search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10
MENU CLOSE

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων

01.11.2015 16:24
Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων - Media

Σπουδαία νίκη για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Ταγίπ Ερντογάν

 

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα επικράτησε με άνεση συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ως μια νίκη της Δημοκρατίας.

«Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία που είχε χάσει πριν από πέντε μήνες, όπως μετέδωσαν ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το AKP συγκέντρωσε το 49,3% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN- Turk.

 Ταυτόχρονα μειώνεται η δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Παρότι πρόκειται για αποτελέσματα κυρίως από την ανατολική Τουρκία, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το ΚΔΑ έχει αυξημένες πιθανότητες για αυτοδυναμία.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει 21,6%, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 11,4% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 11%.
Εάν οι ακροδεξιοί δεν καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν το εθνικό όριο του 10% και δεν εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση, είναι βέβαιη η αυτοδυναμία του ΚΔΑ. Το σημαντικό στοιχείο είναι πάντως το γεγονός ότι το ΚΔΑ αυξάνει στον ένα ή άλλο βαθμό, τη δύναμή του σχεδόν σε ολόκληρη Τουρκία.
Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΚΔΑ 40,79%, ΡΛΚ 24,95%, ΚΕΚ 16,29%, ΔΚΛ 13,12%.

 

Επεισόδια με Κούρδους  

Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που πέταγαν πέτρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10