search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:14
MENU CLOSE

Σηκώνει μπαϊράκι ο Οργανισμός Ανακύκλωσης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1877
22-10-2015
25.10.2015 04:00
pod_2210_023_cmyk.jpg

Δικό του μπαϊράκι έχει σηκώσει εδώ και πολύ καιρό ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και πλέον οι οργανώσεις πολιτών που ασχολούνται με το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης τα έχουν πάρει στο κρανίο…

 
Δικό του μπαϊράκι έχει σηκώσει εδώ και πολύ καιρό ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και πλέον οι οργανώσεις πολιτών που ασχολούνται με το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης τα έχουν πάρει στο κρανίο και καταγγέλλουν ανοικτά εμπαιγμό, συγκάλυψη και αδιαφανή λειτουργία.
 
Τελευταίο αρνητικό δείγμα γραφής του ΕΟΑΝ, όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), καταγγελία η οποία έχει φτάσει στα χέρια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, είναι η άρνηση επί της ουσίας των επικεφαλής του ΕΟΑΝ να ενημερώσουν, ως οφείλουν, για απλά θέματα που δεν αποτελούν κρατικά μυστικά, όπως για παράδειγμα πόσες ποσότητες απορριμμάτων έχουν ανακυκλωθεί και εάν η χώρα μας έχει πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους.
 
Κάποιοι στον ΕΟΑΝ θεωρούν, όπως φαίνεται, ότι τα στοιχεία αυτά είναι άκρως απόρρητα και, αντί να απαντήσουν γραπτώς, όπως η δουλειά τους επιβάλλει, κάλεσαν τα μέλη της ΠΡΩΣΥΝΑΤ για μια φιλική κουβέντα, κατά την οποία, όπως καταγγέλλει η οργάνωση, δεν της δόθηκαν εκθέσεις ή μελέτες και ενώ υποχρεώθηκαν για δεύτερη φορά να καταθέσουν αίτηση για τα ενημερωτικά υλικά που ζητούν, οι υπεύθυνοι του ΕΟΑΝ δεν απάντησαν ποτέ…
 
Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, στην επιστολή της, καταγγέλλει επίσης και το «Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης – ΣΕΔ» της ΕΕΑΑ Α.Ε., που κυριαρχεί στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών, με προμετωπίδα τον μπλε κάδο, για άρνηση παροχής στοιχείων. Όπως επισημαίνεται στην καταγγελία, από το σύστημα «Μπλε κάδοι» ζητήθηκαν στοιχεία για τις επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, την εκπλήρωση ή μη των εθνικών στόχων και την οικονομική πτυχή της υπόθεσης. Αφορμή για να ζητηθούν τα στοιχεία ήταν η έγκριση του νέου εθνικού σχεδιασμού, καθώς και η εκπόνηση των νέων περιφερειακών σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ) και, για πρώτη φορά, η εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων από τους δήμους.
 
Όμως, η ΕΕΑΑ Α.Ε., όπως καταγγέλλει η ΠΡΩΣΥΝΑΤ «προσπάθησε να πετύχει μια προσωπική, εμπιστευτική, προφορική ενημέρωση για μέρος των ερωτημάτων που της τέθηκαν. Καθώς αυτή η «πρόταση» απορρίφθηκε, έστειλε μια τυπική επιστολή, με την οποία δηλωνόταν ότι «τα αιτούμενα στοιχεία υποβάλλονται τακτικά στις αρμόδιες αρχές» και ότι «Η ΕΕΑΑ κατά πάγια πρακτική δεν κοινοποιεί μονομερώς σε τρίτους στοιχεία ανά Δήμο, χωρίς την άδεια των ίδιων των Δήμων»…
 
Η κίνηση πολιτών στην καταγγελία της προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι: «Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με έναν συστηματικό εμπαιγμό, που μας κάνει να υποθέτουμε ότι υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης κάποιων πραγμάτων. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό πλέον». 
 
Καλεί, μάλιστα, τον Γιάννη Τσιρώνη να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και όλη του την επιρροή, ώστε να χυθεί άπλετο φως σε όλα τα βασικά ζητήματα της λειτουργίας του ΕΟΑΝ και των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
 
Φορείς και κινήσεις πολιτών αναμένουν την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού στις καταγγελίες ενώ ήδη ετοιμάζουν φάκελο που θα παραδοθεί και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου ως επικεφαλής να γνωρίζει τι παιχνίδια παίζονται με τον κρίσιμο τομέα της ανακύκλωσης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:12