση, κάτι το οποίο επιθυμεί και διεκδικεί ο Μάριο Ντράγκι αλλά φαίνεται να σκοντάφτει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο το θέμα των κόκκινων δανείων δεν είναι απλή υπόθεση καθώς οι δανειστές πιέζουν για πλειστηριασμούς ακόμη και πρώτης κατοικίας και μεταβίβαση δανείων σε distress funds ακόμη και για δανειολήπτες με μεσαία εισοδήματα, κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε χθες ότι το θέμα των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστεί «με στόχο η πρώτη κατοικία χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων να μην αγγιχτεί». «Με κυβέρνηση της Αριστεράς δε θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς. Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης»,  συμπλήρωσε. Ωστόσο απέφυγε να αναφέρει όρια αντικειμενικών αξιών εντός των οποίων προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς. Σημείωσε δε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα επιχειρηματικά δάνεια.

Στο μεταξύ, αναμένονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου λήγει στις 30 Οκτωβρίου(!) ενώ χτες αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα νέα πιο τσουχτερά εκκαθαριστικά όσων εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε συνδυασμό με τον λογαριασμό των μέτρων που έρχονται (φορολογία, ασφαλιστικό, κλπ) τα παραπάνω συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα με αποτέλεσμα την εύλογη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Τα αντίβαρα

Απέναντι σε αυτά η κυβέρνηση, προβάλλει:

1.Την προοπτική να εισρεύσει χρήμα στην ελληνική οικονομία από τα κοινοτικά προγράμματα ύψους 4 δις. όπως είχε προ ημερών ανακοινώσει ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός Αλεξης Χαρίτσης αλλά και από το τμήμα της δόσης των 7 δις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου – όπως είναι γνωστό από αυτά αναμένεται η υποδόση των 3 δις συνολικά να  έχει εκταμιευθεί ως το τέλος του χρόνου, μόνο που αυτό θα συμβεί με πολύ «πόνο» λόγω των επώδυνων προαπαιτούμενων που απαιτούνται. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι δίνεται «ισχυρή μάχη προκειμένου χρήματα να περάσουν στην ελληνική οικονομία εμπροσθοβαρώς». Προς το παρόν όμως, εμπροσθοβαρές είναι το πακέτο των δύσκολων μέτρων….

2.Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες το οποίο μάλιστα θα ψηφισθεί με την μορφή του επείγοντος το ερχόμενο Σάββατο. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση περνά στην πράξη όσον αφορά το πολυεξαγγελόμενο νομοσχέδιο, το οποίο σε επικοινωνιακό επίπεδο συντηρεί τη μάχη με τους καναλάρχες ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να επιβάλλει τάξη και διαφάνεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Σε αυτά μπορεί να προστεθεί και η επίσκεψη Ολάντ στο τέλος της εβδομάδας την οποία η κυβέρνηση αξιοποιεί προκειμένου να δείξει ότι έχει σύμμαχο τη Γαλλία στο ζήτημα του χρέους αλλά και σε θέματα όπως η εκταμίευση κονδυλίων από το πακέτο Γιούνκερ ή την στήριξη της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων. Ωστόσο πέρα από τις οποίες ευνοικές και υποστηρικτικές δηλώσεις γίνουν δημόσια από τον Γάλλο Πρόεδρο, άλλες τόσες πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και για το θέμα του προσφυγικού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:56