search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:42
MENU CLOSE

Δύο εκρήξεις στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου

14.03.2011 16:10
Δύο εκρήξεις στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου - Media

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν τελικά στον Αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν τελικά στον Αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν εννέα άτομα και ενός η τύχη αγνοείται. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά.

Παράλληλα όμως συναγερμός έχει σημάνει και για τον αντιδραστήρα Νο2 καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης.

Οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 2 έχουν μείνει εκτεθειμένοι στον αέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τήξης, ενώ η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αντιδραστήρα ανακοίνωσε ότι άρχισε να διοχετεύεται νερό.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές έχουν ήδη διοχετεύσει προληπτικά 230.000 δόσεις ιωδίου σε κέντρα φιλοξενίας Ιαπώνων προκειμένου να προφυλαχτούν από ενδεχόμενη έκθεση σε ραδιενέργεια. Αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει λάβει από την ιαπωνική κυβέρνηση έχουν απομακρυνθεί περίπου 185.000 πολίτες από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στους πυρηνικούς σταθμούς.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε πως η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί παραμένει ανησυχητική και πως οι αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να περιορίσουν τη ζημιά.

Συγκεκριμένα οι αρχές, μεταξύ άλλων, επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί και δέκα χιλιομέτρων γύρω από το κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊνί.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο επισήμανε πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή», ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας κατέταξε το επεισόδιο στην βαθμίδα 4 της διεθνούς επταβάθμιας κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών επεισοδίων, όταν το Τσερνόμπιλ είχε καταταχθεί στη βαθμίδα 7.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως ομάδα ειδικών έχει σταλεί στο Τόκιο, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί στα πυρηνικά από την Υπηρεσία Ενέργειας και Υγείας, αλλά και της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας.

Επίσης, η ρωσική εταιρία Rosatom έχει στείλει ήδη 75 Ρώσους διασώστες προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου. Αυτό συμπίπτει με τα λεγόμενα επιστημόνων που μετά την πρώτη έκρηξη εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκρήξεις χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικές εκρήξεις.

Οι εκρήξεις στον Αντιδραστήρα 3 σημειώθηκαν λίγο μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 6,2 βαθμών που ταρακούνησε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας Τόκιο. Λίγο μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλλά αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση.

Τη Δευτέρα έγινε, επίσης, γνωστό ότι βρέθηκαν σε ακτές της επαρχίας Μιγκιάγκι οι σοροί 2.000 ατόμων, στοιχείο που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 5.200. Πρόκειται για προσωρινό επίσημο απολογισμό, καθώς οι αγνοούμενοι έφτασαν τις πενήντα χιλιάδες. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, αναφέρουν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής τόσο από τον σεισμό των 9 βαθμών όσο και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Τέλος, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διακόψει την παραγωγή της στην Ιαπωνία τουλάχιστον ως της 16 Μαρτίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:39