search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:44
MENU CLOSE

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές Δανοί στους δρόμους κατά των περικοπών στην εκπαίδευση

29.10.2015 20:19
Πόσο κόσμο έχει μια διαδήλωση; Νέος αλγόριθμος δίνει απάντηση με μεγάλη ακρίβεια - Media

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν σήμερα εναντίον της περιστολής των κρατικών δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης.

 

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν σήμερα εναντίον της περιστολής των κρατικών δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 10.000 έως 15.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας. Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές υπολογίζεται επιπλέον ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όρχους, σύμφωνα με την εφημερίδα BT.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό των λυκείων και των πανεπιστημίων, κατά 2% επιπλέον κάθε χρόνο, για τα τέσσερα επόμενα χρόνια, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Δανία είναι η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με τους επικριτές αυτών των μέτρων, τέτοιου είδους περικοπές θα οδηγήσουν έναν στους δέκα καθηγητές στην ανεργία.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης.

«Δεν πρέπει να μειώνεται ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης, αυτή είναι το μέλλον μας» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις διαδηλώτριες, η Ντίνα Σχιοτ, 16 ετών.

«Εάν δεν μας προσφέρεται μια ποιοτική εκπαίδευση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί» προσέθεσε η ίδια.

Η Δανία είναι η χώρα μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που κατέγραψε τις υψηλότερες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης το 2011, την τελευταία χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα τέτοια στοιχεία, είχε επισημάνει πέρυσι ο ΟΟΣΑ.

Αυτή η χώρα δαπάνησε το 7,9% του ΑΕΠ της στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ ακολουθεί η Ισλανδία με 7,7% και η Νότια Κορέα με 7,6%.

Οι μισθοί των Δανών καθηγητών είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ. Στην αρχή της καριέρας του, ένας καθηγητής στη Δανία έχει 40%-50% υψηλότερες απολαβές, σύμφωνα με τον οργανισμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:44