search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:28
MENU CLOSE

Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο – Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες είπε ο Σουλτς

04.11.2015 06:52
15923224.jpg

Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας “δια πυρός και σιδήρου”. Σήμερα, όμως, κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συμβολικής τελετής στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, αμέσως μετά την αναχώρηση Σύρων και Ιρακινών προσφύγων.

Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας “δια πυρός και σιδήρου”. Σήμερα, όμως, κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συμβολικής τελετής στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, αμέσως μετά την αναχώρηση Σύρων και Ιρακινών προσφύγων για το Λουξεμβούργο.

Ευχαρίστησε τους παριστάμενους, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν ‘Ασελμπορν, τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, καθώς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση και συνέβαλαν σε αυτή.

Προτού προχωρήσουν σε σύντομες δηλώσεις, οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν με τις οικογένειες προσφύγων, που συμμετείχαν στην πρώτη επίσημη μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη, λίγο πριν από την επιβίβασή τους σε αεροσκάφος εμπορικής πτήσης προς το Λουξεμβούργο και αντάλλαξαν θερμά λόγια και χαμόγελα, μαζί τους. 

 «’Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτό είναι μια αρχή, ότι 30 πρόσφυγες, μπροστά σε χιλιάδες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» τόνισε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει: Επιδιώκουμε, όμως, η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι να γίνει ποτάμι ανθρωπιάς, συνευθύνης και διαμοιρασμού της ευθύνης, γιατί αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες έχει βασιστεί η ΕΕ, που αντιμετωπίζει σήμερα με δυσκολίες, με καθυστερήσεις, ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας ξεπερνά. 

Ο κ. Τσίπρας έστειλε περαιτέρω μηνύματα, αναφέροντας ότι είδαν σήμερα, το χαμόγελο να παίρνει τη θέση της αγωνίας στα χείλη των προσφύγων που αναχώρησαν. «Αισθανόμαστε αγαλλίαση, αλλά και τη μεγάλη συνευθύνη να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στη θάλασσα του Αιγαίου, να σταματήσει η θάλασσα να ξεβράζει ανθρώπους και τον ίδιο μας τον πολιτισμό. Είναι κοινή μας ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να σταματήσει αυτό το δράμα» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι οικογένειες, με τις οποίες συνομίλησε, ευχαρίστησαν στο πρόσωπό του, όχι την κυβέρνηση, αλλά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που, όπως είπε, «παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες οικονομικές συνθήκες -γιατί μην ξεχνάμε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ανθρωπιστική κρίση από μόνη της, διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαιτίας των προγραμμάτων που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια ζει στην ανέχεια, ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες- εντούτοις ο ελληνικός λαός έχει ανοίξει την αγκαλιά του σε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στον διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου, τόνισε, είναι η γειτονική Τουρκία, γι’ αυτό η λιγότερο επικίνδυνη και η πιο αποτελεσματική λύση, προϋποθέτει τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινά και να γίνεται πια στις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το δράμα της απώλειας ζωών. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης» σημείωσε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν ‘Ασελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. ‘Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

‘Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρέπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26