search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:00
MENU CLOSE

ΕSM: Το νέο μνημόνιο μπορεί να κοστίσει ακόμη περισσότερο !

21.10.2015 10:38
Εκταμιεύτηκε η δόση των 644 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τον ESM - Media

Για πιθανή αύξηση των επιτοκίων στο νέο μνημόνιο προειδοποιεί  ο Κριστόφ Φράνκελ, οικονομικός διευθυντής του ESM, μέσω του Bloomberg.

 

Για πιθανή αύξηση των επιτοκίων στο νέο μνημόνιο προειδοποιεί  ο Κριστόφ Φράνκελ, οικονομικός διευθυντής του ESM, μέσω του Bloomberg.

Σύμφωνα με το capital.gr, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «όπως και ένα καλό κρασί έτσι και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να γίνει πιο ακριβό καθώς θα μεγαλώνει».

Ο ESM χρεώνει μέχρι σήμερα την Ελλάδα περίπου 1% στα κεφάλαια που έχει εκταμιεύσει από το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Αύγουστο.

Το κόστος αυτό ωστόσο δεν είναι κλειδωμένο για ολόκληρη την διάρκεια του δανείου, όπως αναφέρει ο Φράνκελ, σημειώνοντας ότι «αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν θα είναι αυτό που θα χρεώνουμε αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ενδεχομένως να χρεώνουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια».

Η προοπτική ενός “πολύ διαφορετικού” επιτοκίου προσθέτει μια νέα διάσταση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει το Bloomberg. Αν δεν καταφέρει να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία και να μειώσει το χρέος πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού στην Ευρώπη, οι προσπάθειες του να σταθεροποιήσει τη χώρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον εμπόδιο.

Το Bloomberg σημειώνει ότι το κόστος των δανείων είναι ιδιαίτερα χαμηλό σήμερα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει οδηγήσει τα επιτόκια της σε ιστορικά χαμηλά και ο αρχικός συνδυασμός των δανείων που χρησιμοποίησε ο ESM για να χρηματοδοτήσει το [ελληνικό] πρόγραμμα έκλινε προς βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Όπως τα περισσότερα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης, το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα ξεκίνησε με μια μεγάλη πληρωμή – στην περίπτωση αυτή την εκταμίευση 26 δισ. ευρώ. Ο ESM χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό γραμματίων και ομολόγων για να αντλήσει χρήματα και έχει επίσης προχωρήσει στην έκδοση χρεογράφων κυμαινόμενου επιτοκίου για να βάλει στην άκρη κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με την πάροδο του χρόνου, το πιο κοντινό χρέος θα μετακυλίεται σε ένα συνδυασμό πιο μακροπρόθεσμου χρέους. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ και οι συνθήκες στις αγορές θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού του ESM.

Ο  Φράνκελ σημειώνει πάντως στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν θα βρεθεί να αντιμετωπίζει δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Είμαστε ξεκάθαροι και πολύ προσεκτικοί στις αναφορές των επιτοκίων, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέλλον», δήλωσε. «Θα μπορούσαν επίσης να υποχωρήσουν – προς το παρόν αυτό είναι που βιώνουμε όλοι μας – αλλά ενδεχομένως να κινηθούν ανοδικά και πάλι στο μέλλον».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53