search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:25
MENU CLOSE

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της Κατερίνας Σαββαϊδου

29.10.2015 12:44
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της Κατερίνας Σαββαϊδου - Media

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην τέως Γ.Γ.Δ.Ε. Κατερίνα Σαββαϊδου. 

   

Στην απαγγελία κατηγορίας για κακουργηματικού βαθμού απόπειρα απιστίας σε βάρος της τέως γενικής γραμματέως Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου προχώρησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Τρεις μέρες μετά την παροχή έγγραφων εξηγήσεων στους εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου, στις οποίες κλήθηκε η κ. Σαββαΐδου για την απόφαση της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο εταιρείας ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη για απόπειρα απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορία που απαγγέλθηκε σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η δικογραφία σε βάρος της κ. Σαββαϊδου, η οποία παύθηκε από τα καθήκοντα της με κυβερνητική απόφαση εξαιτίας της επίμαχης υπόθεσης, σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς μετά από διαδικτυακό δημοσίευμα τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο αναφέρονταν σε εμπλοκή της κ. Σαβαΐδου στο θέμα του προστίμου, το οποίο ουσιαστικά με την εντολή για επανέλεγχο δεν έχει καταστεί απαιτητό. Στο δημοσίευμα αναφερόταν επίσης πως για την συγκεκριμένη εταιρεία εκκρεμεί δικογραφία που αφορά κατηγορία τοκογλυφίας, καθώς φέρεται να δάνειζε άλλη εταιρεία με υπέρογκα επιτόκια.

Η κ. Σαββαΐδου πριν λίγες ημέρες παρέδωσε στους εισαγγελείς υπόμνημα στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική ευθύνη της στην υπόθεση του επίμαχου προστίμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως σε ολόκληρη τη θητεία της κινήθηκε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση. Ωστόσο, η σημερινή άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της καταδεικνύει πως οι εισαγγελείς δεν κρίνουν επαρκείς τις εξηγήσεις της και θεωρούν πως από τις ενέργειες τής κ. Σαββαΐδου προκύπτουν ενδείξεις διάπραξης του αδικήματος που απήγγειλαν σε βάρος της.

Η επίμαχη απόφαση της κ. Σαββαΐδου ελήφθη το 2014 και αφορούσε την επανεξέταση φορολογικού προστίμου 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Έτσι με την απόφαση αυτή ουσιαστικά η είσπραξη του “πάγωσε” επ’ αόριστον, καθώς 2,5 χρόνια μετά ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Στην κ. Σαββαΐδου αποδίδεται ότι ανέσυρε μια κατατεθείσα από το 2013 αίτηση της εταιρείας και διέταξε επανέλεγχο χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα φέρεται να υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα. Σύμφωνα με την κατηγορία που βαρύνει την κ. Σαββαΐδου «η πράξη της αυτή απέβλεπε στη μείωση έως και την εξάλειψη του επιβαλλόμενου προστίμου».

Σε βάρος της τέως γενικής γραμματέως Εσόδων εκκρεμεί και ποινική δίωξη για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Στην κατηγορουμένη καταλογίζεται πως έδωσε στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, χρονικό περιθώριο ενός έτους σε τηλεοπτικά κανάλια προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων. Η απόφαση της κατηγορουμένης, κατά τη δικογραφία, είναι παράνομη, καθώς ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου μήνα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15