search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:28
MENU CLOSE

Παιχνίδια συναίνεσης για τις άδειες των καναλιών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1888
28-10-2015
30.10.2015 04:00
kanali.jpg
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας ολημερίς το έχτιζαν, το βράδυ γκρεμιζόταν. Χρειάστηκε να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα για να στεριώσει, λέει ο μύθος. Το διαφημισμένο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ τελικά χτίστηκε μετά κόπων και βασάνων και πλέον είναι νόμος του κράτους. Ερώτημα παραμένει το ποιος θα χρειαστεί να «θυσιαστεί» για να στεριώσει.
Μόνο με συνεργασία της αντιπολίτευσης θα επιτευχθεί συμφωνία για το νέο ΕΣΡ
 
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας ολημερίς το έχτιζαν, το βράδυ γκρεμιζόταν. Χρειάστηκε να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα για να στεριώσει, λέει ο μύθος. Το διαφημισμένο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ τελικά χτίστηκε μετά κόπων και βασάνων και πλέον είναι νόμος του κράτους. Ερώτημα παραμένει το ποιος θα χρειαστεί να «θυσιαστεί» για να στεριώσει.
 
Μπορεί η αρχή να είναι το ήμισυ του παντός, ωστόσο φαίνεται ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Το εμπόδιο ακούει στο όνομα ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για τους μη γνωρίζοντες) και κάπου εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. 
 
Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Για να φτάσουμε, ωστόσο, σε αυτό το σημείο απαιτείται η πλήρης ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να έχει προηγηθεί ένα ακόμη βήμα: Η συμφωνία των τεσσάρων πέμπτων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την πλήρωση των νέων θέσεων του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. 
 
Η μέχρι στιγμής κοινοβουλευτική πείρα έχει δείξει ότι η επίτευξή της είναι «ακατόρθωτη», αλλά, όπως λένε, «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Ειδικά όταν μιλάμε για ένα κορυφαίο «πολυπληθές» κοινοβουλευτικό όργανο, που μετράει πλέον των 20 μελών από όλες τις πτέρυγες της Ολομέλειας, καθώς αποτελείται από το προεδρείο της Βουλής, τους προέδρους των διαρκών επιτροπών και εκπροσώπους των κομμάτων. 
Με άλλα λόγια… προαπαιτούμενο (που είναι και της μόδας) είναι να υπάρξει στη Βουλή μια ευρεία υπερκομματική πλειοψηφία προκειμένου τελικά να μη μείνει ένα… «πουκάμισο αδειανό» το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. 
 
Η ψηφοφορία
 
Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. «Κατά» ψήφισαν η Ν.Δ. (η οποία προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία σε 35 από τα 58 άρθρα τα οποία καταψήφισε), η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Αξίζει να σημειωθεί ότι «κατά» επί του συνόλου των άρθρων ψήφισε και το Ποτάμι, το οποίο είχε υπερψηφίσει επί της αρχή, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε ψηφίσει «παρών» στην επί της αρχής ψηφοφορία, παρ’ ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να ικανοποιήσει μερικώς αιτήματα που έθετε ως προϋποθέσεις. 
 
«Φωτιά στα τόπια», στη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, έβαλε η τροποποίηση που προώθησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχετικά με τη λήξη της θητείας υπηρετούντων μελών του ΕΣΡ, των οποίων οι θητείες είχαν επεκταθεί με προηγούμενο νόμο.  
 
Το ζήτημα για τη συγκεκριμένη τροποποίηση, στο σημείο που αφορούσε την αντικατάσταση των υπηρετούντων μελών, προκάλεσε εμπλοκή ύστερα από αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι η διάταξη αυτή συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές, των οποίων οι διοικήσεις ξηλώνονται με την τροπολογία επί του άρθρου που πρότεινε ο Παππάς. Τελικά ο υπουργός προχώρησε σε αναδιατύπωση της διάταξης προκειμένου να αποσαφηνίζεται ότι πρόκειται για αντικατάσταση μελών του ΕΣΡ των οποίων οι θητείες έχουν λήξει. 
 
Άνοιγμα
 
«Καταργείται η διάταξη που επέκτεινε τις θητείες των μελών του ΕΣΡ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πτερύγων. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα το βράδυ και με πνεύμα συνεννόησης και σύγκλισης να φτιάξουμε ένα νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας το Σάββατο στην Ολομέλεια τη στιγμή που επί της ουσίας «έπαυσε» τα μέλη του ΕΣΡ των οποίων η θητεία είχε λήξει και είχε ανανεωθεί με τροπολογία.
 
Με βάση την αλλαγή, τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει αποχωρούν αμέσως με τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ, ενώ η αναπλήρωσή τους πρέπει να γίνει μέσα σε δύο μήνες από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 
 
Άνοιγμα προς τη «γαλάζια» παράταξη είχε κάνει ο Παππάς και κατά την επεξεργασία του νομοθετήματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο υπουργός ζήτησε τη θεσμική θωράκιση του νομοσχεδίου μέσω της ευρύτατης συναίνεσης της Βουλής, ακόμη κι αν η Ν.Δ. δεν ψηφίσει το νομοθέτημα για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως έγινε τελικά, προκειμένου να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση και στη διαδικασία δημοπράτησης και στην ανασυγκρότηση του Δ.Σ. του ΕΣΡ. 
 
«Το ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν αρκεί, καθώς απαιτείται ευρύτατη συναίνεση για τη θεσμική θωράκισή του και για την τυπική και νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παππάς στη συζήτηση στην Επιτροπή και συνέχισε την… επίθεση φιλίας προς τη Ν.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να φτάσουμε στο σημείο όπου πολιτικά να έχει στηριχθεί η διαδικασία της ψήφισης με τη συνηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 
 
Η Ν.Δ. μπορεί να καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, όμως ο «γαλάζιος» πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την ώρα μάλιστα που η ένταση περίσσευε εντός την Ολομέλειας – καθώς είχε εμφανιστεί η εμπλοκή με το ζήτημα του ΕΣΡ και η αντιπολίτευση ζητούσε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης –, «σκιαγράφησε» την εικόνα που μπορεί να «φιλοτεχνηθεί» στο κοντινό μέλλον με φόντο τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 
 
«Να αποσυρθεί η διάταξη, να δούμε εάν μπορούμε τα κόμματα στη Διάσκεψη να συμφωνήσουμε και, αν υπάρξει η συμφωνία, αυτοδικαίως θα συμφωνήσουμε και στην αλλαγή των μελών των επιτροπών. Αν προταθούν άτομα τα οποία είναι προσωπικότητες, αντικειμενικά γνώστες, που έχουν τα κριτήρια της αντικειμενικότητας και είναι γνωστοί στην ελληνική κοινωνία και διατηρούν και μια ανεξαρτησία γνώμης απέναντι στα κανάλια ή απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη επιτροπή πρέπει να έχουν, τότε θα συμφωνήσουν τα κόμματα στη Διάσκεψη των Προέδρων» έδωσε το στίγμα ο Μεϊμαράκης. 
 
Μένει να αποδειχθεί αν η συμφωνία των τεσσάρων πέμπτων εντός της Διάσκεψης των Προέδρων μπορεί να προκύψει σε συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Κοντός ψαλμός αλληλούια…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24