search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:06
MENU CLOSE

«Πεδίο σύγκρουσης» η Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

20.10.2015 12:54
Η φράση του Μπαλαούρα που «άναψε φωτιές» στη Βουλή και το «καρφί» του Σκουρλέτη - Media

Ισχυρά «πυρά» εκτοξεύθηκαν από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης καθώς εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης για τη διαδικασία ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Ισχυρά «πυρά» εκτοξεύθηκαν από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης καθώς εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης για τη διαδικασία ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Σημείο τριβής» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτελεί το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν προσδιορίζονται οι διαδικασίες δημοπράτησης, δηλαδή αριθμός αδειών και τιμή εκκίνησης, καθώς και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας, εν προκειμένω ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θα ορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών όπως επίσης και ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα καθορίζει την τιμή τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει την διαπλοκή και βάζει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παππάς, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, προανήγγειλε βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ, απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης πως μετατρέπεται σε υπερυπουργό, υποστήριξε ότι «αν στόχος μας ήταν να επηρεάσουμε τους ιδιωτικούς σταθμούς για να έχουμε προνομιακή μεταχείριση, τότε είναι προφανές ότι αποτύχαμε». Συμπλήρωσε όμως ότι «η μόνη δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό είναι ο καθορισμός του αριθμού αδειών και του ύψους του τιμήματος».

Για «καναλάρχη υπουργό» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και έκανε λόγο για κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ήδη με καναλάρχες και επιχειρηματιες για την νέα τηλεοπτική εποχή, μιλώντας παράλληλα για εκβιασμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, για σκοτεινά σημεία και κατάργηση κάθε έννοιας διαφάνειας. Ο «γαλάζιος» εισηγητής υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο έχει πολλά σκοτεινά σημεία, πολεμά τη διαφάνεια. Σε διάστημα που η φοροεπιδρομή θα συνεχιστεί εσείς προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις ότι εσείς η θαρραλέα κυβέρνηση συγκρούεστε με τα συμφέροντα και τα βάζετε με τα θηρία. Δεν θα συμφωνήσουμε και δεν θα συμπράξουμε σε παιχνίδια επικοινωνίας», σκιαγραφόντας με αυτό τον τρόπο την πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο επι της αρχής.  

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου θα βρεθούν απέναντι από το κοινοτικό δίκαιο και σημείωσε ότι «παναρμόδιος τηλεοπτικός χωροτάκτης γίνεται ο Υπουργός με το νομοσχέδιο. Μιλάμε για καταπολέμηση της διαπλοκής και δίνουμε στον Υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα να καθορίσει την τιμή εκκίνησης. Δύο Υπουργοί μπορούν να αποφασίσουν για το τηλεοπτικό πεδίο των επόμενων δέκα ετών. Πόσο δημοκρατικό και πόσο συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αυτό;».

Ο Γιάννης Γκιόκας εκ μέρους του ΚΚΕ έκανε λόγο και αυτός για εν λευκώ εξουσιοδότηση του Νίκου Παππά και σημείωσε πως όλα τα ζητήματα που αφορούν στη δημοπράτηση των αδειών είναι στον αέρα και θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα, μίλησε για τον αριθμό των εργαζομένων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη στελέχωση των τηλεοπτικών καναλιών. Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι σημείωσε ότι η κυβέρνηση ότι δεν φέρνει καμία αλλαγή στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ακόμη σημείωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είναι αυτός που θα αποφασίσει για τον αριθμό των καναλιών, ο «κλειδοκράτορας» της αδειοδότησης όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής του Ποταμιού.  

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:06