search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:05
MENU CLOSE

ΕΔΕ διατάσσει ο πρύτανης του Πανεπ. Μακεδονίας για τις καταγγελίες Καμμένου περί ψευδών δημοσκοπήσεων

29.10.2015 11:30
ΕΔΕ διατάσσει ο πρύτανης του Πανεπ. Μακεδονίας για τις καταγγελίες Καμμένου περί ψευδών δημοσκοπήσεων - Media

Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα διατάξει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, με αφορμή τις καταγγελίες του αρχηγού των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου

 

Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα διατάξει, όπως προανήγγειλε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Καθημερινά” των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, με αφορμή τις καταγγελίες του αρχηγού των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για επηρεασμό των ψηφοφόρων μέσω “ψευδών” προεκλογικών δημοσκοπήσεων.

«Σήμερα θα διατάξω ΕΔΕ. Από εκεί και πέρα όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τα στοιχεία τα οποία έχουν. Αφορά τους συγκεκριμένους ανθρώπους που διεξήγαγαν τη δημοσκόπηση και αυτούς που τα καταγγέλλουν αυτά» είπε ο πρύτανης.

Διευκρίνισε δε, ότι θα ζητηθούν όλα τα στοιχεία της μεθοδολογικής προσέγγισης που ακολουθήθηκε ώστε να τα κρίνει κάποιος ειδικός και από εκεί και πέρα -όπως είπε- και οι καταγγέλλοντες θα κληθούν να καταθέσουν αυτά τα οποία γνωρίζουν.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το βράδυ των τελευταίων εκλογών, αλλά και πρόσφατα στη Βουλή, ο κ. Καμμένος, τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν από την πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα για λογαριασμό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, προέβλεπαν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν οριακή, ενώ οι ΑΝΕΛ συγκέντρωναν ποσοστό γύρω στο 2%.

Όπως είπε ο κ. Ζαπράνης η συγκεκριμένη μονάδα ερευνών κοινής γνώμης λειτουργεί στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού ερευνητικού ινστιτούτου, υπό καθεστώς πλήρους διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο “διασύρεται”, όπως λέει.

«Αυτός που τα ισχυρίζεται αυτά οφείλει πρώτα να παραδώσει στον πρύτανη όποιο στοιχείο έχει ώστε να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και μάλιστα όχι μόνο αυτό και θα πρέπει να τα παραδώσει και στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων αν και εφόσον κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Ζαπράνης.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν ζήτησε αυτός τα στοιχεία από τον κ. Καμμένο για να διατάξει την ΕΔΕ, ή ακόμα γιατί δεν αντέδρασε το βράδυ των εκλογών, όταν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έκανε για πρώτη φορά τις καταγγελίες για “χαλκευμένες” δημοσκοπήσεις από το πανεπιστήμιο, ο πρύτανης είπε ότι δεν θα δοθεί συνέχεια στο θέμα. «Το βράδυ των εκλογών πίστευα ότι υπήρχε κάποια συγκινησιακή φόρτιση, έβγαλα μια ανακοίνωση, παρόμοια με αυτή που έβγαλα και τώρα, και πίστευα ότι το θέμα θα λήξει εκεί. Δεν είμαι πολιτικός. Με ενδιέφερε να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα» είπε.

Σημείωσε, επίσης, ότι το ερευνητικό κέντρο συνεργάστηκε με το συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι, ότι λειτουργεί διοικητικά και οικονομικά αυτόνομα, με την υποχρέωση κάθε χρόνο να καταθέτει στη Σύγκλητο έναν απολογισμό και ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παραγγείλει μια έρευνα.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος είναι πολιτικά έκθετος για το γεγονός ότι ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές στις εκδηλώσεις υπέρ του “ναι” στο τελευταίο δημοψήφισμα, ο κ. Ζαπράνης είπε ότι συμμετείχε σε αυτές τις εκδηλώσεις με την ιδιότητα του απλού πολίτη. «Διευκρίνισα προς πάσα κατεύθυνση, την εβδομάδα εκείνη του δημοψηφίσματος, ότι δεν λειτουργώ ως πρύτανης, αλλά ως πολίτης. Ο οποίος έχει μια συγκεκριμένη άποψη και την υπερασπίζεται. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη σύγκριση· εγώ πολιτικός δεν είμαι» κατέληξε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:04