search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:22
MENU CLOSE

Η Αθήνα έγινε Μπρόντγουεϊ…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1887
22-10-2015
26.10.2015 04:00
pod_2210_027_cmyk.jpg

Πέντε μιούζικαλ θα ανέβουν μέσα στη χρονιά. Ενδεχομένως έπεται και συνέχεια…

 

Πέντε μιούζικαλ θα ανέβουν μέσα στη χρονιά. Ενδεχομένως έπεται και συνέχεια… Όλα είναι ένα κι ένα, έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό και μας έρχονται με πολλά βραβεία. Θα τα απολαύσουμε στην ελληνική εκδοχή τους με πολλούς αγαπημένους μας, ταλαντούχους και λαμπερούς 

Ξαφνικά η Αθήνα απέκτησε άρωμα Μπρόντγουεϊ. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε μιούζικαλ – τα τέσσερα ελληνικής παραγωγής – βρίσκονται ήδη στη θεατρική ατζέντα της φετινής σεζόν. Και ίσως προστεθούν κι άλλα…

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια τα μιούζικαλ έχουν μπει γερά στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας. Αποκτήσαμε άραγε ξαφνικά την παιδεία του μιούζικαλ; Αγαπήσαμε το «ξενόφερτο» αυτό υπερθέαμα;

Θα φανεί στη… σκηνή, στο… χειροκρότημα και φυσικά στο… ταμείο. Γιατί οι περισσότερες παραγωγές είναι μεγάλες, απαιτούν εντυπωσιακά σκηνικά, άψογες τεχνικές προδιαγραφές και γενικά ένα υψηλό μπάτζετ.

Τον προόριζαν για ανθρακωρύχο, έγινε χορευτής

Όταν βγήκε η ταινία «Μπίλι Έλιοτ: γεννημένος χορευτής» του Στίβεν Ντάλντρι το 2000, οι σινεφίλ αγαπήσαμε τον 11χρονο πιτσιρικά που φόρεσε πουέντ – κόντρα στις προκαταλήψεις – για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να γίνει χορευτής. Ο χήρος πατέρας του, ένας «μάτσο» ανθρακωρύχος, ο οποίος απεργεί – βρισκόμαστε στο 1984 και τη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στην Αγγλία – πιστεύει ότι ο χορός είναι αποκλειστικό πεδίο των γυναικών και προσπαθεί να αποτρέψει τον γιο του από το να μπει στον γυναικοκρατούμενο χώρο. Η θέληση, η πίστη, η προσπάθεια και πάνω απ’ όλα το δικαίωμα στο όνειρο νικούν κάθε προκατάληψη και κάθε εμπόδιο, όταν ο μικρός Μπίλι γίνεται δεκτός στη Βασιλική Σχολή. Η ταινία είχε μεγάλη καλλιτεχνική, αλλά και εισπρακτική επιτυχία, και η υπόθεσή της προσφέρεται για μιούζικαλ.

Η υπερπαραγωγή «Billy Eliot The Musical» έχει ήδη ξεκινήσει στο Παλλάς σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη. Πρωταγωνιστούν οι Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Αποστόλης Τότσικας, Νίκη Παλληκαράκη, Γιώργος Ψυχογιός, Τιτίκα Στασινοπούλου. Μαζί τους έξι αγόρια, έξι μικροί πρωταγωνιστές, τρεις Μπίλι Έλιοτ, ο Πέτρος Ζαμπάκας, 13 χρόνων, ο Ανδρέας Καρτσάτος, 12 χρόνων, και ο Σωτήρης Πιερράκος, 12 χρόνων, και τρεις Μάικλ, οι «κολλητοί» φίλοι του Μπίλι, ο Δημήτρης Βανός, 13 χρόνων, ο Παναγιώτης Τασούλης, 12 χρόνων, και ο Φοίβος Χονδρέλης, 10 χρόνων.

Η «Βίβλος» των σινεφίλ

Λατρεμένη ταινία που ανήκει στο είδος των «κλασικών», Βίβλος για τους σινεφίλ, το «8 ½» του Φελίνι. Η ιστορία του Γκουίντο Κοντίνι, ενός μεγάλου σκηνοθέτη που έχει χάσει την έμπνευσή του και παράλληλα «παλεύει» να ισορροπήσει με τις γυναίκες της ζωής του, που, ναι, είναι πολλές, ενέπνευσε πολλούς σκηνοθέτες. Το αποτέλεσμα ήταν να δούμε πριν από λίγα χρόνια την ταινία «Nine» του Ρομπ Μάρσαλ με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις στον ομώνυμο ρόλο και ένα εντυπωσιακό καστ γυναικών, από τη Νικόλ Κίντμαν μέχρι την Πενέλοπε Κρουζ. 

Στο «Pantheon Theatre» το «Nine» σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υποδύεται τον Γκουίντο Κοντίνι. Ως γυναίκες της ζωής του θα δούμε τις Μάρω Κοντού, Κατερίνα Λέχου, Νάντια Μπουλέ, Αγορίτσα Οικονόμου, Έλενα Παπαρίζου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Τάνια Τρύπη. Συμμετέχουν 14 ακόμα ηθοποιοί και χορεύτριες και μία 12μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη.

Στον ίδιο χώρο, στο «Pantheon», θα δούμε τον Ιανουάριο ένα ακόμα μιούζικαλ, το «Victor Victoria», που θα σκηνοθετήσει ο Απόλλων Παπαθεοχάρης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Εβελίνα Παπούλια, η οποία διαθέτει όλο το «πακέτο», αφού τραγουδάει, χορεύει, παίζει. Μαζί της θα είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Γιάννης Στάνκογλου, ενώ την απόδοση κειμένου υπογράφει η Μυρτώ Κοντοβά. Να θυμίσουμε και την ιστορία. Βρισκόμαστε στο Παρίσι του μεσοπολέμου, όπου μια νεαρή σοπράνο που ψάχνει δουλειά αναγκάζεται να υποδυθεί μια τραβεστί. Την ερωτεύεται, όμως, ένας Αμερικανός γκάνγκστερ. 

Oνειροπόλα και άτυχη

Στις 16 Μαρτίου θα ανέβει το «Sweet Charity» των Νιλ Σάιμον (κείμενο), Σι Κόλμαν (μουσική), Μπομπ Φόσε (χορογραφίες) και σκηνοθεσία του Τσετ Γουόλκερ. Η Σμαράγδα Καρύδη – η οποία είχε πρωταγωνιστήσει και στο «Chicago» – είναι η ονειροπόλα και άτυχη στον έρωτα Hope Charity Valentine, μια χορεύτρια του καμπαρέ που αναζητά την πραγματική αγάπη, αλλά βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε απογοητεύσεις. Γοητευτικοί της σύντροφοι επί σκηνής οι Μέμος Μπεγνής και Σταύρος Ζαλμάς. Η Ντορέττα Παπαδημητρίου και η Νάντια Μπουλέ υποδύονται τις κυνικές της φίλες και taxi girls – που σημαίνει οι κοπέλες που προσελάμβαναν οι θαμώνες των κλαμπ για να τους συνοδέψουν για χορό. Μαζί τους η Shaya, ο Ιβάν Σβιτάιλο, η Ελένη Καρακάση, ο Δημήτρης Γαλάνης και πολλοί ακόμα ηθοποιοί και χορευτές. Την απόδοση του κειμένου υπογράφουν ο Γιώργος Καπουτζίδης με τον Σταμάτη Πατρώνη, ενώ τους ελληνικούς στίχους ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Στην ομώνυμη ταινία του 1969 Sweet Charity ήταν η Σίρλεϊ Μακ Λέιν.

Τέλος, μια ξένη παραγωγή, αλλά σταθερή αξία των μιούζικαλ, έρχεται στο Θέατρο Μπάντμιντον από 5 έως 15 Νοεμβρίου. Και δεν χρειάζεται συστάσεις: «Mamma Mia!»

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:22