search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:50
MENU CLOSE

Απίστευτες φωτογραφίες: Τι προκαλεί στο έμβρυο το τσιγάρο της μητέρας (Photos)

27.10.2015 11:17
Απίστευτες φωτογραφίες: Τι προκαλεί στο έμβρυο το τσιγάρο της μητέρας (Photos) - Media

Συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις συνέπειες του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φέρνει στο φως έρευνα του πανεπιστημίου του Durham στη Βρετανία, όπου χρησιμοποιήθηκαν 4D υπέρηχοι.

 

Συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις συνέπειες του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φέρνει στο φως έρευνα του πανεπιστημίου του Durham στη Βρετανία, όπου χρησιμοποιήθηκαν 4D υπέρηχοι.

Στο σχετικό άρθρο του medicaldaily.com, αναφέρεται ότι η έρευνα κατέδειξε πως τα έμβρυα που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν εμφάνισαν καθυστερημένη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού τους συστήματος.

Οι ειδικοί οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας ότι όσο ήταν στη μήτρα, τα έμβρυα αυτά κινούσαν το στόμα τους και άγγιζαν το πρόσωπό τους περισσότερο από τα έμβρυα οι μητέρες των οποίων δεν κάπνιζαν, χωρίς να έχουν σαφή έλεγχο των κινήσεών τους.

Αποδίδουν αυτές τις κινήσεις σε άγχος και κατάθλιψη, αλλά και στις επιπτώσεις της νικοτίνης.

Η έρευνά τους βασίστηκε σε  20 μωρά, τέσσερα από τα οποία γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν 16 τσιγάρα την ημέρα, και σε 16 μωρά από μητέρες που δεν κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν 80 υπερήχους 4D υπέρηχους, σε τέσσερα διαφορετικά διαστήματα της εγκυμοσύνης, μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας κύησης.

Αν και όλα τα μωρά γεννήθηκαν υγιή, υπήρχαν σημαντικές διαφορές σχετικά με τη συμπεριφορά τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όσων οι μητέρες κάπνιζαν παρουσίασαν μικρότερο έλεγχο του νευρικού τους συστήματος, λόγω μικρότερης ανάπτυξης, κάτι που αργότερα προκαλεί προβλήματα στην καθυστέρηση της ομιλίας και ακοής.

Παράλληλα εμφανίζουν χαμηλότερο σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, που έχει  συνδεθεί με προβλήματα του αναπνευστικού, μεγαλύτερο κίνδυνο  λοιμώξεων και δυσκολία διατήρησης της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος αργότερα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι πρόκειται για αρχικά ευρήματα και χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οριστικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:50